Bancor Protokol

Pozdravljen Svet, smo ekipa, ki razvija Bancor Protokol (PDF), ki je decentraliziran, hierarhični sistem na blockchainu.

Ko pogledamo po svetu, katere so glavne stvari izmenjave med ljudmi, najdemo najpogosteje informacije in (sredstva) vrednosti. Medtem ko so informacije (kot so teksti, slike, videi itd.) deljive po svoji naravi (ko nekaj deliš, imajo to vsi), pa vrednost nima te lastnosti (ko nekomu nekaj daš, ti tega več nimaš).

Pred dobo interneta je obstajalo veliko število majhnih omrežji, katere se morda nekateri še spominjate, npr. BBS, Prodigy, Compuserve, AoL. Vzpon javnega Interneta je vse to spremenil in tisti, ki so to spremembo preživeli, so sprejeli nov odprt, globalen standard za izmenjavo informacij, ki temelji na TCP/IP omrežjih, ki so povezana preko peer dogovorov.

Pred prihodom blockchaina so vse valute, ki so predstavljale neko vrednost, bile hranjene v zaprtih silosih. Blockchain tehnologijo je uvedel Bitcoin in temelji na decentralizaciji vrednosti na omrežjih izmenjav, drugače rečeno Internet denarja. S časom bo zamenjal večji del sedanjih privatnih bančnih omrežij in dovolil novim (in tudi starim) udeležencem nove kreacijo novih načinov vrednosti in omogočil odprt in globalen sistem transakcij, ki si ga ne bo nihče lastil.

Ekipa Bancor je delala različne produkte na internetu že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Nekatera podjetja so Contact Networks, MetaCafe, Mytopia, Particle Code in AppCoin. Na Bitcoin smo naleteli leta 2011 in začeli raziskovati možnost ustvarjanja uporabniških valut. Po prihodu Ethereum-a leta 2015 smo ugotovili, da so Pametne pogodbe revolucija, ki bodo omogočile kreacijo valut in njihovo prilagoditev. Programabilni moduli, ki upravljajo in hranijo vrednost (žetoni), lahko opravljajo procese v povezavi z vrednostjo pri zelo majhnih stroških — te procese trenutno opravljajo različna podjetja (na primer escrow storitve, borze, pravna podjetja). Vendar pa so implikacije avtonomne decentralizirane kode, ki lahko upravlja pri izmenjavi vrednosti v digitalnim denarjem na odprtem standardu, precej bolj korenite.

Poleti 2016 smo začeli delati na Bancor-ju s ciljem kreacije hierarhičnega monetarnega sistema (kjer en digitalni žeton hrani vrednost ostalih žetonov), s ciljem izgraditi nov tip standarda za kripto valute, ki bi postavil temelje novega decentraliziranega globalnega sistema izmenjave. Sistem, ki bo avtonomen, brez razpona, brez tveganja nasprotne strani in ki zagotavlja kontinuirano likvidnost vsem sredstvom. S tem pa zagotovi dolgi rep vsem valutam, kot Internet to zagotavlja vsebini.

Z vami, Internetom, želimo deliti osnutek naše Bele knjige, da ga pregledate ter komentirate. Povratne informacije so zaželene in jih zelo cenimo.

Bancor ekipa
http://bancor.network