Elektronik Dans Müziği Kılavuzu 1. Bölüm

BEATMAKERS ACADEMY
BeatMakers Academy
Published in
6 min readAug 12, 2020

EDM Hakkında Detaylı Bir Kullanım Kılavuzu

Photo by Aditya Chinchure on Unsplash

BeatMakers Academy Öğrencilerimizden Furkan Değerli ve Batuhan Meriçli’nin Yazısı

Elektronik Dans Müziği Nedir?

Elektronik dans müziği veya kısaca EDM, son on yılda giderek daha popüler hale gelmiş olan müzik türüdür. EDM, elektronik ekipmanlar kullanılarak oluşturulan bir dans müziği biçimidir.

Neredeyse tüm EDM şarkılar 4/4 lük ölçüde yazılır, yani her barda 4 vuruş vardır. Her vuruş genellikle sabit dans ritmi oluşturan bir kick davul vuruşu ile seslendirilir. Bu ritim şekli 1970'lerde ve 80'lerde disko müziğinden evrilmiştir.

EDM genellikle gece kulüplerinde veya müzik festivallerinde DJ’ler tarafından icra edilir, ancak aynı zamanda popüler radyo istasyonlarında ve televizyonlarda da duyulabilir. İnternet bu müzikle doludur ve onu bulmanın en iyi yolu, EDM’in evi olan Beatport (www.beatport.com) adlı bir siteye gitmektir. Her şeyin ne olduğu hakkında bir fikir edinmek için çok sayıda EDM müziği dinlemenizi öneririm.

EDM-Elektronik Dans Müziği terimi özellikle dakikada 120–140 vuruş (BPM) aralığında tempolu dans müziğini tanımlamak için kullanılır. Bu House, trance ve techno gibi stilleri içerir. EDM ayrıca breakbeat, electro, drum’n’bass ve dubstep gibi temposu tamamen farklı olan diğer stilleri tanımlamak için de kullanılabilir.

EDM oluşturma sürecinde birkaç önemli adım vardır. Tüm dans müziği prodüksiyonlarında sadece müzik kompozisyonu değil, aynı zamanda ses tasarımı, ses mühendisliği, vokal kaydı (özellikle vokal parçalar için), miksaj ve mastering gerektirir. Müzik kompozisyonunun yanı sıra bu alanların tümü, müzik teknolojisi adı verilen daha büyük bir kategorinin parçasıdır.

Müzik yapımcısı (veya plak yapımcısı) — Prodüktör, bir sanatçının veya sanatçının müziğinin üretim aşamasını denetleyen ve yöneten kişidir. EDM’de bazı yapımcılar aynı zamanda sanatçı veya icracı olarak çalışır ve DJ olarak kendi müziklerini (ve diğer insanların müziğini) icra ederler. Diğer durumlarda, sanatçı veya icracı, perde arkasında kendisi için çalışan bir “hayalet yapımcıya” sahip de olabilir.

Photo by Jorik Kleen on Unsplash

Bir müzik yapımcısı genellikle hem müzik kompozisyonu hem de müzik teknolojisinin farklı alanları hakkında bilgi sahibidir. Bazı üreticiler bu alanların birçoğunda aynı anda çalışmayı sever, diğerleri ise adım adım yaklaşımı kullanmayı sever. Bazı yapımcılar bu alanların her birinde bir ekip çalışması ile bulunabilir.

Baştan sona EDM üretme sürecinin tamamı üzerinde çalışmakla ilgilenen biri için, her türlü sesi kaydetmek, düzenlemek ve üretmek için bir bilgisayar yazılımı uygulaması olan bir dijital ses iş istasyonu (DAW) satın almanızı tavsiye ederim. DAW, yalnızca bestelediğiniz materyali yazmak için değil, aynı zamanda bu fikirleri almak ve onları kulağa hoş gelen prodüksiyonlara dönüştürmek için de kullanışlıdır.

Hem PC hem de MAC için pek çok farklı DAWlar mevcuttur, ancak bağımsız bir donanım birimi de satın almayı da düşünebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyan bir DAW seçmeden önce interneti araştırmanızı ve seçenekleri bir süre incelemenizi tavsiye ederim. Bir DAW sahibi olduğunuz zaman prodüktörlük yolculuğunuz başlıyor demektir.

Eğer 2020'nin en iyi DAWları yazımızı okumadıysanız kapsamlı bir DAW araştırmasına ve tavsiyelere bu linkten ulaşabilirsiniz:

Aynı zamanda Elektronik Müzik Prodüksiyonu ve Kompozisyonu derslerimiz hakkında bilgi almak isterseniz bize ulaşmaktan çekinmeyin.

2. EDM Nasıl Yapılandırılır?

Photo by Calum Lewis on Unsplash

Bu bölümde, EDM parçasının hangi bölümlerden oluştuğunu ve EDM’mimizi yapılandırmak için hangi yöntemleri izleyebileceğimizi göreceğiz.

Elektronik Dans Müziği Ana Bölümler

Başlamadan önce, diğer online kaynakların bazı parçaları için farklı isimlere sahip olabileceğini hatırlatmak istiyorum. Bir EDM’in parçalarını isimlendirmenin tek bir doğru yolu yoktur. En önemli şey, şarkı sırasında neler olduğunu ve bölümlerin birbirinden farkını anlamaktır.

Giriş / Intro

EDM şarkıları genel olarak 8, 16 veya 32 barlık giriş bölümü ile başlar. Giriş genellikle üzerinde herhangi bir melodi veya harmoni olmayan sabit bir davul ritmidir. Bazı durumlarda, giriş şarkının önizlemesi şeklinde olabilir. Girişin amacı dinleyiciyi parça hakkında heyecanlandırmaktır. Parçanın bu kısmı genellikle DJ’ler tarafından parçayı önceki parçanın üstüne mixlemek için kullanılır.

Vokal / Verse / Söz

Melodik ton veya vokal olabilir. Her ikisini de içerebilir (vokal kısmı ve ardından bir melodi veya tam tersi). Verse’in bir kaç farklı yolun olabiliceğini unutmayın.

Köprü / Bridge

Bu bölüm, müziğin yoğunlaşmaya başladığı ve parçanın doruk noktasından önce gelen kısımdır. Genel bir bridge 4, 8 ya da 16 bar uzunluğundadır ve genellikle hızlanan snaredan veya yükselen seslerden oluşur. Bazı durumlarda 32 bar uzunluğunda bile olabilir. Bu bölüm aynı zamanda arıza olarak da bilinir.

Nakarat / Chorus / Drop

Parçanın doruk noktası ve en yoğun kısmıdır. Parçanın geri kalanı daima ona doğru inşa edilmelidir. Düşüş genellikle bir parça sırasında iki kez, bazen daha fazla çalar. Tipik bir pop şarkısının korosuna eşdeğerdir, ancak genellikle daha yoğun ve benzersiz olacak şekilde inşa edilir.

The Break / Ara

Şarkının yoğunluğunun durulmasına izin vermek için, bir yolun ana bölümleri arasında tipik olarak kısa sessizlikler veya durağanlılar vardır. Bazen ara bazı melodik öğeler içerir.

Outro / Çıkış

Bir EDM izi de bir Outro ile bitebilir. Giriş genellikle farklı bölümleri tanıtsa da, outro parçaları soluklaştıracak veya parçanın yoğunluk seviyesini kademeli olarak azaltacaktır. Parçanın bu kısmı, bir sonraki parçayı mixlemek için DJ’ler tarafından kullanılır.

“Orijinal mix”, “Extended Mix” veya “Club mix” (genellikle başlıktan sonra parantez içinde yazılır) etiketli bir parça genellikle bir giriş ve çıkış içerir. Bir “Radyo kurgusu” tipik olarak bu bölümleri içermez, yani daha kısa olacak ve radyoda çalmak için tasarlanacaktır.

Tipik EDM Formülleri / EDM Aranjeleri

Photo by Soundtrap on Unsplash

Bir şarkının ana bölümleri çok az değişiklik gösterse de, parçaların bileşenleri farklı formüllere göre farklı şekillerde yapılandırılabilir. Bir dizi bileşen içeren bir tarif ve bunları mixlemek için prosedürler gibi, formüller bir EDM yoluna katkıda bulunan farklı öğeleri listeler ve bunların nasıl yapılandırıldığını açıklar. Aşağıda, EDM’de kullanılan tipik formül yer almaktadır. Tüm EDM kanalları bu yapıları kullanmaz, ancak çoğu EDM kanalı benzer öğelere sahip olacaktır. Bunları deneyebilir veya kendi formülünüzü oluşturabilirsiniz.

Martin Garrix “Animals (Original Mix)” Aranje İncelemesi

Martin Garrix’in popüler EDM parçası “Animals (Original Mix)” in bir tablo kullanılarak nasıl yapılandırıldığını gösterelim.

Intro / Giriş : Bir giriş vurmalı vuruş (0: 00–1: 00)

Break / Ara 1: Girişten sonra parçanın enerjisi düşüyor. (1: 00–1: 07)

Verse / Söz / Vokal 1A: Temanın tanıtımı (1: 07–1: 22)

Verse / Söz / Vokal 1

Verse / Söz / Vokal 1B: Daha yoğun tema tekrarı (1: 22–1: 37)

Bridge / Köprü 1: Nakarata doğru enerji inşa ediliyor. Doğru (1: 37–1: 52)

Nakarat / Chorus / Drop 1: Parçanın en yoğun kısmı (1: 52–2: 22)

Break / Ara 2: Droptan sonra parçanın enerjisi düşüyor (2: 22–2: 30)

Verse / Söz / Vokal 2A: Bu bölüm, Verse 1B’ye benzer, ancak alkışsız (2: 30–2: 45)

Verse / Söz / Vokal 2

Verse / Söz / Vokal 2B: Alkışla Verse 2A’nın daha yoğun tekrarı (2: 45–3: 00)

Bridge / Köprü 2: 1. Köprü Tekrarı (3: 00–3: 15)

Nakarat / Chorus / Drop 2: İlk drop ile aynı, ancak 8 çubuk daha uzun (3: 15–4: 00)

Outro: Perküsyon ritmi(4: 00–5: 00)

Yukarıdaki tablo, Martin Garrix — Animals’daki (Original Mix) tüm ana bölümleri içermektedir. Bir parça sırasında belirli bir parça birden fazla kez tekrarlanırsa, bölüm içerisindeki konumuna göre numaralandırılabilir. Örneğin, Drop 1 ile müzikal olarak aynı veya farklı olmasına bakılmaksızın, Drop 1'den sonraki Drop’a Drop 2 denir.

Belirli bir bölümde gözle görülür bir karakter değişikliği olursa, harfler kullanılarak daha küçük parçalara bölünebilir. Yukarıdaki tabloda, Kıta 1 iki küçük bölüme, 1A ve 1B’ye bölünmüştür. Parçayı dikkatlice dinlerseniz, 1B bölümünde müziğin ne kadar yoğun olduğu ve hangi seslerin kullanıldığı açısından bölüm 1A’dan açıkça ayrılabileceğini fark edeceksiniz.

Yazımızı beğendiyseniz paylaşarak konu ile ilgilenen diğer insanlara ulaştırabilirsiniz. Elektronik Dans Müziği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak bu konusunda uzmanlaşmak isterseniz, Elektronik Müzik Kompozisyonu ve Prodüksiyonu öğrenmek isterseniz, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Bize aşağıdaki sosyal medyalarımızdan ulaşabilirsiniz.

Instagram Youtube Facebook

BeatMakers Academy / Furkan Değerli, Batuhan Meriçli

Kaynak:

A Guide To ELECTRONIC DANCE MUSIC Volume 1: Foundations Matti Carter

--

--