SSIS Data Conversion Component

Şaheste Akpınar
BilgeAdam Teknoloji
3 min readNov 27, 2021

Merhabalar bu yazımda SQL Server Data Tools (SSDT) kullanarak oluşturduğumuz bir SSIS projesinde elimizde hazır bulunan verinin, veri tipleri üzerinde bir değişiklik yapmak üzere kullanabileceğimiz “Data Conversion” bileşeninden bahsedeceğim.

Öncelikle Control Flow içerisine bir Data Flow Task aktarıp daha sonrasında veriyi alacağımız kaynağın türüne göre bir source aktarmamız gerek. Sources sekmesinden veri almak istediğimiz kaynağın türüne göre kaynak seçerek başlıyoruz. Kaynağı flow taska sürüklediğimizde henüz üzerinde herhangi bir işlem yapmadığımız için kırmızı çarpı işareti göreceğiz. Kaynağın içerisine veri yükleme işleminden sonra bu işaret gidecektir.

Örnekte SQL tablosu üzerinden ilerleyeceğimiz için OLE DB Source aktardık.

OLE DB Source içerisine girdiğimizde öncelikle “Connection Manager” kısmından veriyi alacağımız hostu seçerek daha sonrasında tabloyu seçiyoruz. İstersek data access mode kısmından SQL Command seçerek bir sorgu ile de verileri alabiliriz. Kontrol amaçlı preview ederek verilere bakabiliyoruz. Sol kısımda kalan “Columns” sekmesinden kolonlarımızın eşleşmesini de kontrol ederek verilerimizi OLE DB Source içerine alıyoruz.

Daha sonrasında Data Conversion bileşenini sürükleyip veri kaynağımızla oklar aracılığıyla birleştirerek işlemlerimize başlıyoruz.

Available Input Columns tablosunda ihtiyacımız olan kolonu seçip işlem yapabiliriz. Örnekte daha iyi görebilmeniz açısından bütün kolonlar seçilmiştir. Görmüş olduğunuz üzere Input Column (işleme aktarılan kolonlar), Output Alias (işlemden sonra alacağı kolon ismi),Data Type (verinin tipi),Lenght(uzunluğu),Precision(kesinlik),Scale(hassaslık) ve CodePage(kod sayfası) sütunları var. Data type sütunundan değişmesini istediğimiz veri tipini seçerek, length sütunundan ise karakter sayısını girerek değişiklik yapabiliriz.

Sütunların veri tipi değişmiş halini örnekte görüyorsunuz. Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra OK butonuna basıp Data Conversion işlemimizi tamamlıyoruz.

Daha sonrasında ek bileşenlerle işlemler yapabilirsiniz. Fakat veri tipleriniz değiştiği için aynı tablo üzerinden devam ettiğinizde hata alacaksınız. Devamında Destination kısmından bu değişikliği bir hedefe aktarmak için tekrar flowun içerisine OLE DB Destination aktarıyorum. İhtiyacınıza yönelik Excel, Flat File,ADO NET gibi destinationlar seçebilirsiniz.

Tablo seçmek yerine New butonuna basarak yeni tablomuzun scriptini göreceksiniz.

Scriptte gördüğünüz üzere üzerinde işlem yaptığımız kolonlar ve değişiklik sonrası adlandırdığımız kolonlar mevcut, tabloyu oluşturmak için değişiklik sonrası yeni adlandırdığımız kısmını işleme almamız gerekiyor.

Scripti istersek bu ekran üzerinden düzenleyerek veya kopyalayıp SQL üzerinden oluşturabiliriz.

OK butonuna bastıktan sonra son kontrolleri sağlamak için Mappings sekmesine gidiyoruz ve kolonlar doğru eşleşmiş mi kontrol ediyoruz.

Bütün işlemler tamamlandıktan sonra taskı çalıştırarak işlemlerimizi tamamlıyoruz. İhtiyacınız olan ek bileşenlerle hata almadan yeni oluşturduğunuz tablo üzerinden işlem yapabilirsiniz. SQL veri tiplerinin SSDT’deki karşılıklarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar…

--

--