Kuruş Üstüne Kuruş Göl Olur

Pelin Güven
Bankalararası Kart Merkezi
3 min readMay 15, 2019

BKM, kuruluşundan bugüne ekosisteme fayda yaratma konusunda çalışmalar yapan bir kurum. Özellikle son birkaç yıldır bu konudaki geçtiğimiz süreç dikkat çekici. Ekosisteme yeni giren girişimleri desteklemek diye çıkılan yolda sosyal girişimciliği fark etmek ve sonrasında bunu hem kurum içinde hem de kurum dışında ürünleri ile desteklemek. Bu konuda Naz Manzakoğlu tarafından yazılmış güzel bir özet var aşağıya linkini bıraktım👇🏻

Mart ayında sosyal bir girişim olan “Yuvarla” uygulamasını indirip TROY logolu kredi kartımı tanımladım. Uygulamaya kartınızı bir kere tanımlıyorsunuz, istediğiniz bir STK seçiyorsunuz ve bu kart ile gerçekleştirdiğiniz ödeme işlemlerinde kuruşlu işlemler yukarı yuvarlanıyor, yuvarlanan kuruşlar da ay sonunda tek bir işlem ile seçtiğiniz STK’ya bağış olarak yansıyor.

Dün akşam sırf meraktan kendi işlem verilerimi inceledim. Son 30 günde bu kart ile 18 adet ödeme işlemi gerçekleştirmişim. 18 işlemin 11 tanesi kuruşlu işlem, yani ödemelerimin %61’i. En çok kuruşlu işlemin gerçekleştiği market sektöründe tutar bazında ödemelerimin %29’unu, adet bazında ise %44’ünü gerçekleştirmişim. Tüm ödeme işlemlerimi dikkate aldığımızda işlem başına 15 kuruş, toplamda 2.67 TL bağış yapmış oldum.

Şimdi gelin bunu tüm ödeme sistemine yaygınlaştıralım ve nasıl bir bağış potansiyeli var bakalım. Son 12 ayda 5.9 milyar adet ödeme işlemi gerçekleşmiş. Her işlem için 15 kuruş bağış yapmış olsaydık, yaklaşık 870 milyon TL bağış toplanmış olurdu. Bu simülasyonu yine benim işlem verilerimi baz alarak kişiler üzerinden yapalım. Her kredi kartı kullanıcısı (Risk Merkezi’nin yayınladığı rakamlara göre 25.8 milyon kredi kartı sahibi var) her ay 2.67 TL bağış yaparsa yılda 830 milyon TL bağış toplanabilir.

Geçen sene kart kullanımı sayesinde cebimizde kalan kuruşların analizini yapmıştık. Amacımız kart ile gerçekleşen kuruşlu işlemler nakit olsaydı, üstü verilmeyen kuruşlu nakit ödemeler nedeniyle ne kadar daha fazla ödeme yapacağımızı göstermekti. Bir başka deyişle, kartlı ödemeler sayesinde kaç lira cebimizde kaldı? Burada çok geleneksel bir yaklaşımla her işlemde sadece bir üst banttaki 10 kuruşluğa yuvarlamıştık ve yaklaşık 86 milyon TL’nin cebimizde kaldığını gösterebilmiştik. Ama gerçek hayat daha dramatik. Çünkü 1, 5 ve 10 kuruşu görmeyeli çok oldu.

Aynı işlem adetlerini ve kırılımları kullanarak tüm bu işlemleri yuvarlamış olsaydık, çıkan bağış rakamı 800 milyon TL’yi buluyor.

2016 yılında yayınlanan TÜSEV tarafından yayınlanan “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Araştırmasına göre STK’lar aracılığıyla yapılan bağış miktarı Türkiye gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %0,06’sına denk gelmektedir. 2016 rakamları ile simüle edersek bu 1.6 Milyar TL’ye denk gelmektedir.

Yukarıda 3 farklı bakış açısıyla yapılan simülasyonlarda kartlı ödemelerin kuruşları ile yapılabilecek bağış potansiyelini yaklaşık 800 milyon TL bulduk. Yani hepimiz kartlı ödemelerimizdeki kuruşları bağışlasak STK’lar aracılığıyla yapılan bağış miktarını 1.5 katına çıkartabiliriz. Düşünmekten öteye geçip, aksiyon almakta fayda var….

--

--