Agile Nedir?

kıvanç pak
BilgeAdam Teknoloji
3 min readApr 27, 2020
Image from https://www.bitrix24.com/articles/agile-development-methodology-basic-rules-and-features.php

Agile Türkçe de çevik anlamına gelmektedir. Agile , yazılım projeleri sürecinde karşılaşılan problemleri çözmek , tekrarlanan yazılım geliştirme modeli taban alınarak geliştirilmiş,sık aralıklarla parça parça yazılım teslimatını ve değişikliği teşvik eden bir yazılım geliştirme modelidir.

Yazılım projeleri , yaşam döngüleri boyunca kaynakların doğru kullanılmaması, yanlış önceliklendirmeler ve müşteri taleplerinin doğru anlaşılamaması nedeni ile başarısızlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. The Standish Group’un 2009 yılı Chaos Report’una göre yazılım projeleri dünya genelinde %68 oranında başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bu durum, Avrupa ve Amerika’daki büyük şirketleri, üretkenliği daha yüksek projeler üretmek üzere çeşitli yöntemleri denemeye yöneltmiş ve çoğu şirket yönetimde ve uygulamada en başarılı buldukları Agile yazılım geliştirme yaklaşımlarını benimsemişlerdir.

Agile yöntemi uygulandığında

  • Proje üretkenliği
  • Projenin değişikliklere daha hızlı adapte olabilme yeteneği
  • Proje kalitesi
  • Projenin pazara çıkış hızı

projelerin başarı oranlarını %80'lere çıkarttığı gözlemlenmiştir. Agile , dünya üzerinde kabul edilen yöntemler arasında en hızlı ve güvenli proje geliştirme yaklaşımıdır. Şu anda dünyada irili ufaklı birçok şirket tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadırlar.

Nasıl Uygulanır ?

Agile yazılım modelinin ne olduğundan bahsettikten sonra , nasıl uygulanacağı ve biraz da genel prensiplerinden bahsedelim.

Metodun genel tanımına bakacak olursak, projelerin yönetim sürecinde aşamaların belirli olarak ayrılmasıdır. Her projede sprint bulunur ve bu sprintler tamamlandığında proje de tamamlanmış sayılır. Proje yönetimine dahil olan çalışanlar arasında yönetim süreciyle ilgili anlaşmazlıklar ve problemler ortaya çıkabilir. Fakat projenin tamamlanan aşamalarında bu problemlerle ilgili çalışmak yerine, gelecek zamandaki aşamaların geliştirilmesi gerekir. Agile Metodu geçmişe değil, geleceğe odaklanır.

Image from https://www.slideshare.net/ACMSoftware/ceviklik-poster

Metodun uygulanırken genel prensipleri bulunmaktadır. Bu prensipler şu şekilde sıralanabilir:

  • Önemli olan müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Sürekli olarak yazılım geliştirmek temel amaçtır. Bu nedenle müşterilerin yarattığı rekabet ortamı baz alınır ve bu rekabet şirket için avantajdır. Değişen rekabet ortamında müşteri ihtiyaçları doğru tespit edilmelidir.
  • Çalışanların odak noktası yazılım hazırlamak ve sunmak olmalıdır. Yazılımların teslimatı en kısa sürede olmalıdır. Ekip çalışmasına tüm çalışanlar ve yöneticiler dahil olmalıdır. Motivasyon önemlidir ve proje içerisinde motivasyon düşüklüğü yaşayan bireyler projeden uzak tutulmalıdır.
  • Çalışanların kendisini güvende hissetmesi açısından yüz yüze iletişim kurulmalı ve sürekli bilgi aktarımı sağlanmalıdır. Çalışma süresi boyunca sürdürülebilir kalkınma elde edilmesi için sponsorlar, geliştiriciler ve kullanıcılar bulunmalı, bu kalkınmaya destek olanlar korunmalıdır.
  • Teknik alanda mükemmel olmak, iyi bir tasarım elde etmek, sadelikten yana olmak performansı en üst düzeye çıkaracaktır. Ekiplerin bu alanda kendi kendilerini organize edebilmesi gerekir. Belirli dönemlerde ekip çalışanlarının performansları değerlendirilmeli ve takım üyelerinin nasıl daha başarılı olacağına dair düzenlemeler getirilmelidir.

Agile Metodu kullanan firmaların sayısı günümüzde artış göstermektedir. Bu yöntem riskli olduğu için şirketler organizasyon yapısında değişikliğe gitmeyi tercih etmezler. Metodu başarılı bir şekilde uygulayamayan şirketlerde bozulma ve işten ayrılma görülmektedir. Bu metot her ne kadar riskli olsa da şirketlere büyük avantajlar sağlar. Yazılım uzmanlarının deneyimlerini ortaya çıkarmayı sağlar , yeni deneyimler kazanılmasına da yardımcı olur. Sınırları ortadan kaldırır ve çalışanların sürekli olarak kendilerini geliştirmesine yardımcı olur.

Proje hakkındaki çözüm yollarını çalışanlar değil, müşteriler belirler. Bu sayede alınan sorumluluk en aza indirgenmiş olur. Aynı zamanda sürekli olarak geri bildirim alınmasını sağlar. Alınan geri bildirimler, projenin sürekli olarak geliştirilmesini ve yenilenmesini destekler.

KAYNAKLAR

--

--