8 proiecte dezvoltate la civicDev care vor îmbunătăți viața comunității

civicDev
BanatIT Stories
Published in
7 min readNov 29, 2016

Evenimentul recent încheiat a avut ocazia de a alinia la startul său zece idei, atent selecționate din cele peste cincizeci care au fost prezentate echipei de organizare. Din cele zece, trei s-au concretizat în prototipuri iar patru dintre ele au ajuns foarte aproape de faza de lansare. Unul a fost lansat chiar în zilele trecute și unul urmează a fi lansat săptămâna viitoare.

A cuantifica rezultatele eforturilor depuse sau compararea rezultatelor între ele ar fi lipsit de orice fel de utilitate. Fiecare proiect are complexitățile sale specifice și o anvergură diferită. Totuși, pentru a putea aduce o finalitate acestui eveniment, am încercat să tragem câteva concluzii pentru fiecare dintre proiecte, cu scopul de a cataliza dezvoltarea lor pe viitor.

Vând pentru o cauză

Acest a fost unul dintre cele mai fezabile proiecte, din cele prezente la civicDev. Pe scurt, el se dorește a fi o platformă de strângere de donații prin intermediul unui magazin online. Utilizatorii pot adăuga produse spre vânzare, iar veniturile rezultate sunt automat donate unor asociații caritabile sau ONG-uri.

Proiectul a ajuns într-o fază destul de avansată încă din timpul evenimentului, în prezent fiind deja deschis publicului larg, datorită dezvoltării lui pe platforma openCart. Am apreciat mult faptul că toți actorii implicați în acest proiect erau deja prezenți, atât ONG-uri cât și pe partea de vânzări. Din cauza timpului scurt disponibil, nu s-a reușit a se investi foarte multe resurse în partea de design și user-experience, dar aceste aspecte pot fi remediate cu ușurință pe parcurs. Alt aspect apreciat a fost faptul că proiectul are un grad ridicat de independență și sustenabilitate fără a depinde de prea mulți factori externi.

Link proiect: http://vandpentruocauza.ro/

DocuBot

Acest proiect a reprezentat poate cel mai de impact proiect dintre toate cele prezente. Acesta își propune să devină un ghid care să ajute la navigarea hățișului birocratic din România. DocuBot este un proiect de anvergură, dar care pe parcursul unei săptămâni a ajuns într-un stadiu incipeint de utilizare.

Totuși, echipa care s-a ocupat de proiect a dat dovadă de multă dedicare reușind să pună bazele unui chatbot pentru Facebook Messenger care este în măsură să răspundă utilizatorului cu informații legate de eliberarea unui buletin sau pașaport. Am apreciat abordarea deschisă publicului prin alegerea platformei Messenger, foarte răspândită în România precum și faptul că bot-ul era capabil să plaseze întrebările în context.

Similar cu beneficiile, efortul necesar pentru ca acest proiect să se realizeze este foarte mare. Introducerea de date care apoi să fie minate de algoritmi de data-mining pentru a extrage informații utile și parcurgerea lor prin algoritmi de machine-learning și asigurarea unui feedback loop între acesta și utilizatori sunt doar câteva din componentele esențiale pentru a asigura gradul de fiabilitate necesar atingerii impactului dorit în societate. Char dacă volumul de muncă este mult, pe parcursul săptămânii viitoare vom putea să folosim acest seriviciu pentru obținerea diferitelor documente (buletin, pașaport și permis de conducere).

Link proiect: https://www.facebook.com/DBot-286516648415856/

Find My Pet

Acesta a fost proiectul care s-a axat puternic pe idea de comunitate și de implicare individuală în folosul acesteia, prin crearea unui sistem civic de localizare și identificare a obiectelor sau animalelor de companie pierdute.

Bazat pe o tehnologie aflată încă la un relativ început de drum, Find My Pet a fost proiectul cu cea mai pronunțată componentă socială a evenimentului. Acesta proiect depinde încă puternic de beacon-uri pentru a putea localiza obiectele, însă echipa a reușit să demonstreze că un astfel de proiect este posibil și folositor. Suntem convinși că insight-ul acumulat îi poate ajuta să realizeze cu succes acest proiect în viitor când capabilitățile beacon-urilor vor atinge gradul necesar de fiabilitate.

Teatre Hub

Singurul proiect care s-a concentrat puternic pe zona culturală. Acesta își propune să devină o platformă pentru teatrele independente din România care să faciliteze promovarea lor, să le aproprie de public, de alți actori și să le pună în contact cu cei care doresc să le pună la dispoziție o scenă.

Platforma a beneficiat de susținerea Code 4 Romania și ne-a bucurat să vedem că și în acest caz toate părțile interesate erau deja prezente, iar site-ul a fost dus la un stadiu avansat de dezvoltare. Determinarea celor implicați a fost un aspect pozitiv, echipa având deja planificată evoluția proiectului pe termen scurt și mediu. Proiectul necesită o structurare mai clară și ar avea mult de câștigat din implicarea unui UI/UX designer, momentan nefiind foarte clare toate posibilitățile care stau la dispoziția celor interesați.

Mentors4Me

Educația este una dintre ramurile deficitare din țara noastră. Acest proiect dorește să își aducă aportul la îmbunătățirea ei prin implicarea profesioniștilor în viață educațională și prin facilitarea comunicării dintre mentori și mediul școlar și universitar. Acesta reprezintă o platformă în care cei interesați să participe și să se implice pot fi invitați de către cadre didactice și nu numai pentru a-și împărtăși din experiența lor generațiilor tinere.

Am apreciat faptul că proiectul se află într-o fază avansată de dezvoltare, cât și nivelul de implicare a inițiatorului său. Credem că idea de a valida și de a adăuga mentori prin recomandări și invitații este bine-venită și poate contribui mult la păstrarea unui grad ridicat de calitate și încredere. Proiectul mai are însă mulți pași de parcurs pentru integrarea mai multor aspecte, adăugarea de școli partenere și definirea unui proces clar de validare a celor implicați.

Blood Network

Intenția de a salva o viață este mereu un lucru nobil, iar Blood Network este proiectul care se evidențiază prin acest efort. Acesta își propune să devină o platformă care să faciliteze donarea de sânge pentru cazuri de urgență și să implice cât mai activ comunitatea în procesul de donare.

Cu toate că platforma se află în stadiul incipient cu doar câteva funcții de bază active, aceasta este funcțională și ar putea fi deschisă în scurt timp publicului. Unul din aspectele principale este acela că platforma are un pronunțat caracter reactiv, donatorii fiind înștiințați de necesitatea donării după producerea unei urgențe. Credeam că ar fi mult mai benefic dacă acesta s-ar transforma într-un caracter proactiv prin comunicarea între centrele de donare, ca de exemplu, atunci când un anumit stoc de plasmă este scăzut acesta să fie reîntregit prin cereri de donare astfel încât în cazul unei urgențe sângele să fie deja disponibil.

Am apreciat și plusurile de valoare pe care echipa dorește să le aducă proiectului prin adăugarea de aspecte de gamification care se pot transforma în stimulente și recompense care pot contribui la creșterea nivelului de implicare a populației în procesul de donare. Dependență de spitale și ONG-uri din Sănătate îl face un proiect ce nu poate creea impactul dorit de unul singur, dar credem că utilitatea lui este un motiv suficient pentru ca acestuia să i se acorde atenție și implicare sporită.

Link proiect: http://bloodnetwork.herokuapp.com/

Home Alert

Cel mai ambițios proiect de la civicDev a fost reprezentat de către HomeAlert care își propune să ofere o soluție pentru reducerea accidentelor și avariilor provocate de incendii și scurgeri de gaz precum și accelerarea procesului de implicare a structurilor de urgență.

Acesta reprezintă un proiect cu bătaie lungă și echipa a demonstrat că are capacitatea de a proiecta un altfel de sistem. Dependența de structurile statului și necesitatea ca acesta să fie prezentat ca un produs fizic precum și mentalitatea generală legată de astfel de sisteme îl face să fie un proiect prematur dar, cu siguranță, de viitor. Am constat cu plăcere că echipa a reușit să îmbine exemplar partea de hardware cu cea de software, integrând și un modul de raportare și istoric în soluția lor.

Cu toate că rezultatele TeaM 2021 nu au fost prezentate pe scenă, echipa a decis să analizeze platforme existente care ar putea fi refolosite la realizarea proiectului. Proiectul fiind unul cu “bătaie lungă”, civicDev a fost locul în care echipa a făcut primii pași spre a crea o platformă de care să beneficieze întreaga comunitate. Mulțumim astfel echipei TeaM 2021 pentru dedicare și participare!

Ar mai fi multe de spus legat de aceste proiecte și de cei care și-au dedicat timpul și experiența profesională pentru a le aduce la viață. Cuvintele și aprecierile noastre sunt însă de prisos când vine vorba de dedicația și pasiunea celor implicați. Toate proiectele prezentate, independent de gradul lor de realizare, sunt demne de laudă, fiind orientate spre societatea civilă și în folosul acesteia.

Atât cei care am fost implicați în organizarea evenimentului, cât și cei din echipa de apreciere a proiectelor, ne simțim onorați de încrederea acordată de către cei care ne-au încredințat ideile lor, de prezența și dedicația participanților care au dovedit că prin efortul cât și prin voluntariatul lor spiritul civic nu este pierdut.

Nu putem decât să le urăm succes tuturor proiectelor, ne bucurăm nespus că deja unule din proiecte, Vând pentru o cauză și în curând și DocuBot, contribuie activ la acțiunile cu caracter social și sperăm să putem continua și susține împreună implicarea în dezvoltarea societății civile.

Cu respect, Echipa civicDev.

--

--

civicDev
BanatIT Stories

In cadrul acestui hackathon incercam sa adunam energiile creative ale programatorilor cu scopul de a dezvolta proiecte care sa imbunatateasca viata comunitatii.