Marijan Palić
Aug 27 · 2 min read

Na poziv tvrtke Key sport studio i Udruženja prvoligaša Ukrajinske prve lige, putovao sam u Odesu gdje sam održao jednosatnu edukaciju o sportskom marketingu.

U državi u kojoj je nedavno održano Europsko prvenstvo, koja ima odličnu stadionsku infrastrukturu, ali i koja ima 2 sjajna i jaka kluba — Šahtar i Dinamo Kijev, održao sam jednosatnu radionicu o tome kako privući navijače.

Zašto Odesa?

Ukrajinci imaju sjajan model odigravanja Superkupa, naime, on se igra u najvećem morskom gradu, Odesi. Zašto? Zato što je u tom razdoblju najviše Ukrajinaca na godišnjem odmoru upravo tamo ili u okolici, pa imaju veliki broj potencijalnih posjetitelja na stadionu.

Rezultat? Do kraja ispunjen stadion i sjajna atmosfera. Zanimljiv koncept o kojem bi možda mogao razmisliti i HNS. Zašto ne?

Ionako su nam gradovi na kontinentu prazni u ljetnom razdoblju, a utakmica Superkupa na moru, mogla bi privući i turiste.

O čemu je bila edukacija?

Na edukaciji sam pričao o lokalnim, nacionalnim i globalnim primjerima iz sportskog marketinga.

Lokalni primjeri bili su Osijek Kelme i Grand prix Osijek Žito Challenge Cup, nacionalni je primjer bio KK Cedevita. U svim navedenim primjerima sam sudjelovao, pa sam ispričao iz svoje perspektive što se zahtijevalo i što smo napravili.

Nakon toga, govorio sam o globalnim primjerima, kao što su UFC, Atlanta Hawks i AS Roma.

Na kraju sam podvukao i istaknuo kako svi ti primjeri, bili oni lokalni, nacionalni ili globalni, imaju iste poveznice. Ista je formula uspjeha.

6 ključnih točaka u formuli uspjeha na lokalnoj / nacionalnoj / globalnoj razini:

  • trebate razumjeti navijače
  • morate se povezati s njima (s navijačima)
  • kreirajte (kvalitetan) sadržaj
  • testirajte, testirajte, testirajte…
  • proračun nije problem!
  • kopirajte i prilagodite

Osobne pobjede

Ovo su i za mene bile neke osobne pobjede. Nije lako držati jednosatnu edukaciju pred klubovima kao što su Šahtar i Dinamo Kijev, a još k tome na engleskom.

Ono što bih posebno istaknuo:

  • Odradio sam edukaciju u cijelosti na engleskom
  • Prezentirao sam sve pred klubovima koje sam donedavno gledao na TV-u
  • Reakcije na prezentaciju bile su sjajne, posebno od predstavnik Šahtara i predsjednik Udruge prvoligaša Ukrajinske lige

Naravno, za sve je prije svega zaslužna kvalitetna priprema i zanimljiva prezentacija, a za što sam se pripremao 3 tjedna. Bez toga jednostavno ne ide.


Želite li prezentaciju iz Ukrajine? Javite mi se na marijanpalic89@gmail.com ili putem LinkedIn profila.


Ne zaboravite se prijaviti na edukaciju koja je krajem rujna i početkom listopada i koju organiziram u suradnji s Liderom. Više detalja je na linku!

Atomski Marketing

… ne zovite to samo digitalnim marketingom. To je marketing digitalnog doba.

Marijan Palić

Written by

Atomski Marketing Book Author I Marketing manager at AGENCY04 | @experta_hr lecturer | digital / sports marketing expert I Speaker I www.atomskimarketing.com

Atomski Marketing

… ne zovite to samo digitalnim marketingom. To je marketing digitalnog doba.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade