PETROL ÖZEL RAPORU
Petrolde 2022 yılının 2. Çeyreğinden itibaren başlayan satış dalgası jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte Kasım ayından bu yana hız kazandı. Yaklaşık 1 aylık süreçte Çin’deki COVID 19 vaka sayılarında meydana gelen artış, karantina uygulamasının ve kapanma tedbirlerinin gündeme gelmesi üretim ve tedarik zincirinde aksaklık yaşanacağı yönünde bir beklentinin doğmasına sebep oldu. Bunun sonucunda da petrole olan talepte azalma ve buna bağlı olarak petrol fiyatlarında sert geri çekilmeler gördük. Diğer yandan bu hafta Kasım ayına dair Çin’den gelen PMI rakamları ve dış ticaret istatistikleri piyasa beklentilerini karşılamaya yetmedi. Özellikle ithalat ve ihracat gelirleri arasındaki ilişkiyi yansıtan “Ticaret Dengesi” rakamlarında %12.00’ye yakın bir azalma görülmesi, piyasa tarafından Çin ekonomisi üzerinden genel bir makroekonomik çıkarım yapılmasına sebep oldu. Ticaret Dengesi’ndeki azalma, Dünya ekonomisinde meydana gelebilecek olası bir küresel resesyon ortamının öncü göstergesi olarak algılandı. Resesyon ihtimalinin güç kazanması ile birlikte de üretim hacminde meydana gelebilecek yavaşlama endişesi petroldeki satışları derinleştirdi.
Bu gelişmelerle beraber G7 ülkelerinin Rus petrolü üzerine uygulamaya karar verdiği ambargo, bu hafta Pazartesi itibariyle başladı. G7 ülkeleri, Rusya’dan ithal edecekleri petrole varil başına 60.00 $’dan fazla ödeme yapmayacaklarını belirterek petrol fiyatında üst sınır belirlediler ve alınan karara uymayan Avrupa ülkelerine ekonomik ve politik yaptırımlar uygulayacaklarını belirterek tavan fiyat uygulamasına kararlı olduklarını ifade ettiler. Rusya her ne kadar ambargo uygulayan ülkelere tavan fiyat üzerinden petrol satışı yapmayacağını belirtse de alternatif bir pazar yaratamadığı sürece Avrupa ile uzlaşmaktan başka bir seçeneği yok.
OPEC tarafında Ekim ayında gerçekleştirilen toplantıda Kasım ayından itibaren üretimde günlük 2 Milyon varil arz kısıntısına gidilmesi yönünde bir karar alınmıştı. Bu hafta başında gerçekleştirilen OPEC toplantısında üye ülkeler bu durumun devam etmesi yönünde karar verdiler. Ancak OPEC üyesi ülkelerin petrol gelirlerindeki azalmayı göze alamadıkları için arzda daha yüksek miktarda kısıntıya gidilmesi yönünde karar alamamaları petrol fiyatlarını beklenen dengeye oturtamadı ve pazartesi günü 80.00 $’ın üzerinde fiyatlanan petrolde dün ve bugün itibariyle 70.00 $ seviyesinin zorlandığını gördük. Orta vadede politik ve makro ekonomik sistemde ciddi anlamda bir değişiklik görmediğimiz sürece petrol fiyatlarının 70.00 ve altında bir seviyede denge bulması kuvvetli bir ihtimal olarak gündemde. Teknik açıdan değerlendirdiğimizde de kısa vadede 74.38 direnç bölgesinin altında satış baskısı devam ediyor. Satışların devam etmesi halinde bugün ve Pazartesi günü itibariyle takip ettiğimiz destekler 72.10–71.40 ve 71.00 seviyeleri olurken tepki alımlarında takip edeceğimiz direnç bölgeleri de; 75.50–73.55 ve 74.38 seviyeleri.