KONZALTING: Liderov portal povećao čitanost za 83 posto i prema Gemiusu skočio za 12 mjesta

Fotografija s edukacije koju smo održavali za novinare Lidera

Liderov web u veljači je zabilježio veliki rast posjećenosti ‒ od 15,2 posto. Tako je portal lider.media prema Gemiusu skočio na 31. mjesto, i to sa 37. koje je zauzeo u siječnju. U veljači je portal posjetilo 180.374 pojedinačnih korisnika (‘real users’) i 304.171 posjeta (‘klik’). Rasli su u najkraćemu mjesecu u godini, u kojem je većina portala zabilježila pad. Nijedan veći portal u veljači nije zabilježio rast veći od Lidera.

Toliki rast čitanosti nije slučajan, dvoznamenkaste stope rasta bilježe već nekoliko mjeseci. Osim 15-postotnoga rasta na mjesečnoj razini, u veljači su ostvarili rast od čak 83 posto u odnosu na razdoblje prije šest mjeseci, kad su bili 43. prema Gemiusu, pa smo u tom razdoblju skočili 12 mjesta. U siječnju su prvi put preskočili granicu od pet posto udjela na hrvatskome web-tržištu (5,47 posto), a u veljači smo taj udjel podignuli na 6,18 posto.

Sve to plod je sustavnog rada u posljednjih nekoliko mjeseci. Lider je i na webu počeo primjenjivati logiku iz tiskanog izdanja: smanjili su broj objava i ne trče baš za svakom informacijom. Umjesto da se utrkuju s većim redakcijama, navikavaju čitatelje da se kod njih očekuju tekstovi s dodanom vrijednošću — s prvom analizom nekog trenda, objašnjavanjem konteksta ili meritornim tumačenjem nekog od naših brojnih stručnih suradnika i komentatora. Sudeći prema ovim rezultatima, takvu su logiku čitatelji prepoznali i vrednovali.

Teme iz tiskanog izdanja sve rjeđe “prepisuju”, a sve ih češće dodatno obrađuju i prilagođavaju tom medijskom formatu. U digitalnoj transformaciji redakcije sadržaj je najvažniji, a klasično tiskano i digitalno izdanje, kao i web, samo su različiti kanali kojima se taj sadržaj plasira. U tom kontekstu počinju se i u tiskanom izdanju sve više koristiti temama otvorenima na webu.

Odlično je sudjelovati kroz konzalting na tom projektu i vjerujemo kako će Lider i dalje rasti. Mato Rajić i ja smo na projektu od jeseni 2018. i sada su rezultati analiza, ali i odličan rad Liderove redakcije, došli na vidjelo.