Strata Data Conference 2018 i London

Våra kanske största styrkor här på Avanza är ett genuint kundfokus, förstklassiga tekniktyngd och att vi är snabba på innovation. En stor del av vår tjänst möjliggörs av teknikens utveckling. Ett av våra teknikområden är hantering, behandling och innovation kring data. Detta är ett oerhört händelserikt teknikområde som revolutionerar marknaden nu. För att hänga med i svängarna närvarade vi på den förmodligen största branschkonferensen inom dataområdet: Strata Data Conference.

En av de första på plats att stolt sätta Sverige på kartan!

Findata Day och finansvärldens oundvikliga förnyelse

I anslutning till själva huvudkonferensen gick ett specialevent ämnat för oss inom FinTech-branschen. Här träffas representanter från hela världen och utbyter erfarenheter och visioner. Vi blir inspirerade av allt från Zingr som demokratiserar direktöverföringar i Afrika till hur TBC Bank har gått från en produktcentrisk affärsmodell till en kundcentrisk med hjälp av toppmodern infrastruktur kring dataanalys. Jag fick även personligen möjlighet att prata med deras representant vilket är en unik möjlighet på tillställningar som dessa. Vi fann gemenskap i utmaningarna och vikten av nära samarbete mellan utvecklare och analytiker.

TBC Bank om deras resa mot en framgångsrik symbios mellan teknik och affär.

Ett genomgående tema under hela Findata Day var hur finans är data och hur nästa generations finanstjänster måste bli kundfokuserade för att lyckas. Jag kan inte hålla mig från att le lite för mig själv under presentationen då detta är ett ställningstagande vi bedrivit i flera år.

GainX om teknikens oundvikliga transformering av nästa generations finanstjänster.

Data, data och mer data!

Själva huvudevenemanget bjuder på två dagar med talare av världsklass. Här inspireras vi av företag som bland annat Google och Microsoft samt representanter från Europaparlamentet och ICIJ (journalistorganisationen bakom The Paradise Papers). Vyn är bred med allt från strategi kring molntjänster till utmaningar inom maskininlärning och artificiell intelligens. I stort fokus är såklart nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft bara ett par dagar efter evenemangets tidpunkt.

Hundratals besökare under konferensens Key Notes. Foto: O’Reilly Media.

Under resten av dagarna går mängder med mindre föreläsningar parallellt utspritt över ett tiotal rum. Här erbjuds mer specialiserade inriktningar med allt från senaste versionen av väldigt specifika API:er till “executive summaries” för chefer och beslutsfattare. I mässans Expo-del kan vi träffa de flesta relevanta tredjepartsaktörer inom området. Här erbjuds allt från produktdemos till “meet and greet” med talare och författare. Det finns något för alla helt enkelt.

Kul bonus: Fick en bok om mitt favoritramverk direkt från författarna själva!

“Var det bara massa föreläsningar?”

Till ena kvällen blir vi utbjudna på “Data After Dark” — en sponsrad pubrunda i Londons kända gatustråk Shoreditch. Här går konversationen och nätverkandet vidare mot en mer lättsam miljö att reflektera över dagens intryck tillsammans med andra deltagare. Extra kul är att träffa likasinnade inom samma branch men från andra delar av världen. Vi diskuterar allt från R vs. Python vs. Julia till skillnaderna mellan att bo i Stockholm eller Istanbul. Förfriskningar förekommer. Good times!

Data After Dark. Foto: O’Reilly Media.

En ljus framtid

I skuggan av stora utmaningar med stora datamängder, banbrytande teknologi och krävande lagstiftningar finns en genomgående positiv inställning till framtiden. Med mer data och kraftfullare verktyg växer nya perspektiv fram. Framstegen inom maskininlärning och artificiell intelligens möjliggör företag att verkligen sätta kunden i fokus. I takt med alla dessa framsteg växer också en mognad fram i hur personlig integritet kan (och bör) respekteras i symbios med dessa nya tjänster.

På Strata ser vi inte problem — vi ser möjligheter. Likt hur en navigatör periodvis kollar kompassen deltar vi på Avanza i konferenser som denna för att säkerställa vår bäring mot målet: En fortlöpande innovativ plattform för att skapa en bättre framtid för miljontals människor!