Työtä voi tehdä myös eläkkeellä: Sepon tarina

Eläkeikäinen kilpatanssija Seppo aloitti työnteon uudestaan, nähdäkseen löytyykö vielä kykyä oppia uutta.

Seppo Mustonen oli tehnyt pitkän ja värikkään uran asiantuntijana teknologiayrityksissä. 67-vuotiaana hänestä alkoi tuntua siltä, että nyt oli aika jollekin muulle, ja päätti eläköityä syksyllä 2017. Vaikka siirtymä työelämästä eläkeläisen arkeen sujui hyvin, Sepon omat eläkepäivät saivat pian jäädä, kun kiinnostava työpaikkailmoitus innostikin taas työntekoon: hänestä tuli avainteciläinen maaliskuussa 2018.

Seppo on elävä todiste siitä, että uuden oppiminen ei ole iästä kiinni.

Monipuolinen ja värikäs työura jatkuu edelleen

Sepon ura on ollut värikäs, mielenkiintoinen ja monipuolinen. Hän opiskeli sekä matematiikkaa että ja tietotekniikkaa, ja suoritti lisensiaatin tutkinnon. Yliopisto-opettajatyön jälkeen hän toimi pitkään johtaja- ja esimiesroolissa vastaten samalla projekti-, tuote- ja laatupäällikkyyden pesteistä.

Monen toimialan (mm. rakennus-, ja metalliteollisuus sekä televiestintä-, logistiikka- ja elintarvikeala) businesspuoli on tullut vuosien saatossa tutuksi. Tietotekniikkakulma on ollut keskeisessä asemassa kaikissa tehtävissä.

Nykyisissäkin tehtävissä suuressa osassa oleva integraatiopuoli on juuri se, mihin Seppo on saanut tilaisuuden perehtyä työtä tekemällä, joten hän kokee jo osaavansa jotakin.

”Se on sellainen maailma, että siinä riittää opettelemista. Siksi mä oon täällä.”

Uusissa hommissa mennään rajojen sisällä

Nyt Avaintecillä Seppo on tehnyt integraatio- ja migraatioprojekteja pääasiassa synnyinkaupunkiinsa Kajaaniin. Kyseiset tehtävät jatkuvat näillä näkymin, ja muutakin uutta on varmasti tulossa.

Seppoa ilahduttaa se, että työt ovat muodostuneet teknisesti varsin monipuolisiksi. Tämän lisäksi hän pitää erityisesti siitä, että firmassa vallitsee matala, meritokraattinen hierarkia ja auktoriteetti tulee tekemisen ja osaamisen myötä.

Alussa Seppo päätti esimiehensä kanssa pitää matalaa profiilia; ettei haukata liian isoa palaa kerrallaan. Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin. ”Luulen tietäväni omat rajani hyvin”, hän vakuuttaa. ”Mennään niiden sisällä.”

Aikoinaan Seppo teki hullun lailla töitä ja muutamana vuonna töissä meni jopa 16 tuntia vuorokaudessa. Nyt ylitöitä tulee tehtyä harvemmin ja silloinkin ihan vapaaehtoisesti.

Siltikään työ ei rasita, sillä Seppo kokee olevansa hyvässä kunnossa. Hän käy säännöllisesti lenkeillä ja treeneissä ja pitää huolta fyysisestä kunnostaan. Vaikka oppimiskyky ei hänen omasta mielestään ole yhtä nopea kuin aikoinaan, hän on päässyt liikkeelle hyvin ja oppii vielä uuttakin. Sepon luonnetta on kehittänyt kilpaura — ensimmäisestä vastoinkäymisestä ei luovuteta.

Moniosaajasta paljastuu uskomattomia piileviä puolia

Seppo treenaa edelleen tanssia ja toivookin pääsevänsä pian taas kilpailemaan. SM-kisoissa hän on ollut pareineen toistuvasti toistakymmentä vuotta finaalissa ja pääsyt pääasiassa mitaleille. Sepon kilpatanssiura on tuonut myös kansainvälistä kunniaa.

Hän kuvailee kilpatanssia monipuolisena harrastuksena, jossa yhdistyy musiikki, taiteellisuus, teknisyys ja tulkinta. ”Siinä riittää opettelemista ja aina on siinä vaiheessa, että vielä haluaa oppia lisää.”

Kilpatanssin lisäksi Seppo harrasti pitkään pesäpalloa, pikajuoksua ja judoa. Hän kertoo mielellään tarinan siitä, kuinka hän voitti tapahtuma-aikaan vielä tulevan Euroopan mestarin Eero Korhosen — pariinkin otteeseen. Kuulemma utsimata onnistuu vieläkin.

Seppo kuvailee itseään myös pöytälaatikkosäveltäjäksi. Kävelylenkeillä hyräillyt melodiat päätyvät tietokoneella oikeiksi valsseiksi, joista Seppo on saanut jopa kehuja muusikkoystävältään.

Avaintec on huippufirma

Seppo viihtyy Avaintecillä. Asiallisuus näkyy kaikessa työnteossa sopivasti huumorin säestämänä.

Yhteistyö työkavereidenkin kanssa sujuu hyvin ja Seppo on tehnyt heihin lähtemättömän vaikutuksen.

”Seppo on aika yllätyksellinen. Hänellä on kaikkia ominaisuuksia mitä varmaan kukaan ei tiennyt”, sanoo esimies Sami-Petteri. ”Kaveri on kyllä kovassa kunnossa!”

Samoin henkilöstöpäällikkö Fade säestää, että Seppo on kaiken kaikkiaan loistorekry. Arvostan suunnattomasti Sepon ammattitaitoa, vastuullista suhtautumista työtehtäviin sekä hänen myönteistä elämänasennettaan.

Avaintec on Sepon mielestä yksi parhaista työpaikoista, jossa hän on ollut, ja hänen mielestään tästä vaihtamalla ei ole hirveän helppo parantaa.

Vaikka 69-vuotispäiviä juhlittiin lauantaina 13. päivänä lokakuuta, Seppo vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään kiirettä pois Avainteciltä.