TCMB 2022 Para ve Kur Politikası Metni’ni Yayımladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her yıl düzenli olarak yayımladığı Para ve Kur Politikası Metni’ni paylaştı.
TCMB Yüzde 5 Hedefine Bağlı Kalacak
Söz konusu metinde TCMB, temel amacının fiyat istikrarı sağlamak olduğuna dikkat çekerken, para politikasının, enflasyonu hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli yüzde 5 hedefine kademeli olarak yaklaştırılması için oluşturulacağını bildirdi.
Finansal İstikrar Gözetlenecek, Rezervler Güçlendirilecek
Temel politika araçlarından olan bir hafta vadeli repo ihale oranı politika faizi olarak korunacağını ifade eden TCMB, fiyat istikrarının yanında finansal istikrarı da izleyeceğini belirtti. Diğer taraftan dalgalı kur rejiminin sürdürülmesini açıklayan TCMB, serbest piyasada arz ve talep dengesine göre oluşturulacağını belirtti. TCMB döviz rezervlerini güçlendirilmesini amaçladığını belirtmesine ek olarak, 2022 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı kalacağını açıkladı.
ROM 2022 Yılında Sonlandırılacak
Bunların yanı sıra yayımlanan metinde Merkez, yabancı paranın maliyetinin artırılmasına ilişkin zorunlu karşılık aracının da kullanılacağını belirtti. Temel çerçeve bölümünde yer alan açıklamaya göre Kurul, zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacağını ifade etti. Buna ek olarak, 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) tamamen sonlandırılacağını, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, TL mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirileceğini bildirdi.
Swap Miktarı Aşamalı Azaltılacak
TCMB metinde, mevcut TL likidite yönetiminin temel bileşenleri olan açık piyasa işlemleri (APİ) ve swap işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkân bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısının 2022 yılı TL likidite yönetimi kapsamında izleneceğini belirtti. APİ fonlamasının teminat yapısında TL cinsi varlıkların payı artırılacak, swap miktarı kademeli şekilde azaltılacağı ifade etti. Aynı zamanda swap vadelerinin kısaltıldığını da eklendi. Buna göre, 27 Aralık 2021 itibarıyla BIST Swap Piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin, 2 hafta vadeli geleneksel yöntemli swap ihalelerine kaydırılmasına karar verildi. Son olarak Merkez, 2022 yılında diğer merkez bankaları ile swap anlaşmalarının imzalanmasına ilişkin görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi.
Enflasyon oranlarının geçici faktörlerden dolayı yükseldiğini savunan TCMB eylül ayından itibaren ulusal merkez bankalarından ayrışarak politika faizini aşağı yönlü indirdi. Yılın son günlerinde ise paylaştığı Para ve Kur Politikası metninde sıkı para politikasına yönelik ifadeler çıkarılırken Merkezin temel politika aracı faiz oranları olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda TCMB fiyat istikrarın yanında finansal istikrara vurgu yaparken, zorunlu karşılık oranlarının önümüzdeki yıl süreceğine işaret etti. Diğer taraftan APİ fonlamasının teminat yapısında TL cinsi varlıkların payı artırılacağını belirten TCMB, swap miktarının kademeli azaltılacağını belirtti. TCMB’nin yayımladığı metindeki ifadelerinde genişlemeci para politikasına yönelik işaretler dikkat çekerken, yüzde 5’lik enflasyon hedefinin orta vadede yakalanabileceğini düşünüyor. Bunların gölgesinde TCMB’nin enflasyon üzerinde savunduğu geçici faktörlerin baskılanması durumunda ülke içerisinde büyümeyi destekleyecek parasal genişlemenin devam edeceğine işaret etti.