Finansal Sektörde Cinsiyet Eşitliği veya Eşitsizliği Üzerine 2

Havva Canibek
Bankalararası Kart Merkezi
2 min readDec 5, 2019

Bir önceki Medium yazımda, global danışmanlık firması Oliver Wyman’ın “Women in Financial Services 2020” adlı raporundan çarpıcı istatistiklerden yola çıkarak finans sektöründe cinsiyet eşitsizliğinin iş hayatındaki yansımalarına değinmiştim.

https://link.medium.com/r3hoDPzxN1

Bu yazımda ise, olaya bir başka boyuttan bakarak, kadınların bir müşteri olarak finansal hizmetlere erişiminde dünyamızın hangi noktada olduğunu paylaşacağım.

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da kadınlar, hanehalkı harcamalarının önemli bir kısmını yapıyor ya da bu harcamalara karar veriyor. Catalyst’in raporuna göre dünyada hanehalkı harcamalarının 2/3’ü kadınlar tarafından kontrol ediliyor. Böyle bir durumda kadınların finansal sisteme erişiminin de yüksek olmasını beklesek de durum pek öyle değil.

Dünya Bankası’nın Global FINDEX verisine göre, 2017 itibarıyla dünya genelinde 15 yaşın üzerindeki erkek nüfusunun %72’si bir banka hesabına sahip iken, bu oran kadınlarda %65 düzeyinde. Üstelik kadınlar, kendilerine finansal kararlar konusunda erkeklere kıyasla %25 daha az güveniyor. Bu ise, hem eğitimde eşitsizlikten hem de toplumun kimi kesimlerinde kadınlara biçilen roller gibi sosyolojik sebeplerden kaynaklanıyor.

“Women in Financial Services 2020” raporuna göre, kadınların dünya ekonomisindeki rolüne ilişkin sevindirici gelişmeler olsa da, finansal hizmetlere erişim anlamında cinsiyet eşitsizliğini ortaya koyan çarpıcı gerçekler de bulunuyor:

  • Dünya genelinde girişimcilerin %40’ı kadın olsa da kadın girişimcilerin fonlamaya erişim ihtimalleri erkek girişimcilere kıyasla %30 daha düşük
  • Küresel düzeyde büyük ölçekli firmaların %12’sinde, orta ölçekli firmaların %34’ünde CFO’lar kadın, yani kadınlar kurumsal hayatta da satın alma kararlarında görece söz sahibi. Öte yandan, bu pozisyondaki kadınların %50’si yapılan görüşmelerde finansal sektörden aldıkları hizmetlerde ekiplerdeki kadın-erkek dengesizliğinden şikayetçi

Oysa ki, yapılan tahminlere göre, finansal hizmetlere erişimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile, yılda 700 Milyar Dolar ek gelir yaratılabilir.

Bunun iki bacağı bulunuyor (i) kadınların finansal sisteme erişimini artırarak yeni müşteriler kazanmak (ii) mevcut ürün ve hizmetleri kadınların ihtiyaçlarına göre uyarlayarak mevcutta sistemde olan kadın müşterilerde derinleşme sağlamak.

Cinsiyet eşitliğine giden zorlu yolda en önemlisi ise kadınların ve erkeklerin toplumdaki geleneksel rollerinden sıyrılarak, eşit yetkinliklere sahip olduğu olgusunu toplumda yaygınlaştırmak.

Not: “Women in Financial Services: 2020” raporuna buradan ulaşabilirsiniz: https://www.oliverwyman.com/our-expertise/hubs/gender-diversity-in-financial-services.html

--

--

Havva Canibek
Bankalararası Kart Merkezi

Product Manager @ BKM (Interbank Card Center) #strategy #payments #fintech #traveler