İncelemeye Değer…

Onur Karakaş
Bankalararası Kart Merkezi
2 min readSep 25, 2019

Alışverişlerimizde gün geçtikçe daha fazla e-ticaret sitelerini tercih ediyoruz. Belki de diyalektik olarak bir metodun evrilişine şahit oluyoruz. Sebebine hayatın karmaşası de, teknolojinin gelişmesi de, ne dersen de... Ama görünen şu ki bu dönüşümü öyle ya da böyle yaşayacağız.

Bizler tercihlerimizle binlerce istatistiğin verisi haline gelirken uzmanlar 2040’lı yıllarda tüm alışverişin %95’inin çevrim içi hale geleceğini tahmin ediyor. Günümüz rakamlarını düşündüğümüzde halen fırsata çevirilebilecek çok büyük bir girişim alanı olduğu aşikar. Ben bir iktisatçı olmasam da ödemeler sektörünün bir ferdi olarak karşılaştırmalar yapmayı seviyorum.

2014 yılından 2018’e kadarki beş yıllık sürede, dünya çapında e-ticaret işlemleri iki kattan fazla artarak 1,3 trilyon dolardan 2,8 trilyon dolara yükseldi. %116’ya yakın bir büyümeden bahsediyoruz. Ülkemizde de bir gelişim olduğu kesin. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2014 yılında 70,6 milyar TL olan e-ticaret işlem hacmi 2018 yılında neredeyse 211 milyar TL’ye yükselmiş gözüküyor.

Mektupla / Telefonla Sipariş ve İnternette Yapılan Kartlı Ödeme İişlemleri Raporundan Alınlıştır.

Türk Lirası bazında bu rakamlar yaklaşık %200 gibi bir artışı işaret etse de enflasyonist bir ekonomiye sahip olduğumuzu düşünerek işlem tutarlarını dolar bazında karşılaştırmayı uygun buldum. İşlem tutarlarını Merkez Bankası yıllık ortalama kurlarını kullanarak dolara çevirirsek e-ticaret işlemlerinin 2014 yılında 32,3 milyar dolar seviyesinden 2018 yılında 43,7 milyar dolara yükseldiği görülüyor. Dolar cinsinden artış %35 oluyor. %200’den çok uzak bir oran.

Verilerin TC Merkez Bankası Kurları ile USD Çevrimi Yapılmış Hali

Türkiye’deki %35’lik dolar cinsinden artışla işlem adetlerindeki artışın örtüşmemesi biz harcamaları yapan bireylere aslında git gide dünya ekonomileri karşısında yoksullaştığımızı mı gösteriyor? Yoksa sadece artık daha küçük tutarlı işlemler için mi e-ticaret sitelerini tercih ediyoruz? Eğer böyleyse bu trendin sebebi nedir? İncelemeye değer…

--

--