Finans Sektöründe Blockchain Teknolojisi

Yiğit Erbaş
Bankalararası Kart Merkezi
2 min readSep 20, 2018

Bankacılık ve finansal hizmetler sektörü, blockchain teknolojisinin birçok avantajını fark etti. Bu özel konu, olası kökenleri, muazzam etkisi, uygulama zorlukları ve muhteşem potansiyelini araştırıyor.

Blockchain teknolojisi hem kamu hem de özel sektör bilgi işlem uygulamalarında büyük ölçüde yıkıcı ve güçlendirici olmayı vaat ediyor. Dağıtılmış bir defterde işlem sipariş etmenin bir yolu olarak, blokchainler birden çok düğüm tarafından korunabilen ve onaylanabilen bir kriptografik denetim izi ile bir fikir birliği sunar. Sözleşme taraflarının, ortak bir protokol kullanarak varlıkları ve anlaşmaları dinamik olarak takip etmesine izin verir, böylece birçok şirket içi ve üçüncü taraf doğrulama sürecini düzene sokar ve hatta tamamen çöker. Başlangıçta kripto para birimlerinin temeli olarak tasarlanan blockchain teknolojisinin diğer pek çok alanda geniş kapsamlı potansiyeli var. Bu potansiyeli anlamak için, iki temel blok zinciri bileşenini ayırmak önemlidir: dağıtılmış defter (YBT) ve akıllı sözleşmeler.

Dağıtılmış bir defter, kriptografik mühürleme ile güvence altına alınan sözleşmeli taraflar arasındaki işlemlerin dağıtılmış, paylaşılmış, çoğaltılmış ve senkronize bir kaydıdır. Dağıtılmış bir veritabanından farklı olarak, dağıtılmış bir defterin düğümleri diğer düğümlere güvenemez ve bu nedenle bunları uygulamadan önce bağımsız olarak doğrulamalıdır. Dağıtılmış defterler iki geniş sınıfa ayrılır: güvenilir ve tanımlanabilir üçüncü tarafların rolünü en aza indirmeye çalışanlar ve sistem özelliklerinin bazı alt kümeleri için açıkça tanımlanabilir üçüncü taraflara güvenenler. Bütün dağıtılmış defterler blokaj değil, ancak tüm bloklar dağıtılmış defterler.

Akıllı bir sözleşme, katılımcıların dağıtılmış defterdeki “gerçekler”in evrimini yönetmeye topluca karar vermiş olduğu kuralları oluşturur. Bu tür akıllı sözleşmeler, tüm işlemlerin temel yasal anlaşmalarla uyumlu olmasını sağlamaya çalışan bilgisayar programları ve DLT tarafından yönetilen kayıtların temsil ettikleri temel yasal sözleşmelerin varlığı, statüsü ve evrimi konusunda yetkilidir. Varlık mülkiyeti değişikliklerini kaydeden bir blockchain ile eşleştirildiğinde, akıllı bir sözleşme, değeri otomatik olarak hareket ettiren ve sözleşmenin şartlarını yerine getiren bir işlem için bir sarıcı işlevi görebilir. Akıllı sözleşmeler, devlet hizmetlerinin verimliliğini ve şeffaflığını önemli ölçüde artırabilecek yasaları ve tüzükleri otomatikleştirme potansiyeline de sahiptir.

--

--

Yiğit Erbaş
Bankalararası Kart Merkezi

@BilimKocu | https://bilimkocu.com | Data Analytics Lead @Getir | Researcher | Violin Player | Harvard | Poet | Lehigh Alumni | BUMED | IEEE