BURNDOWN GRAFİKLERİNİ ANLAMA
Bu yazımda Burndown Grafiklerini elimden geldiği kadarıyla sizlere anlatmaya çalışacağım. Burndown Grafiklerini anlamak ve yorumlamak sanıldığının aksine aslında zor bir iş değildir.
Burndown Şeması Nedir?
Agile yazılım geliştirme ekipleri tarafından Burndown Çizelgesi neden kullanılır?
1.Ne kadar iş bekliyor?
2.İşi tamamlamak için ne kadar zaman kaldı?
Burndown Grafiği aslında “kalan iş” ve “zaman” arasında çizilen bir çizgi grafiğidir. Bu grafikler sprint görevleri yapılırken ilerlemenin izlenmesi için scrum sprintleri çalıştıran takımlar tarafından kullanılır.
Bu, ekibin işlerinin plana göre gidip gitmediğini veya hedefe zamanında ulaşabilmeleri için değişiklik yapması gerekip gerekmediğini anlamasını zahmetsiz hale getirir.
Burndown Grafiğinin Bölümleri
X Ekseni (Time)
Grafiğin x ekseni her zaman zamanı gösterir(genellikle gün cinsinden).
Y Ekseni (Story Points)
Y ekseni sprintte kalan işleri temsil eder. Bu kalan görevler (Story Point) olarak ifade edilir.
Progress Line(İlerleme Çizgisi)
Progress Line, takımınızın sprint ile nasıl ilerlediğini gösterir. Burndown grafikleri, projeleri ve sprintleri gerçek zamanlı olarak izler ve kalan yeni tahminlerle güncellenir. Sprint ilerledikçe, bu çizgi ekibinizin ilerleyişinin düzgün bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini ve herhangi bir düzeltici faaliyetin gerekip gerekmediğini gösterecektir.
Guidline(Yönerge)
Bu, grafikte soldan sağa ve sağdan aşağı doğru çizilen çapraz bir çizgidir. Sprint progress line çizginiz mümkün olduğunca guidline çizginize yakın olmalıdır. Ekibiniz tüm storyleri sprint boyunca sabit bir hızda tamamlayabiliyorsa, progress line tam olarak guidline olarak gözükecektir.
İzlenecek Doğru Metriği Seçme
Kalan görev olarak Y ekseni
Bu, herhangi bir tarihte sprint’te kaç task(görev) kaldığının grafiğidir. Task’lar zaman içinde tamamlandıkça, progress line aşağı doğru hareket etmeye başlar. Bu yöntemle en büyük avantaj grafiğin kolay anlaşılabilir olmasıdır.
Bu tip burndown grafiğini kullanmanın dezavantajı, görevlerin tahmin edilmemesidir. Tüm görevlerin tamamlanması için eşit çaba gösterilmez. Çok sık olarak, sprint sonu için zor görevleri terk eden takımlar, çoğu zaman ilerleme durumunda olmalarına rağmen görevlerini tamamlayamazlar.
Story Point Olarak Y Ekseni
Zaman ilerledikçe kaç story kaldığına dair bir çizimdir. Story Pointler , görevleri karmaşıklıklarına göre tahmin etmenin harika bir yoludur. Bu durum görevleri tamamlamak için gereken çabayı normalleştirir.
Grafik, önceki yönteme benzer şekilde biter, ancak tahmin noktaları izleme görevinin tamamlanmasıyla birlikte gelen belirsizliği ortadan kaldırır.
Burndown Çizelgesi Nasıl Okunur?
Progress Line ,Guidline ile karşılaştırılarak okunur. İki çizgi birbirine ne kadar yakınsa, tüm görevleri son teslim tarihine kadar tamamlama şansınız o kadar artar.
1.Programın Arkasında(Behind Schedule)
Progress Line ,Guidline üzerindeyse ,ekibinizin programın gerisinde kaldığı anlamına gelir.
2.Yolda(On-Track)
Progress Line ve Guidline birbirine yakınsa ,ekibiniz bu hızda ilerlemeye devam ederse hedefi tam on ikiden vuracaktır.
3.Programın İlerisinde(Ahead of Shedule)
Progress Line ,Guidline altında ise takım bu şekilde ilerlemeye devam ederse sprint bitiş tarihinden önce elindeki işleri bitirebilir. Bunun sebebi sprint planlanırken Story Point’lerin fazla verilmiş olmasıdır. Sprint boyunca herkesin meşgul olmasını sağlamak için sprinte daha fazla görev ataması yapılabilir.