Merhaba Git!!!

Mustafa Berk ÇERDİK
baakademi
Published in
3 min readOct 6, 2020

Bu yazı serisinde Git kullanmayı bilmeyenler veya bilgilerini tazelemek isteyenler için bir kılavuz hazırlamak istedim.

Bu yazı serisinde Git nedir? Git ne amaçla kullanılır? Geliştiriciler için artıları nelerdir? Tercih edilme nedenleri ve Git nasıl kurulup kullanılır? gibi soruların cevaplarını naçizane kendi düşünce ve kullanım deneyimlerimle paylaşacağım.

Git

Git yazı serisine başlangıç yapıyoruz. Git dersleri yazı serimizin ilk dersinde Neden Versiyon Kontrol Sistemi (VCS) kullanmalıyız sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Git’e başlamadan önce bu teknolojinin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek için VCS — Version Control System / Versiyon Kontrol Sistemi — nedir, ne anlama gelir doğru anlamalıyız. VCS yazılım geliştirmede olmazsa olmaz araçlardan biridir. Sürüm takip sistemi olarakta adlandırılabilir.

Neden VCS Kullanmalıyım?

Peki neden böyle bir araca ihtiyacımız var. Bunu örneklerle açıklamak en güzel ve en anlaşılır yöntem olacaktır. VCS’ler ve en çok kullanılanı olan Git şirketler ve yazılım geliştiriciler için birçok kolaylık sağlar.

Bunlardan bazıları;

Bu üç sorunun cevabı bizlere ‘ Git neden kullanılır? ‘ ve hatta daha da öncesinde Versiyon Kontrol Sistemleri neden gerekli oldu anlamamızı sağlıyor.

Git bizler için uygulama üzerinde yapılan her geliştirmeyi kaydeder ve asla silmez bu da bizlere ‘ Yedekleme ve Veri Kaybı ‘ konusunda yardımcı oluyor. Yani uygulama ile ilgili her versiyonun yedeği bulunuyor ve olası veri kaybıbir durumda verileri tekrar elde etmemize olanak veriyor.

Eğer bir gün Git’in sizler için yedeklediği bu dosyalara erişip uygulamanızı farklı bir şekilde geliştirmek yada aynı uygulamyı farklı bir müşteri veya farklı bir projede kullanmak istediğinizde Git sizler için burada adeta zamanı sizin için kaydetmiş oluyor. Böylelikle aynı uygalamayı sıfırdan geliştirmek yerine eski bir yedeğe dönüp onu geliştirmek yazılım geliştirici için resmen bir kurtarıcı oluyor.

Son olarak ise özellikle son 10 yılda bizlerin karşısına çıkan bir soruya geliyoruz. Bu da ‘ Biz ekip olarak nasıl çalışacağız? ‘ günümüzde geliştiren her türlü proje küçük veya büyük ekipler halinde geliştiriliyor hatta bazı projeleri geliştiren insanlar birbirlerini hiç görmeden farklı lokasyonlardan çalışıyorlar. Burada Git yazılım geliştiriciler için bir kurtarıcı rolü oynuyor. Geliştiriciler Git sayesinde görev dağılımları ve iş takibini efektif bir şekilde görüp yönetebiliyorlar.

SVN

Git popüler olmadan önce SVN en popüler VCS’lerden birisiydi. SVN bildiğiniz gibi merkezi bir sistemdir. SVN, değişiklikleri saklarken her dosyayı bir bütün olarak görür. Yani repository -’ nin resminin çeker ( snapshot ) ve diğer versiyon ile arasındaki farkı saklar.

Peki Nedir Bu Git?

Git bilindiği üzere Linux Kernel toplumunun geliştirdiği bir projedir ve Linux Torvalds tarafından yönetilmektedir. Sadece kişiler değil büyük firmalar da bu projeye katkı sağlayıp kernelin gelişmesini sağlamaktadır. Böyle bir projede dağıtık ( distributed ) bir versiyon kontrol sistemi oldukça büyük avantaj sağlayacaktı. O zamanlar BitKeeper şirketinin VCS sisteminin kullanmaktaydı. Bu VCS bir sahipli yazılımdı. Linux Kerneli, özgür ve açık kaynaklı bir proje olduğundan Linux Kerneli için ücretsiz bir lisans sağlanmıştı ve Linux hayatına bu şekilde devam etmketeydi. Günün birinde BitKeeper Linux’a sağladığı ücretsiz lisansı iptal etti. Bunun üzerine Torvalds git projesini başlattı. Daha sonra kernel gibi bir topluluk bu VCS’ yi geliştirmeye devam etti ve günümüzde popüler hale. Popüler olmasında ki en büyük etken etken özgür yazılım olması ve dağıtık bir yapı sunmasıdır. Linus Torvalds’ın da bu konuda çok etkisi olmuştur.

Şubat 2008'de kurulan GitHub, 10 Nisan 2008'de hizmet vermeye başlamıştır. Kurulduğu ilk yıldan itibaren çok sevilen ve geliştiriciler arasında yoğun olarak kullanılan bir teknoloji olmuştur. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisi olmuştur. 4 Haziran 2018'de Microsoft, GitHub ‘ı 7.5 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıklamış ve 26 Ekim 2018’de de satın alımın tamamlandığını açıklamıştır. Ağustos 2019 itibarı ile GitHub, 40 milyon kayıtlı kullanıcıya ve 100 milyon kaynak deposu adedine ulaşmıştır.

Originally published at http://www.mubece.com.

--

--