MongoDB

Murat Vuranok
BilgeAdam Teknoloji
4 min readJul 27, 2019

MongoDB ücretsiz , açık kaynak ve NoSQL(Not Only SQL) database yönetim sistemidir MongoDB json formatında veri yönetimi sağlar.

Cross Platform olmasından dolayı, platform bağımsız olarak projelerde kullanabiliriz.

MongoDB 2009 yılında geliştirilmiş bir açık kaynak kodlu bir NoSQL veritabanıdır. Bugün MongoDB gibi NoSQL çalışan Cassandra, BigTable, Dynamo gibi birçok veritabanı yönetim sistemi mevcuttur.

MongoDB’ de her bir eklenen kayıt bir döküman olarak ifade edilir ve bu dökümanlar json formatı şeklinde saklanır. Bildiğimiz veri tabanı içerisinde yer alan

table = collection, row = document, column = field

olarak ifade edilmektedir.

Günümüzde aktif şekilde kullanılan bir çok programla dili için provider desteği bulunmaktadır.

NoSQL

En kısa şekilde açıklayacak olursak; Herhangi bir şema formatına ve İlişkisel bir yapıya ihtiyaç duymadan verileri depolayıp yönetebileceğimiz sistemdir.

NoSQL veri tabanı özellikleri :

1) Sql Sorgulama arayüzü gibi gelişmiş bir ide üzerinden sorgulama ve bilinen sql sorgulama komutları yerine daha sade ve anlaşılır bir sorgu dizimine sahiptir. 3. Parti arayüzler üzerinden işlemleri yapabildiğimiz gibi, consol üzerinden de tüm işlemleri sürdürebilirsiniz.

2) Çok öğeli (tuple) sabit ilişkisel şamalar yerine veri tipleri önceden belirlenmiş ve genişletilebilir veri şeması kullanmaktadır.

3) Yatay ölçeklendirmeye göre tasarlanmış olmalarından dolayı (Facebook, Amazon, Google gibi her gün terebaytlarca verileri işleyen büyük firmaların NoSQL veri tabanlarını tercih etmesinin ana nedenlerindendir)

4) Veri depolama taşıma gibi işlemlerin daha hızlı ve kolay olması

Buna benzer bir çok özelliğini daha sıralayabiliriz.

MondoDB Kurulum

Kurulum için kendi sitesi üzerinden https://www.mongodb.com/download-center/community indirme ilemi yapabilirsiniz.

Bu adresten işletim sisteminize uygun olan versiyonu indirmeniz yeterli olacaktır. Bu makalede Windows10 64-bit sürümü üzerinden kurulum işlemi anlatılacaktır.

Kurulum esnasında karşımıza çıkan ilk ekranda Next butonuna tıklayarak kurlumun bir sonraki adımına geçiyoruz.

Bu ekranda Lisans sözleşmesini Kabul edip bir sonraki adıma geçiyoruz

Bu ekranda, eğer kurulumu özelleştirmek isterseniz Custom seçeneğini seçerek, bağlantı bilgileri, dosyaların nerede depolanacağı gibi bilgileri düzenleyebilirsiniz. Bu adımda Complate seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Bu adımda ise, mongodb servisinin hangi tür kullanıcı ile kullanacağınız belirtiyoruz, dataların ve log dosyalarının hangi adresten saklanacağını belirtiyoruz. Dataların dosya yolunu daha sonrada komut ekranı üzerinde değiştiriyoruz.

Bu ekranda, Install MongoDB Compass işaretini kaldırıyoruz ve Next Butonu ile devam ediyoruz. Compass verileriniz yönetebilmeniz için MongoDB tarafından sunulan bir ide’dir. İsteğa bağlı olarak daha sonradan kurabilirsiniz veya kuruluma dahil edebilirsiniz. Biz bu makalede Compass kurulumu yapmadan devam edeceğiz.

Bir sonraki adımda Install diyerek kurulumu başlatınız.

Kurulum bittikten sonar command promp ekranı mongod yazarak servisin çalışmasını sağlamamız gerekir.

‘mongod’ is not recognized as an internal or external command,

operable program or batch file.

Hatası ile karşılaşıyorsak, kurulum esnasında mongodb servisini bulamadığı anlamına gelir. Bunun için izlememiz gereken 2 farklı yol mevcut. Bunlardan ;

1) Command promp ekranında cd C:\Program Files\MongoDB\Server\4.0\bin komutunu ekrana yazınız ve ilgili dizine giderek mongod anahtar kelimesi ile servisi çalıştırınız

2) Her servis çalıştırma işleminde aynı dizine gidip çalıştırmak yerine ekrana mongod yazdığınızda çalışmasını istiyorsanız. Ortam değişkenlerine path olarak eklemeniz gerekmektedir.

Ortam değişkenlerine eklenmesi ve Database Klasörü Eklenmesi

Komut ekranında herhangi bir dizinde iken server’ın ayağa kalması için, server’ın bulunduğu dizini path olarak eklememiz gerekmektedir.

Bunun için eğer makine diliniz Türkçe ise Windows tuşuna basarak Ortam değişkenleri yazdğınıza ilgili pencereye gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer makine İngilizce ise Enviroment diyerek aynı işlemi gerçekleştiriniz.

Bu makalede ingilizce olarak devam edilecektir.

Bu ekranda sağ altta yer alan Enviroment Variables butonuna tıklayarak bir sonraki ekrana geçiniz.

Bu ekranda User variables for bölümünden Path sekmesine Edit diyerek düzenleme ekranına geçiniz.

Bu ekranda New butonuna tıklayarak açılan sekmeye C:\Program Files\MongoDB\Server\4.0\bin dosya yolunu ekleyiniz. Ve ok butonlarına tıklayarak ekranların kapanmasını sağlayınız.

Artık açılan komut penceresinde mongod dediğinizde servis çalışacaktır. Son bir işlem olarak database’lerin yerini göstermemiz gerekmektedir. Komut ekranına mongod yazdığınızda size bununla alakalı bir uyarı verecektir.

Kırmızı alanla işaretlenmiş bölgeye bakarsanız. Data Directory’I bulamadığını görürsünüz. Şimdi C dizini içerisine data klasörü ekleyiniz ve içerisinde db klasörü ekleyiniz.

Default olarak belirtilen dizin C içerisinde yer almaktadır. Eğer directory hatası devam ediyorsa

komutunu kullanarak sisteme tanıtabilirsiniz.

Son olarak kurulum bittikten sonra servisi ayağa kaldırın ve yeni bir komut ekranından, mongo yazınız

mongod anahtar kelimesi server’ı ayağa kaldırır

mongo anahtar kelimesi ise, mongodb’yi kullanmanızı sağlar

mongo yazdıktan sonra ekerana show dbs komutunu yazını ve içeride yer alan system database’lerini görüntüleyiniz.

İyi çalışmalar.

--

--