Açık Veri ve Bilgiye Erişim Konusu TBMM’deki Ödül Töreninde Konuşuldu

Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği
AVVGD Blog
Published in
3 min readMay 15, 2017
Görsel/JulieBack

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen “14. e Türkiye (eTR) Ödülleri” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. eTR ödülleri ile örnek e-Devlet uygulamalarına dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimlerin desteklenip özendirilmesi ve bu yöndeki uygulamaların yaygınlaşması hedefleniyor.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: “Dijital teknolojiler, hedeflenen ‘daha açık, daha katılımcı ve daha yenilikçi bir kamu yönetimi’ yolunda en önemli kolaylaştırıcı konumundadır.”

eTR Ödülleri toplantısında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, dijital teknolojilerin, hedeflenen daha açık, daha katılımcı ve daha yenilikçi bir kamu yönetimi yolunda en önemli kolaylaştırıcı konumunda olduğunu belirterek,. e-Devlet’in, sadece verimlilik için değil, daha şeffaf ve hesap verebilir, daha yenilikçi, daha katılımcı ve kapsayıcı; neticede güvenilir bir devlet için temel unsur olarak gördüklerinin altını çizdi.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı :“Kamu verilerinin açık veriye dönüştürülmesi ve paylaştırılması Türkiye’yi bilgi toplumu ülkelere yaklaştırır.”

TBV Başkanı Eczacıbaşı 14 yılda yaklaşık 500 proje başvurusu olduğunu, 75’inin ödül aldığını ve bu sene 24 proje finale kaldığını söyledi. Eczacıbaşı, Wikipedia’ya erişimin engellenmesine ilişkin “Türkiye’nin bilgi kullanımı konusunda, dünya standartlarını yakalaması ve sürdürmesi açısından, Wikipedia gibi çevrimiçi bilgi kaynaklarının her zaman ve kesintisiz açık olması bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve Türk toplumunun yararınadır.” dedi. E-devlet kapısında 282 kurum olduğunu aktaran Eczacıbaşı, e-Devlet’e AB İlerleme Raporu’nda da övgü bulunduğunu, bunun devletin katettiği mesafeyi gösterdiğini belirtti. Eczacıbaşı, stratejideki “açık verinin kullanım alanının yaygınlaştırılmasına” ilişkin eylemleri desteklediklerini kaydederek, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin açıklanmasında hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin 2013'te “Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı” adlı uluslararası girişime katıldığını ancak hukuki düzenlemelerin henüz yapılmadığını ifade eden Eczacıbaşı, 2016'daki “Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı Yönlendirme Komitesi” toplantısında Türkiye’nin pasif üye haline getirildiğini hatırlattı. Eczacıbaşı, kamu verilerinin açık veriye dönüştürülmesi ve paylaştırılması konusunda e-devlet mevzuatının yeniden tanımlanmasının Türkiye’yi bilgi toplumu ülkelerine yaklaştıracak bir adım olacağını bildirdi. Bilgi toplumuna ilerlerken, bilgiye erişimin sürekli ve kesintisiz olması gerektiğini söyleyen Eczacıbaşı, internete erişim hakkının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine eklediğini, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun 2012'de hazırladığı raporda, bilgiye erişimin, internetin yeni anayasada temel bir hak olarak düzenlenmesi gerektiğinin yer aldığını hatırlattı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Colman Deegan: “Dijitalleşen nüfusla birlikte sadece şirketlerin değil, vatandaşlarımıza doğrudan hizmet ulaştıran, başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarının da dijitalleşmesi gerektiğine inanıyoruz”

Ödül töreninde Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler, Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler, Kamudan Kamuya e-Hizmetler, Küçük Ölçekli Belediye, Orta Ölçekli Belediye ve Büyük Ölçekli Belediye kategorilerinde finalde kalan 24 projeden kazananlar, jürinin yaptığı elektronik oylama ile belirlendi.

14. eTR Ödülleri’ni Kazananlar:

Yerel Yonetimlere Yönelik Kategoriler
“Küçük Ölçekli Belediye” kategorisinde ödüle hak kazanan kurum ‘’Artvin Belediyesi — Engelsiz Belediye (İYİBu) projesi’’.
“Orta Ölçekli Belediye” kategorisinde ödüle hak kazanan kurum ‘’Süleymanpaşa Belediyesi- Yapay Zeka Destekli Mutlukent projesi’’.
“Büyük Ölçekli Belediye” kategorisinde ödüle hak kazanan kurum Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü — Mobil Çevre Denetim Sistemi.

Kamu Kurumlarına Yönelik Kategoriler
“Kamudan Kamuya eHizmetler” Orman Genel Müdürlüğü — “ORDEP” Projesi.
“Kamudan İş Dünyasına eHizmetler” Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü –’’İRİS” projesi.
“Kamudan Vatandaşa eHizmetler” Sağlık Bakanlığı — “ESİM” projesi.

eDevlet uygulamaları ile örnek olan veya örnek teşkil edebilecek uygulamalara verilen, “TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu Özel Ödülü”nü Orman Genel Müdürlüğü OYMES projesi aldı.

“TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu tarafından verilen “En iyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü”nü Sağlık Bakanlığı ENabız projesi kazandı.

Etkinliğin ana sponsoru Vodafone Türkiye tarafından, finale kalan kurumlar arasından Vodafone Dijitalleşme Endeksi’nde en yüksek puanı alan kuruma verilen “Vodafone Türkiye Özel Ödülü”nü T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Engelsiz DYS projesi aldı.

Yararlanılan haber kaynakları: Türkiye Bilişim Vakfı ve TBMM Meclis Haber

Görsel/JulieBack

--

--