Almanya’ya Kolay Öğrenci Vizesi Almanın Püf Noktaları-1

Başarıya giden yolun anahtarları kapsamında vize görüşmelerini ele alıyoruz

Avrupa’da Eğitim
avrupadaegitim
3 min readNov 18, 2018

--

Photo by Vinta Supply Co. | NYC from Pexels

Almanya da üniversite eğitimi almak için vize başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar var:

Başarı

Öğrenci başarısı, vize verilmesinde en önemli hususların başında gelir. Kendi dilinde eğitim görüp başarısız olan bir öğrencinin, yabancı bir dilde başarılı olacağı düşünülmediğinden başarıya 1.derecede önem vermektedirler. Ancak bu demek değildir ki sadece başarılı öğrenciler Almanya’ya gelebiliyor. Bunun aksine Türk’lerin Almanya’da oluşturdukları profil, Türkiye’de üniversite kazanamayan öğrencilerin Almanya’da, gerek üniversitenin sınavsız alışı ve gerekse üniversitelerin ücretsiz oluşu nedeniyle Almanya’yı tercih etmeleri şeklindedir. Basarisiz ögrenci icin de normalde bir engel yok evet ancak başarılı olmak vize kabulünü kolaylaştırmaktadır.

Yaş

Almanya’da üniversite okumak hedefiyle öğrenci vizesine başvuracak olan adayların tercihen liseden mezuniyetlerinin ardından en çok 2–3 yıl geçmiş olması tercih ediliyor. Bu adaylar aradaki bu zamanı nasıl geçirdiklerini açıklamak zorundadırlar. Örnek vermek gerekirse, öğrenci lise mezuniyetinden sonra üniversite sınavına tekrar hazırlanmak ve sınava tekrar girmek amacıyla geçirdiğini söyleyebilir. Lise Mezuniyetiniz üzerinden 3 yıl ve daha fazla geçti ise, bu durumun vize memurları tarafından daha dikkatli incelendiğini belirtmek gerekir. Üniversite eğitimi amaçlı Almanya öğrenci vizesi için lise mezuniyetinizden sonraki 2 yıl içinde başvuru yapmalısınız

‘’En sağlıklı durum liseden mezun olduğunuz yıl vize başvurunuzu gerçekleştirmeniz.’’

Şartlı kabul

Almanya’da üniversite eğitimi almak için vize başvurusunda bulunuyorsanız, ilk yıl dil eğitimi alacak olsanız dahi, bir Alman üniversitesine başvurduğunuzu ve kabul edildiğinizi gösteren bir şartlı kabul belgesi sunmanız gerekmektedir. Şartlı kabul belgesi olmadan öğrenci vizesine başvurmanız durumunda vize reddi alma olasılığı yüksektir.

‘’Şartlı kabulde özellikle dikkat etmeniz gereken husus, hangi bölüm ya da bölümlerden kabul aldıysanız KONSOLOSLUĞA vereceğiniz eğitim programı ve CV’nize, kabul aldığınız bölüm ile ilgili detayları yazmanızdır.’’

Almanca bilginiz önemli

Türkiye’de kurs opsiyonlari için: https://www.goethe.de/ins/tr/tr/spr/kur/gia.html

Almanya’ya öğrenci vizesine başvurmadan önce Almanca bilginizi ispatlamanız önemlidir. Bunun için Goethe veya TÖMER’in açtığı Almanca kurs ve sınavlarında B1 derecesi seviyesine gelmeniz vize almanızı kolaylaştıracaktır. Unutmayın ki üniversitenizde 1 yıl Almanca hazırlık sınıfı okuyacak olsanız dahi sizden Almanca bilerek vizeye başvurmanız beklenmektedir. Özellikle son günlerde adaylara; ‘’isterseniz hiç başvurmayın. B1 sertifikanızı aldıktan sonra başvurunuzu yapın, boşuna başvuru paranızı harcamayın.’’ şeklinde yaklaşımda bulunmaktadırlar. Böylesi bir ikaza rağmen başvurma hususunda ısrar eden bir adaya, 24 saat geçmeden evine ret cevabı geldi. Ancak, özellikle bu belgenin Goethe’den alınmış olmasına dikkat ediliyor. Özellikle Goethe enstitüsünün yoğunlaştırılmış Almanca kurslarına kayıt yaptırmak gerekiyor. Ancak bu kurslar çok sınırlı sayıda oluyor. Diğer kurslarda da yoğun Almanca eğitimi maalesef verilmiyor. Bunun için (yani intensiv denilen yoğun Almanca eğitimi için) en güzeli eğer Goethe’den yer bulamadıysak, özel bir hocanın desteği ile kendimiz eğitimimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor. Öbür türlü haftada 2 gün 3 günde çok fazla bir yol kat edilmiyor. Maalesef Türkiye’de kursların çoğu genellikle haftada 2-3 günü geçmiyor ve yoğun olmuyor. Bu yüzden öncelikle kurs seçimine özen gösterip mümkünse Goethe’den işe başlamak önemli.

Maddi yeterlilik Belgesi

Almanya’da eğitim ve yaşam maliyetlerinizi nasıl karşılayacağınızı net ve mantıklı biçimde beyan etmelisiniz. Bunun için 2 yol bulunmaktadır:

a- İlk olarak Almanya’da adınıza açılacak olan bir banka hesabına konsolosluğun başvurduğunuz yıl için belirlemiş olduğu parayı yatırabilirsiniz. Bu başvurunuzun değerlendirilmesinde en uygun seçenektir. Bu rakam minimum 8.820 Euro civarında olup, size 735 Euro olarak aylık taksitler halinde ödenir.

b- Almanya’da masraflarınızı karşılayacak bir Alman vatandaşı (Garantör) bulmaktır. Bu kişi sizin eğitim ve yaşam maliyetlerinizi karşılayacağını resmi olarak beyan eder. Yapılan kontrol ve denetleme sonucunda bu kişinin teminatı uygun görülürse vizenizi alabilirsiniz. Garantörün maaşı, banka hesabındaki para ve mal varlığı uygun olmalıdır. Bu 2 yol dışında maddi yeterliliğinizi ispat etmemeniz vize reddine neden olabilmektedir.

--

--