TÜBİTAK TEYDEB Programlarında Yeni Ön Kayıt Süreci

Basar Kaya
basarkaya
Published in
5 min readJul 6, 2020

--

TÜBİTAK TEYDEB programlarında 2020 yılı itibariyle başlayan değişim ve gelişim süreci hız kesmeden devam ediyor. İşin güzel yanı ise, bahsi geçen değişim ve yeniliklerin çok önceden “ileride bir gün hayata geçirilecek” diyerek kamuoyuna duyurulmuş ve yararlanıcıların hazırlık yapması için yeterli süre ve manevra alanının sağlanmış olması.

Söz fazla uzatmadan konuya gireyim. TÜBİTAK TEYDEB 1501, 1507, 1509 ve 1511 programlarınki “Ön Kayıt (Yetkilendirme) Süreci*” baştan aşağı yenilendi.

*Proje başvuru sahiplerinin, TÜBİTAK TEYDEB tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygunluğunun kontrolü için firmalardan bazı evrakların talep edildiği ve bu evrakların TÜBİTAK nezdinde şekli incelemeye tabi tutulduğu süreç

Ön kayıt sürecinin yenileneceği, 29.03.2019 tarihinde TÜBİTAK websitesinde yayınlanan “TEYDEB Programlarındaki Yenilikler” başlıklı duyuru metninde ifade edilmişti. 1 Temmuz itibariyle başvuru alınmaya başlanan TEYDEB 2020/2 Çağrısıyla birlikte yeni ön kayıt sürecinin işletilmesi zorunlu kılındı.

29 Mart 2019 tarihli TÜBİTAK Duyurusu

Yeni Çağrılı TEYDEB Programları ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin detaylarla alakalı blog yazımı okumak için:

Yeni süreci anlatmadan evvel, kısacası eski ön kayıt sürecine değinmek istiyorum:

  1. Projeyi sunacak şirketi temsilen belirlenen kişi adına PRODİS paneli açılırdı, projeyle ve şirketle alakalı tüm bilgiler bu panele girilir ve “Ön Kayıt Formu” başlıklı dökümanın çıktısı alınırdı.
  2. Bu döküman, proje sahibi işletmenin “en geniş yetkiye sahip” imza yetkilisi tarafından imzalanır, ekine de “İmza Sirküsü, Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, KOBİ Beyannamesi” gibi evraklar eklenerek TÜBİTAK’a kargolanırdı.
  3. TÜBİTAK nezdinde tüm evraklar şeklen incelenir, eksik varsa firmaya bilgi verilir, eksik yok ise Ön Kayıt onaylanır ve firmanın projesini TÜBİTAK’a sunabilmesi mümkün olurdu.
  4. Bu işlem, her bir proje için ayrı ayrı yapılmak zorundaydı ve ön kayıt gerçekleştikten sonra 2 ay içerisinde proje başvuru yapılmaz ise ön kayıt geçerliliğini yitirirdi.

Bu sürecin 3 handikapı vardı:

  • Sık proje başvurusu gönderen işletmeler için her seferinde evrak ve iş yükü doğurması (özellikle de herhangi bir resmi bilgisi değişmeyen şirketler için sürekli aynı evrakların hazırlanmak zorunda olması hiç mantıklı değildi).
  • Zaman zaman kargoda kaybolan, geciken veya iade olan evraklar yüzünden proje sahipleri projelerini TÜBİTAK’a gönderemeyebiliyordu.
  • Çok ortaklı kurumsal firmalar ya da yatırımcıları bulunan şirketlerde en üst seviyede imza alma zorluğunun bulunması sebebiyle imza süreçleri gereğinden uzun olabiliyordu.

Peki Ne Değişti?

TÜBİTAK PRODİS’teki Yeni Ön Kayıt Süreci Bilgilendirme Yazısı

Yeni ön kayıt sürecinde artık proje bazlı değil; tek seferlik kurum bazlı ön kayıt alınacak. Yani proje sahibi işletmeler, “kurumsal olarak TÜBİTAK TEYDEB nezdindeki kural ve kriterlere uygunluklarını ispat ettikten sonra” tekrar tekrar her bir proje için ön kayıt süreci ile uğraşmayacaklar ve “kurumsal verileri ve mali bilgileri değişmediği sürece” TÜBİTAK’a doğrudan proje başvurusu yapabilecekler.

Süreç şöyle işleyecek:

  1. Şirketinizin en yetkili veya TEYDEB projelerinde imza atma yetkisine sahip kuruluş yetkilisi” adına bir PRODİS paneli açılacak. Bu bilgiyi burada tutalım.
PRODİS Paneli dediğimiz böyle bir şey :) (eteydeb.tubitak.gov.tr)

2. Şirketinizi temsilen sunulacak TEYDEB projesinde yürütücü olarak görev alacak kişi adına da PRODİS paneli açılacak ve yine aynı paneldeki “Kullanıcı İşlemleri” sekmesinden bu kişi için “Firma Ön Kayıt Sorumlusu” rolü tanımlanacak.

3. “Firma Ön Kayıt Sorumlusu” rolü tanımlanan kişinin PRODİS paneli üzerinden “Kuruluş İşlemleri” sekmesine tıklayıp açılacak ekranda “Kuruluş Mali Bilgileri Ekle” kısmından gerekli mali ve kurumsal veriler sisteme girilecek, ayrıca gerekliyse “Güncelle” kısmından da PRODİS’te kayıtlı şirket bilgileri güncellenecek.

“Kuruluş İşlemleri” sekmesine tıklayınca açılan ekran

3. Mali bilgiler girildikten ve gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra, yine aynı ekranda “Kuruluş Ön Kayıt İşlemleri” sekmesi aktif olacak.

Tüm bilgileri girdikten sonra “Kuruluş Ön Kayıt İşlemleri” sekmesine tıklayabileceksiniz.

4. Bu sekmeye tıkladığınızda, TÜBİTAK’a hangi evrakların gönderilmesi ve evrakların nasıl hazırlanması gerektiğine dair detayları içeren bir ekran çıkacak. Bu ekrandan, “Kuruluş Ön Kayıt Formu” sekmesine tıklayarak “Ön Kayıt Formu ve Taahhütname” evrakını; “KOBİ Beyannamesi” sekmesine tıklayarak ise işletmenizin KOBİ olduğunu gösterir belgeyi indirebilirsiniz.

“Kuruluş Ön Kayıt İşlemleri” sekmesine tıklayınca bu ekranla karşılaşacaksınız.

5. Son adımda ise, yine aynı ekranda “Ön Kayıt Başvuru Talebi” sekmesine tıklayarak işleminizi tamamlamanız gerekli.

Tüm işlemleri tamamlayınca bu ekranla karşılaşacaksınız.

Böylelikle, sistem üzerinden “kurum bazında ön kayıt başvurusunu” tamamlamış oldunuz. Basılı olarak hazırlanması gereken evrakları da gerekli imza+kaşe prosedürünü tamamladıktan sonra TÜBİTAK’a kargo yoluyla iletmeniz gerekli.

TÜBİTAK nezdinde ön kayıt evraklarınız incelenecek ve eksik bulunmaz ise, kurum bazında ön kaydınız gerçekleşmiş olacak. Ve bu aşamadan sonra, kurumunuzu temsilen her kim PRODİS üzerinden yeni bir proje önerisi açarsa, bu bilgi kuruluş yetkilisi olarak tanımlanmış kişinin önüne düşecek ve bu kişi onay vermediği sürece TÜBİTAK’a başvuru yapılamayacak.

“Kuruluş Yetkilisi Onay Durumu” satırında onay durumu görülebilmekte.

Konuyla alakalı olarak TÜBİTAK’ın yayınladığı “Kuruluş Bazlı Ön Kayıt İşlemi Kullanıcı Kılavuzu” isimli dökümanı da incelemenizi öneririm: https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/21566/kullanici_klavuzu_7_0.pdf

Yine bu konuyla alakalı olarak, Yasagan Danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan “TEYDEB 2020 Firma Ön Kaydı İşlemleri” başlıklı videoyu da izleyebilirsiniz.

Umarım açıklayıcı ve anlaşılır olmuştur.

Sorularınız için bana yazabilir (basarkaya23@gmail.com) veya detaylı görüşme ya da danışmanlık talepleriniz için bana ulaşabilirsiniz.

Sevgiler.

--

--

Basar Kaya
basarkaya

Business Developer, Fundraiser, New Service Creator.