Görsel: jipanel.com

İlk Yapay Zeka Projenizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Okan Yildiz
Bankalararası Kart Merkezi
3 min readFeb 26, 2019

--

Yapay zeka, şu sıralar birçok sektörde faaliyet gösteren kurum tarafından kullanım alanları derinlemesine araştırılan bir teknoloji. Finans sektörü ise bu sektörlerin başında geliyor. Gerek dünyanın birçok yerinde, gerek ülkemizde basit chatbot’larla başlayan denemeler, doğal dil işleme (NLP — Natural Language Processing) alanındaki pozitif gelişmelerle daha da olgunlaştı.

Chatbot dışında robo-danışmanlar ve dolandırıcılığı önleme gibi veri odaklı yapay zeka ve otomasyon projelerinin, görüntü işleme, bilgisayar görmesi tabanlı projelerin sayısının da arttığını görüyoruz. Peki kurumlar yapay zeka stratejilerini nasıl oluşturmalı? İlerleyen dönemde yapacakları yatırımlarda belirleyici olacak olan ilk yapay zeka projelerinde hedefe ulaşmak için nelere dikkat etmeli?

Yapay zeka dünyasının saygın isimlerinden biri olan Stanford Üniversitesi profesörlerinden Andrew Ng, Harvard Business Review için “How to Choose Your First AI Project” başlıklı bir makale kaleme aldı. Google ve Baidu’nun yapay zeka dönüşüm projelerinde önemli roller üstlenen Ng, yazısında kurumların ilk yapay zeka projelerinde göz önüne alması gerekenleri listeledi. Bu yazımda, makaleye ait notlarımı derledim. Umarım bu alanda çalışma yapmayı planlayanlar için faydalı olur…

Pilot projeye karar verirken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Hızlı tamamlanacakve başarı olasılığı yüksekprojeler belirleyin. Tek proje değil, 2–3 proje yapın ki en azından bir başarılı proje yapma olasılığınız artsın.
  2. Projeniz çok sıradan olmasınama en değerli yapay zeka uygulaması olmasına da gerek yok.Üst yönetimi ikna edecek kadar anlamlı bir proje olması yeterli.
  3. Sektörünüzle ilgilibir proje belirleyin. Şirketinizle doğrudan ilgisi olmayan bir proje seçerseniz muhtemelen bu alanda çalışan ve daha geniş bir müşteri tabanına sahip olacak birileri çıkacaktır. Öte yandan sektörünüzle ilgisi olmayan bu projeyle üst yönetimi ikna etmeniz zor olacaktır.
  4. Deneyimli iş ortaklarıile çalışın. Günün sonunda şirket içinde bir yapay zeka ekibiniz olacaktır ancak ilk projeleriniz için bu ekibin oluşmasını beklemek sizi yavaşlatacaktır. Güvenilir ortaklarınızın yapay zeka uzmanlığından yararlanın.
  5. Projeniz somut bir değer yaratsın. Elinizde büyük veri olduğu için bir yapay zeka projesi yaparsanız büyük olasılıkla başarısız olursunuz. yapay zeka projelerine başlamadan önce nasıl bir değer yaratabileceğinizi ortaya koyun. Çoğu yapay zeka projesi 3 şekilde fayda sağlar:
  • Maliyeti düşürerek (otomasyon vb.)
  • Geliri artırarak (tavsiye ve tahmin sistemleriyle satış ve verimlilik artışı)
  • Yeni iş kolları başlatarak (daha önce mümkün olmayan projelere imkan tanıması)

Başarılı bir proje için yapılması gerekenler

  • Yapay zeka; bir işin tamamının değil, alt görevlerinotomasyonunda başarılıdır. Bu yüzden insanların yaptığı ve otomatikleştirilebilecek görevleri tespit edin.
  • Hedeflenen takvimi ve hedefi net olarak belirleyin ve takıma anlamlı bir bütçe verin.
  • Bir lider seçin.Bu kişi yapay zeka ve şirketinizin hizmet verdiği alanda uzman olsun.
  • İlgili ekiplerle görüşüp projenizin şirkete katkı sağlayacağından veteknik olarak yapılabilir olduğundan emin olun.
  • İnsanların birbirini tanıdığı ve farklı işleri yapabileceği küçük bir takım kurun.
  • Proje başarılı olduğunda şirket içinde ve dışında ekibinizin başarısını; sohbetler, ödüller, basın bültenleri vb. ile diğer çalışanların da görmesini sağlayın. Ekibin ve projenin CEO tarafından bilindiğinden emin olun. Yapay zeka projenize katkı sağlayan iş birimlerini de takdir edin. Bu, diğer iş birimlerinin de yapay zeka projesi yapma konusundaki iştahını artıracaktır.

--

--