Proiecte selectate pentru dezvoltare

civicDev
BanatIT Stories
Published in
8 min readNov 7, 2016

Timp de 20 zile am primit peste 50 de idei de proiecte care au pus în lumină nenumărate probleme care îngreunează activitatea de zi cu zi a comunității. Mulțumim tuturor celor care au înscris o idee în cadrul civicDev și membrilor comunității care s-au implicat activ în dezbaterea și selecția ideilor.

În următoarele rânduri găsiți mai multe detalii despre ideile selectate pentru a fi dezvoltate pe parcursul celor 10 zile.

1. E-Commerce Fundraising Plugin

Proiect propus de: Alexandra Dumitrescu — WWF România

Pentru programul de fundraising, am avea nevoie de dezvoltarea unui modul de donații și un modul de rotunjire a sumelor din coșul de cumpărături care să se poată integra ușor cu primele patru platforme custom de e-commerce: Magento, WooCommerce, PrestaShop și Drupal.

În felul acesta proprietarilor de magazine online le-ar fi mai ușor să ofere posibilitatea cumpărătorilor să facă o donație unui ONG, în cazul nostru pentru WWF Romania.

Un astfel de sistem ar trebui să aibă următoarele funcționalități:

  • Produsul să sugereze rotunjirea sumei din coșului de cumpărături
  • Să ofere informații în timp real despre donatori, sursa, date de contact, valoare donației și magazinul prin intermediul căreia s-a făcut donația
  • Să poate fi integrat cu Mandrill pentru a putea trimite microtranzacții în funcție de donațiile pe care le realizează

2. Vinde pentru o cauză

Proiect propus de: Ioana Vârtosu — Școala mamei junior

Ai primit-o cadou, dar nu e genul tău, o urci pe site, alegi proiectul/cauza/ONG-ul pentru care donezi cămașa, iar cel care o cumpără va primi produsul în schimbul banilor care merg către proiectul ales. Astfel platforma devine win-win-win (vânzătorul care se “scapă” de obiecte nedorite făcând o faptă bună, cumpărătorul care se alege cu un obiect dorit de el contra unei donații și un ONG/proiect care primește banii de finanțare).

Organizația noastră se poate ocupa de ce înseamnă gestionarea acestui site, gestionarea comenzilor, plasarea comenzii de curier, transmiterea banilor colectați către ONG-uri.

3. Platformă ONG

Proiect dezbătut la întâlnirea civicDev din 31.10.2016

Dorim să implementăm un site web care va facilita procesul de donație pentru cauzele susținute de organizațiile non-profit înscrise. Donațiile se vor putea face one-time sau periodic și se va permite și descărcarea formularului de redirecționare a 2% din impozitul de profit completat cu toate informațiile despre ONG-ul selectat.

Site-ul va lista ONG-urile și cauzele pe care le sprijină, într-un mod atractiv pentru vizitatori. Proiectele vor putea fi filtrate după categorie (sănătate, cultură, mediu…), locație, etc. În momentul înregistrării unui ONG sau a unui proiect, curatorii vor putea publica informații despre stadiul proiectelor, situația financiară, eventual voluntari implicați, pentru a contribui la transparența procesului și a permite donatorilor să înțeleagă mai bine contribuția lor la proiect.

4. DocuBot

Proiect dezbătut la întâlnirea civicDev din 31.10.2016

Nici un drum către o instituție publică nu este unul singur, pentru că fie nu avem toate actele necesare la noi, fie căutările pe Google nu sunt întotdeauna de ajutor. Propunem dezvoltarea unui chatbot care să ghideze utilizatorii cu informații despre actele și formularele necesare, programul cu publicul, adresa instituției, etc pentru interacțiunea cu diferite instituții publice. Un exemplu de interacțiune ar fi:

DocuBot: Bună, cu ce pot să te ajut azi?

Civicus: Vreau să îmi înființez un PFA.

DocuBot: În ce oraș locuiești?

Civicus: Timișoara.

DocuBot: PFA-urile se înregistrează la Registrul Comerțului, pe strada Paris nr. 2A. Vei avea nevoie de următoarele acte:

  • Cerere înregistrare (link download)
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală (link download)
  • Copie buletin
  • Specimenul de semnătură (link detalii), etc.

DocuBot: Taxele de plătit sunt în valoare totală de 200 RON și se pot plăti cu cardul.

DocuBot va salva statistici legate de informațiile cele mai solicitate.

5. Find my pet— bike — grandpa

Proiect propus de: Adrian Mereșescu

Propunem un sistem civic de localizare și identificare a animalelor sau a obiectelor pierdute. Fie că e vorba de un cățel aventuros, o bicicletă furată, un telefon sau un laptop pierdut, găsirea lor ar putea fi ușurată dacă ele ar emite un semnal în momentul în care s-ar afla în apropierea unor radare speciale.

Dorim să implementăm un sistem prin care obiectele valoroase care au un tag instalat să emită un semnal când se află în apropierea unui telefon cu aplicația instalată, sau a unui receptor specializat.

Un beacon de dimensiuni mici cu o raza de 30+ metri poate fi pus la zgarda animalului de companie. În cazul în care fuge de acasă, stăpânul poate înregistra beaconul pierdut și eventual uploada o poză cu animalul de companie. Ceilalți utilizatori primesc o notificare și pot alege să scaneze zona în care se află. Dacă beacon-ul pierdut este găsit în apropiere, aplicația trimite automat către un web server coordonatele sale, iar stăpânul poate vedea zona pe o hartă. Cu cât aplicația devine mai populară și e folosită de mai multe persoane, cu atât cresc șansele de localizare a animalului sau a obiectului pierdut.

Pe viitor pot fi programate device-uri fixe, independente de un telefon, care să fie instalate în locuri publice (instituții, parcuri, cafenele, etc), care să scaneze permanent beaconurile căutate.

6. TeaM 2021 — City Projects

Proiect propus de: Banat IT & Fundația Comunitară Timișoara

Propunem dezvoltarea unei platforme de colaborare și transparență pentru proiecte din comunitatea Timișoarei, inclusiv cele de la orizontul 2021. Punct de start este feedbackul de la TeaM2021:

Această platformă ar trebui să permită:

  • Vizualizarea unui calendar al suitei de evenimente
  • Filtrarea evenimentelor pe categorii
  • Să înscrie, grupeze și gestioneze voluntari
  • Discuții libere între cetățeni cu privire la proiectele în derulare

Proiectul fiind ambițios, considerăm civicDev ca un punct de pornire a platformei, o primă iterație, găsirea și refolosirea unor tehnologii existente fiind prioritară.

7. Theater Hub

Proiect propus de: Olivia Vereha — Code for Romania

Theater Hub este o platformă online pentru scena independentă de teatru din România. Acest spațiu virtual îi susţine pe oamenii de teatru să îşi creeze o prezență online şi să își promoveze spectacolele, încurajând şi alți tineri să își urmeze pasiunea pentru teatru.

Practic ar funcționa ca un index, unde fiecare trupa are profilul său și unde pot să spună lucruri despre ei, să posteze galerii foto, video, să anunțe ce premii au luat, ce spectacole urmează să lanseze etc. Cel mai important este că utilizatorii pot cere ajutor dacă au nevoie de specialiști în promovare, de resurse, decoruri etc., iar fiecare actor se poate marca drept disponibil în platformă pentru agențiile de casting sau pentru alte oportunități.

Platforma poate fi extinsă și pentru alte forme de artă independentă - muzică, pictură, dans etc.

8. Mentors 4 Me

Proiect propus de: Upgrade my city

Proiectul reprezintă o listă cu mentori locali (antreprenori, profesori, doctori etc.), la care școlile au acces, pentru derularea unor prezentări care să-i inspire pe elevi și să le reconstruiască punctele de reper și modelele din viață.

Pentru fiecare mentor există un profil, posibile teme pe care poate le poate aborda și numărul de ore pe care mentorul le pune la dispoziție pentru comunitate. Fiecare clasă îți poate configura, de asemenea, un profil și își poate înscrie interesul ca un anumit mentor să le susțină o prezentare, la respectiva clasă. Această prezentare este planificată conform bugetului de timp cu care fiecare mentor participa.

9. Blood Network

Proiect propus de: Cristian Voina

În sistemul actual, procesul de donare de sânge este unul reactiv, nu proactiv. Mai exact, în cazul unor lipsuri pentru o anumită grupă de sânge, apelul pentru donări se face la modul general (în presă și social media al cetățenilor), exclusiv în momente de urgență.

Propunerea este crearea unei aplicații cu ajutorul căreia un utilizator înscris cu grupa lui de sânge va fi ghidat în procesul de donare de sânge: verificarea preliminară a antecedentelor, care sunt condițiile de eligibilitate, unde sunt centrele de transfuzie și care sunt recomandările post-donație.

În momentul în care rezervele de sânge din grupa utilizatorului sunt mici în zona lui de reședință, el va primi o notificare pe telefon despre nevoie de donație. Emitenții notificării pot fi ONG-urile care activează în domeniul medical sau chiar centrele de transfuzie.

10. HomeAlert

Proiect propus de: Attila Paur

Problema pe care o adresăm apare atunci când suntem plecați de acasă sau chiar suntem în imobil și se întâmplă o defecțiune tehnică (un scurt circuit, o scăpare de gaz, un incediu) sau are loc o calamitate naturală. În aceste situații atât viteza de intervenție locală cât și cea de alarmare și acțiune locală este foarte importantă.

Dorim să dezvoltam un sistem care veghează non stop asupra imobilului tău și în caz de nevoie ia decizii locale de remediere și de a alarma proprietarul imobilului, administratorul, firma de securitate sau chiar și instituții referitor la incidentul apărut.

În cazurile care implică scăpări de gaze, foc sau scurt circuit luarea deciziei locale înainte de sosirea echipajelor de intervenție este vitală. Ne referim aici de exemplu la închiderea automată a distribuirii serviciului de gaze, oprirea alimentării curentului electric în imobil și alertarea automată a proprietarul și a adminsitratorului imobilului.

Pe scurt, sistemul acesta nu numai că detectează o anumită defecțiune, ci și ia decizia corectă pentru a înlătura pericolul la care este expusă viața umană sau bunurile cetățenilor.

Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestor proiecte, te poți înscrie pe www.civicDev.ro. În cazul în care încă nu ai primit o invitație de participare, ne poți scrie pe contact@civicDev.ro

--

--

civicDev
BanatIT Stories

In cadrul acestui hackathon incercam sa adunam energiile creative ale programatorilor cu scopul de a dezvolta proiecte care sa imbunatateasca viata comunitatii.