Popüler 10 Nodejs Paketi

Çağatay Yıldız
BilgeAdam Teknoloji
3 min readDec 6, 2019

Nodejs çıktığı günden itibaren hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Nodejs üzerinde koşan uygulama ve bu platformdaki geliştirici sayısı arttıkça npm paketleri de büyümeye devam ediyor. Bu yazımızda popüler 10 Nodejs paketini derledik.

1) Expressjs

Muhtemelen nodejs öğrenirken karşınıza çıkacak ilk paket expressjs olacaktır. Express js nodejs için hazırlanmış basit bir web framework. Uygulamanızdaki routing yapısı, http kanalı üzerinden yapacağınız servis yapılandırması gibi işlemleri bu paketle yapmanız mümkün. Kanal üzerindeki response ve requestleri rahatlıkla yöneteceğiniz bu paket en çok kullanılan paketler arasında.

2) Body Parser

Bodyparser kütüphanesi kullanıcı tarafından gelen requestin içerisindeki body i çeşitli formatlarda almamızı sağlar. Genellikle express üzerinden çalışan body parser kütüphanesi ile gelen dataların istek boyutu gibi kimi özellikleri de kontrol edebilirsiniz.

3) Lodash

İçinde bir çok kütühaneyi barındıran lodash ile json datalar üzerinde arama, sıralama, silme gibi bir çok operasyonu rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunun dışında String, Math gibi alt kütüphaneleri de oldukça yetenekli. Benim de favorilerim arasında olan bu kütüphane node projelerimizin olmazsa olmazı.

4) Socket IO

Nodejs in yaygınlaşmasında rolünün büyük olduğu Socket IO kütüphanesi real time uygulamalarımız için oldukça esnek ve basit bir yapı sunmakta. Hız odaklı socket io kütüphanesi dünyadaki bir çok büyük uygulamanın alt yapısında da kullanılmaktadır. Bir çok platformda koşan Socket IO ile basit veya karmaşık real time uygulamalarınızı yönetmeniz mümkün.

5) Request

Elbette nodejs üzerinden servis yazabildiğiniz gibi mevcut bir servisi de çağırabilirsiniz. İçerisinde asenkron yapılarının, auth mekanizmalarının bulunduğu request kütüphanesi ile dışarıdan çağırdığınız web servisleri rahatlıkla yönetebilirsiniz.

6) FS ( File System)

Nodejs File System modülü uygulama sunucusu üzerindeki dosyaları okumaya ve bunlar üzerinde kimi işlemler yapmaya yarayan bir modül. Aynı zamanda SSL sertifikası gibi kimi sertifikaları da bu modülle yönetebilir, sunucuya tanıtabilirsiniz.

7) PM2

Özelllikle sunucu üzerinde node modüllerinizin kaynak tüketimini gösteren ve bu tüketime göre çeşitli senaryolar üretebildiğiniz müthiş bir kütüphane. PM2 sayesinde işlemci veya ram durumunuza göre uygulamanızı restart yapabilir ve bu logları takip edebilirsiniz. Sunucularda kullandığım bu paketi local işlemlerinizde de kullanıp test edebilirsiniz.

8) Nodemon

Development ortamında pratik işlerinizde rahatlıkla kullanacağınız Nodemon paketi js dosyalarınızı değiştirdikten sonra node paketlerinizin otomatik tekrar ayağa kalkmasını sağlar. Böylelikle her defasında uygulamanızı durdurup tekrar başlatmak zorunda kalmazsınız.

9) Jsonwebtoken

Kimliklendirme ve yetkilendirme işlemlerimiz için bir çok platformda kullanılan JWT teknolojisini nodejs in bu paketiyle projenize ekleyebilirsiniz. Key lerinizi, bu keylerin sürelerini rahatlıkla yönetebileceğiniz ve uygulamanıza bir yetkilendirme mekanizmasını rahatça koyabileceğiniz bir paket.

10) Winston

Loglama günümüz uygulamalarının olmazsa olmazı. Winston paketi bu logları seviye seviye tutmamızı, txt, sql vb yerlere logları yazmamızı sağlayan bir paket. Ayrı bir log katmanı olarak da loglarınızı yönetebilir ve bu logları raporlayabilirsiniz.

--

--