Git Nedir?

Hande Alaca
baakademi
Published in
3 min readAug 18, 2020

Git, bir versiyon kontrol sistemidir. Projelerimizi, üzerinde çalıştığımız dosyaları uzak bir sunucuda depolamamızı ve yönetmemizi sağlar. Git, konsol üzerinden yönetilebildiği gibi komutları gerçekleştiren araçlar da bulunmaktadır.

Temel Git Komutları Nelerdir?

git init : Dosyaları local’de versiyonlanabilir hale getiren komuttur. Proje klasöründe .git uzantılı bir dosya oluşturur.

git add <DosyaAdı>: Belirtilen dosyayı çalışma dizinine ekler.

git commit -m “message” : Çalışma dizinine eklenen dosyalardaki değişikliklerin işlenmesini sağlayan komuttur. Commit, local’de gerçekleşen bir işlemdir, uzak sunucuda bir değişikliğine neden olmaz.

git remote add origin URL : Uzak sunucu üzerinde bir depo oluşturmamızı sağlar.

git push origin master : Üzerinde çalıştığımız ve değişiklikler yaptığımız dosyaları uzak sunucuda oluşturduğumuz depoya gönderir.

git pull origin master : Uzak sunucudaki dosyalarımızda oluşan son değişiklikleri local’deki depoya çeken komuttur.

git clone URL : Uzak sunucuda bulunan dosyaların kopyasını almamızı sağlar.

git branch : Projede kullanılan tüm branch’ları listeler. Branch’lar, projenin farklı özelliklerine göre ayrılmış dallardır.

git checkout -b <DalAdı> : Bu komut, belirtilen isimle branch bulunmuyorsa o isimle bir branch oluşturur ve ona geçiş yapar.

git branch -d <DalAdı> : Belirtilen isimdeki branch’ın silinmesini sağlar.

git checkout : Çalışılan branch’dan başka bir branch’a geçiş yapar.

git merge <DalAdı> : Branch’ların birleştirilmesini sağlar.

Fork ve Pull Request Nedir?

Git, uzak sunucuda paylaşılan bir projenin birbirinden bağımsız çalışan kişiler tarafından geliştirilmesine olanak sağlar. Böyle bir durumda projeye katkı sağlamak için uzak sunucudan projenin kopyasını almamız gerekmektedir.

Fork, katkıda bulunacağımız projenin kopyasını kendi depomuza atar. Fork işlemi uyguladıktan sonra <git clone> komutuyla kendi bilgisayarımızda projenin bir kopyasını oluşturulmalıdır. Artık local’de bulunan proje üzerinde düzenleme ve değişiklik yapılabilmektedir. Çalışmalarımızı commit’lemeden önce <git add *> komutuyla tüm dosyalar dizinde seçilmelidir. <git commit -m “message”> komutu, projede yaptığımız tüm çalışmaların işlenmesini sağlar. Ardından çalışmamızı <git push origin master> komutuyla uzak sunucuya göndermemiz gerekmektedir.

--

--