Bu Cuma’nın kazananı kim olacak?

Pelin Güven
Bankalararası Kart Merkezi
3 min readNov 28, 2019

Amerika’da her sene Kasım ayının 4. perşembesi Şükran Günü olarak kutlanırken, Şükran Günü’nün ertesi günü ise “Black Friday” olarak isimlendirilen özel indirim günü olarak “kutlanıyor”.

“Black Friday” ifadesi ilk olarak 1961 yılında kullanılmış ve o dönemde yaşanan izdihamın aslında pek de hoş olmadığını, insanların “alışveriş mi yapıyoruz, eziyet mi yaşıyoruz” düşüncesini iyi ortaya koyabilmiş bir isimlendirme ile gazetelere manşet olabilmiş. Bu nedenle “kutlanıyor” yazarken çok da emin olamadım. Üstelik durum hala Amerika’da pek değişmiş gibi değil, insanlar bir gece önceden kuyruklara girip sabaha kadar limitli sayıda indirimli ürünü alabilmek için mağaza kapılarında bekliyorlar.

Alabilenlerin yüzünde bir gülümseme, alamayanlarda ise tatsız bir ifade

Birkaç yıldır ülkemizde de perakende sektörü bu indirim gününü farklı ve şaşaalı isimlerle kullanmaya başladı. Biz Türkler “Kara Cuma” gibi iç karartıcı isimleri sevmediğimiz için bu indirimleri kulağa daha olumlu gelecek yeni sıfatlarla zenginleştirebildik. Amerikalılardan farklı olarak da bir gün ile sınırlı olan indirimleri öncesinden başlatmaya, haftasonuna yaygınlaştırmaya başladık. Bizimki izdihamlı olmasın, keyifli keyifli alışveriş yapalım diye…

Yine de Cuma’nın bu indirim günlerindeki çarpıcı öneminde yola çıkarak, 2018 yılında 23 Kasım tarihine denk gelen bugünde kartlı ödeme sistemlerinde neler olmuştu gelin bir bakalım:

  • Toplam kartlı ödemeler 2017 yılındaki ilgili cumaya göre tutarda %38 artarak 3,4 Milyar TL olarak gerçekleşmişti.
  • İnternetten yapılan kartlı ödeme tutarı 1 Milyar TL’ye yaklaştı, toplam kartlı ödemeler içindeki payı %29’a çıktı. 2018 yıl boyunca yapılan internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payının %16,5 olduğu düşünülürse e-ticaretin performansı neredeyse iki katına çıkmış.
  • O gün internette 2,1 milyon adet kart kullanılmış ve bu kartların %5 ilk defa interneti deneyimlemiş.

Bu indirim günleri özellikle iki sektörde belirgin hareketlilik getiriyor; Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Giyim/Aksesuar. Burada göze çarpan rakamlar nedir diye baktığımızda:

  • Giyim ve Aksesuar sektöründe 2018 yılı Kasım ayında bir önceki cumaya göre toplam işlem hacmi 2,5, toplam işlem adedi ise 2,3 katına çıkmış. Bu iki gün kıyaslandığında bu sektörde ortalama sepet tutarı %10 artmış.
  • Elektrik-Elektronik, Bilgisayar sektöründe ise 2018 yılı Kasım ayında bir önceki cumaya göre toplam işlem hacmi 4,3, toplam işlem adedi ise 3,1 katına çıkmış. Yine bu iki gün kıyaslandığında bu sektörde ortalama sepet tutarı %38 artmış.
  • Bu iki sektörün toplam kartlı ödemeler içindeki payı 2018 yıl ortalamasında %13 iken, 23 Kasım 2018 Cuma günü bu oran %31'e çıkmış.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel yaptığı açıklamalarda bu sene beklentinin 5 Milyar TL’ye ulaşacağı yönünde olduğunu belirtti. Bana gelen mesajlara baktığımda bu sene kozmetik sektöründe de önemli bir artış olabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde baybaynakit hesabından 2019'da neler olmuş öğrenebileceksiniz. Takipte kalın derim.

Bu sene hangi sektör, internet mi yoksa fiziksel mağazalar mı kazanacak bilmiyorum. Ancak yarın 29 Kasım Cuma Türkiye’nin değerli basketbol takımlarından biri Anadolu Efes Euroleague kapsamında Bayern ile karşı karşıya gelecek. Kartlarımızın sağ alt köşesinde yer alan Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY markası Euroleague maçlarında Anadolu Efes formalarının da sağ alt köşesine yerleşti. Türk takımımız Anadolu Efes’in yarının kazananını olmasını diler, başarılar dilerim….

--

--