AWS Well-Architected Framework ve Bileşenleri

Onur Yıldırım
BilgeAdam Teknoloji
4 min readDec 27, 2020

Merhabalar,

AWS, uygulamalar geliştirilebilecek mimari yapıların güvenli, yüksek performanslı, verimli ve ücretlendirme optimizasyonu avantajı sağlayabilecek sistemleri Well-Architected Framework altına topladı. Bu makalede bende sizlere bu yaklaşımdan bahsedeceğim.

AWS Well Architected Framework Nedir ?

AWS Well-Architected, bulutta uygulamalar ve geliştirmeler için güvenli, yüksek performanslı, dayanıklı ve verimli altyapı oluşturmasına yardımcı olur.
Bir yazılım mimarisi oluşturmak aslında bir bina inşa etmeye benzetilir. Bu inşaatın temeli sağlam değilse, yapısal sorunlar binanın tamamına ve işlevine zarar verebilir.
Amazon Web Services (AWS) üzerinde uygulamalar için bir çözüm tasarlarken Well-Architected Framework’ün aşağıdaki 5 şartını ihmal etmek bu çözüm sürecinde sizi zorlayabilir.

  1. Operasyonel Mükemmellik
  2. Güvenlik
  3. Güvenilirlik
  4. Performans Verimliliği
  5. Maliyet Optimizasyonu

Bu sütunları mimarinize dahil etmek, istikrarlı ve verimli sistemler oluşturmanızda sizlere yardımcı olur. Bu yazıda tamamen Well-Architected Framework’ün beş sütununda genel bir inceleme yapacağız.

https://www.nclouds.com/

Bileşenleri (5 Pillars)

1-Güvenlik (Security)
AWS’in en önem verdiği konu güvenliktir. Güvenlik sütunu, verileri, sistemleri ve güvenlik altyapınızı iyileştirebilecek şekilde ve bu altyapıyı korumak için Aws teknolojilerinden nasıl yararlanılacağını tanımlar. Bir sistemin güvenlik hatlarını güçlendirmek ve güvenlik açıklarını kapatabilmek için aşağıdaki prensipler dikkate alınır;

  • Güçlü bir kimlik yönetimi oluşturun; Kullanıcılara veya kaynaklara uygun yetkilendirmeyle görevlerin ayrılması gerekir.
  • İzlenebilirliği aktif durumda tutun; Gerçek zamanlı izleme ve denetim, Alarm ve Log sistemleri
  • Güvenlik pratiklerinizi otomatikleştirin.
  • Güvenliği tüm katmanlara uygulayın; EC2, VPC Bileşenleri , İşletim sistemleri

2-Performans Verimliliği(Performance Efficiency)
Performans Verimliliği, süreç içinde değişen gereksinimleri karşılamak, talep değiştikçe ve teknolojiler geliştikçe bu verimliliği sürdürmek için bilgi işlem kaynaklarını verimli kullanmayı ön planda tutar. Tüm bunları gerçekleştirirken aşağıdaki dizayn presiplerinden faydalanır;

  • Dakikalar içerisinde globale ulaşın; Region, Availibility Zone ve CloudFront gibi hizmetleri kullanarak performans verimliliğinizi yükseltebilirsiniz.
  • Serverless mimariler kullanın; işin yönetimsel tarafını tamamen Aws’e bırakarak performansınızı arttırabilirsiniz.
  • Daha fazla test yapın ve deneyim kazanın.
  • Hedeflerinize en uygun teknolojiyi tercih edin.
  • Seçimlerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve gelişmekte olan Aws hizmetlerinden daha çok faydalanın.

3-Güvenilirlik(Reliability)
Güvenilirlik sütunu, bir uygulamanın amaçlanan işlevini, beklenen zamanda ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaya çalışır.
Yalnızca arıza veya hizmet kesintilerinden kurtarmayı değil, aynı zamanda kapasite yönetimi ve ölçeklenebilirlik konularını da içerir. İyi tasarlanmış bir mimari aşağıdaki prensipleri önerir:

  • Test kurtarma prosedürleri; Test, genellikle kurtarma stratejilerini doğrulamak için kullanılmaz. Genelde bulutta, iş yükünüzün nasıl başarısız olduğunu test edebilir ve kurtarma prosedürlerinizi doğrulayabilirsiniz.
  • Başarısızlık durumundan otomatik kurtarma; Temel performans parametreleri için bir iş yükünü izleyerek, bir eşik aşıldığında otomasyonu tetikleyebilirsiniz.
  • Kapasiteyi tahmin etmeyi bırakın; Gelen talebi, iş yükünü izleyebilir ve aşırı veya eksik tedarik olmadan talebi karşılamak için kaynakların eklenmesini yada kaldırılmasını otomatikleştirebilirsiniz.
  • Otomasyonda ki değişikliği yönetin: Altyapınızdaki değişiklikler otomatik olarak yapılmalıdır.
https://aws.amazon.com/

4-Maliyet Optimizasyonu(Cost Optimization)
Maliyet optimizasyonu ayağı, gereksiz maliyetlerden kaçınmaya ve en düşük fiyat noktasında iş değeri sağlamaya odaklanır. Temel konular, paranın nerede harcandığını anlamak, kontrol etmek, en doğru sayıda kaynak türünü seçmek, zaman içindeki harcamayı analiz etmek ve fazla harcamadan iş ihtiyaçlarını karşılamayı içerir.
Maliyet optimizasyonu, şirket içi çözümleriniz için zor olabilir, çünkü tedarik süreçlerinde gelecekteki kapasite ve iş ihtiyaçlarını tahmin etmeniz gerekir.

  • Bir tüketim modeli oluşturun; Yalnızca tükettiğiniz bilgi işlem kaynakları için ödeme yapın ve gereksinimlerine göre kullanımı artırın veya azaltın.
  • Genel verimliliği ölçün: İş yükünün çıktısı ile ilgili maliyetleri ölçün ve bu verileri kullanın.
  • Harcamaları analiz edin ve birbirleriyle ilişkilendirin.

5-Operasyonel Mükemmelik (Operational Excellence)
Operasyonel mükemmellik ayağı, iş değeri sağlamak için sistemleri çalıştırmaya, izlemeye, süreçleri ve prosedürleri sürekli olarak iyileştirmeye odaklanır. Temel konular arasında değişikliklerin otomatikleştirilmesi, olaylara yanıt verilmesi ve günlük operasyonları yönetmek için standartların tanımlanması yer alır.

  • İşlemleri kod olarak gerçekleştirin: Aws üzerinde tüm iş yükünüzü (uygulamalar, altyapı vb.) kod olarak tanımlayabilirsiniz.(Infrastructure as Code→IaC )
  • Sık, küçük ve tersine çevrilebilir değişiklikler yapın.
  • Operasyon prosedürlerini sık sık iyileştirin: Operasyon prosedürlerini kullanırken, bunları iyileştirmek için fırsatlar arayın.
  • Başarısızlığı önceden tahmin edin; Başarısızlık senaryolarınızı test edin ve etkilerini anladığınızı doğrulayın.
  • Tüm operasyonu hatalardan öğrenin: Tüm olaylarda ve hatalarda görülen sorunları iyileştirmek için kullanın. Ekiplerle ve tüm ilgili kişilerle sonuçları paylaşın.

Kaynaklar;

--

--