e-ticaret Rakamlarında Yükseliş Devam Ediyor

Onur Karakaş
Bankalararası Kart Merkezi
2 min readNov 23, 2019

Dünya çapında online kartlı ödemeler çift haneli oranlarda büyümeye devam ediyor. E-ticaret’in kart karcamalarındaki payı 2017'de %17 seviyesindeydi. 2023 yılında bu payın %24'e çıkacağı tahmin ediliyor. Bu tahmine göre, online ödemelerin 2023 yılına kadar tüm kart harcamaları içerisindeki payı yaklaşık 1/4 olacak.

Dünya genelinde, ödeme yöntemleri ile ilgili araştırmalara çok ciddi kaynaklar ayrılıyor. Sonuçlar, online ödeme metodlarındaki artışın geleneksel ödemelerden yüksek olacağını işaret ederken, e-ticaret harcamalarının 2023'te 11 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

RBR’in (Retail Banking Research) araştırmacılarından Daniel Dawson, akıllı telefonların daha da yaygınlaşması ve mobil ödeme uygulamalarının gittikçe sofitike hale gelmesiyle önümüzdeki dönemde e-ticarette önemli bir büyümenin görüleceğini belirtiyor. Araştırmada ayrıca alışverişi etkileyen faktörler üzerinde de duruluyor.

Black Friday ve Cyber Monday gibi günler İngiltere’deki online alışveriş trafiğini önemli ölçüde arttırıyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın e-ticaret hacminin %10'unu oluşturan Ukrayna’da ise insanlar ekonomik durumlarının elverişsizliği nedeniyle maliyetlerini düşürmek için online alışverişe yöneliyorlar.

Kırsal bölgelerde çok sayıda insan yaşayan Kanada’da, insanların hayatını kolaylaştırdığı için online alışveriş tercih ediliyor.

Handelsverband Deutschland perakende birliğinin paylaştığı veriler, son yıllarda Alman e-ticaretindeki düşüşün tersine döndüğünü gösteriyor. Gençler arasında, kart ödemelerine duyulan güvenin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu Almanya’da e-ticaret pazarının %8.5 artarak geçtiğimiz yılki 53.3 milyon Euro’dan 2019 sonunda 57,8 milyar Euro seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Körfez ülkelerinde de e-ticaret ödemeleri son yıllarda hızlı bir şekilde artıyor. GlobalData’nın yaptığı araştırmaya göre bölgede 2018'de gerçekleşen e-ticaret hacimi 2014 yılının iki katı seviyesine çıkmış gözüküyor. 2018'de 8.6 milyar dolar (31.5 milyar AED) olan e-ticaret hacminin 2022 yılında 12.6 milyar dolar (46.3 milyar AED)seviyesine ulaşması bekleniyor.

Rakamlar, Uber, iTunes, Netflix gibi şirketlerin pazara girmesinin e-ticaretteki artışa olumlu etki ettiğini gösteriyor. Sundukları hizmetler için insanların ödediği tutarlar ise elektronik ve beyaz eşya ürünlerine göre çok daha düşük seviyede. Bu şirketlerin artan etkisi, e-ticaretin geçmişte olduğundan daha düşük tutarlı işlemler için kullanıldığı anlamına geliyor.

Twitter | Medium | Linkedin

--

--