8 måter å bruke AI på som interaksjonsdesigner

Marthe Trygg Kobro
Behalf AS
Published in
6 min readAug 15, 2023

AI-teknologi kan brukes til stadig mer, og ukentlig dukker det opp hundrevis av nye verktøy og plugins. I samme takt øker også mengden tjenester man må tråle seg gjennom og opprette betabruker for, om man vil teste ut hva som er tidsbesparende eller på andre måter verdifullt.

Her får du oversikt over 8 arbeidsoppgaver innen interaksjonsdesign-faget hvor AI faktisk kan hjelpe, med konkrete tips til verktøy og fremgangsmåte.

1. Lage innhold til skjermbilder og prototyper

Tekstgenereringsverktøy, som ChatGPT fra OpenAI, er supert å bruke til alt som handler om å skape tekst, omformulere tekst eller få inspirasjon.

Med en vag idé om hva som skal stå på en nettside, får du raskt forslag til hvordan innholdet kan være formulert. Du kan helt fint skrive på norsk.

Teksten blir som oftest best hvis du gir litt startinformasjon. Her er et eksempel for å lage skisse til en kalenderinvitasjon:

Jobben har invitert til stor utendørsfest med eple-tema. Det blir ulike retter å smake på. Festen starter klokka 13 på Youngstorget, det er satt ut møbler som man kan bruke på plassen. Hva står i nyhetssaken som promoterer eplefesten?

ChatGPT interface with prompts and answers

Juster også teksten videre om det trengs, med kommandoer som:

Forkort teksten med 30%

Legg til informasjon om <dette>

Skriv så <din målgruppe/brukergruppe> vil forstå

2. Gode formuleringer til nettsider eller caser

ChatGPT er god å bruke om du er på jakt etter ulike måter å formulere tekst på, eller er på jakt etter synonymer.

Skriv for eksempel:

Gjør denne teksten mer selgende <teksten>

Gi meg 5 andre måter å si <dette> på

ChatGPT interface with prompts to generate synonyms.

3. Sette opp informasjonsarkitektur

Har du alle innholdselementene til en nettside, gir ChatGPT deg forslag til hvordan du kan gruppere innholdet.

En nettside har alle disse elementene, hvordan gruppere disse i meningsfulle kategorier <liste over alle innholdselementene>

ChatGPT interface with prompt for categorising content.

Du kan videre be om justeringer til sorteringen, som å fjerne en kategoritype, opprette færre grupperinger etc. To eksempler på kommandoer du kan skrive da, er:

Jeg ønsker ikke kategorien <kategorien du vil fjerne>. Kan du foreslå alternative plasser for disse, evt. ved å opprette 1–2 nye kategorier hvis det er nødvendig.

Det er for mange kategorier. Kan du korte ned til max <antall>

GhatGPT answering a prompt with clearly defined categories and subcategories.

Du må selvfølgelig gå over og justere, men dette gir deg veldig raskt en pekepinn på hvordan en side kan struktureres.

4. Inspirasjon til gjennomføring av oppgaver

Er det første gang man gjør noe, eller kanskje det er fryktelig lenge siden sist, kan det være greit å få starthjelp eller ta en sjekk på om man har glemt noe i forberedelsene.

Spørsmål som gir oversiktelige og gode indikasjoner, er for eksempel:

Hva er viktig å huske på når man brukertester, og er det noe spesifikt jeg bør huske på når brukertestene er digitale?

Jeg skal teste en nettside vi jobber med nå. Hva bør jeg teste? Jeg er interaksjonsdesigner.

Hvilke måleparamere kan være lure å sjekke for å få en pekepinn på <det du lurer på> på en nettside?

5. Finne bilder til skjermbilder og prototyper

AI for å generere og redigere bilder er praktisk dersom du jobber med mer visuelt innhold. Du får svært gode foto ved å bruke for eksempel Midjourney. Her er et eksempel på en kommando:

Scandinavian design kitchen with lots of herbs. photo — ar 7:4

Midjourney screenshot, with 4 beautiful photos of kitchens with green herbs in shelves and on the table tops.

Når du skriver kommandoer til Midjourney, vurder hvilke ord som er viktig for deg. Du får best resultater om du skriver på engelsk, og inkluder gjerne bildetype og dimensjon om du vil ha noe bestemt. Å skrive kommandoer som er gode, er verdt å sette seg inn i for å få mest mulig ut av verktøyet. Midjourney sin manual for kommandoer finner du her.

Du får kjapt opp visuelle elementer til det du jobber med, som passer til akkurat den tjenesten skissen er ment for.

Midjourney screenshot, with 4 generated images of herbs on plain backgrounds.
Desktop wireframe of e-commerce site where you can buy herbs.

6. Idéer til interaksjonsmønstre og uttrykk

Å bruke AI for å legge design til en wireframe du har tegnet opp hadde vært artig om funket, men gir ikke noe godt resultat per nå. Det å teste, gir derimot idéer til helt nye måter å interagere med innhold på.

I eksempelet her har jeg laget en trådskisse i Figma som jeg laster opp i Midjourney, og skrevet kommandoen:

A delightful design for browsing plants added to this wireframe <link>

I stedet for firkantede elementer å klikke på, er for eksempel det å interagere med planter i potter eller på en hylle en interessant idé.

Image split in two, on part showing a clean wireframe, and other part displaying Midjourney suggestions with herbs in shelves or pots.

7. Lage aksjonspunkter og oppsummeringer

Skriver du notatene dine i arbeids- og notatverktøyet Notion, er Notion AI en tidsbesparer. Tjenesten kan for eksempel gi deg aksjonspunkter basert på sitater og notater fra brukertester. Om den ikke treffer 100% på det du synes er viktigst, sparer du allikevel en god del tid på formuleringer.

Screenshot of Notion, where AI has generated action points summarizing user research notes.

Notion AI er videre effektiv som notatskrivingsverktøy, og har fordelen av å komme med forslag til tekst der teksten skapes.

Asking Notion to write something “mer folkelig”

8. Samarbeide og teste ut ideér i Figma

Om du er relativt fersk i Figma, eller skal samarbeide eller idégenere med andre som ikke har mye UI erfaring, er jeg positivt overrasket over Figma-pluginen Wireframe designer. Her får du justerbare komponenter med tekstkommandoer som:

An e-commerce website where you can buy herbs.

Wireframe based on prompt, containing menu, top section, and further sections for elements displaying herbs you can buy.

Funker ikke enda

Ting jeg har prøvd å bruke AI til, men som jeg ikke synes har fungert så veldig bra, er:

For ChatGPT

  • Lage intervjumaler
  • Få hjelp til mellommennskelige situasjoner, for eksempel: Bør jeg ringe eller sende e-post for å sjekke opp en ting.
  • Finne ut av eller kvalitetssikre faktaopplysninger
  • Aksjonspunkter eller oppsummere brukerinnsikt. Forslag til aksjonspunkter bærer preg av for mange forutinntattheter (biases), og tiden man bruker på å verifisere om innholdet stemmer føles både utrygt og kjedelig.

For Figma

  • Å bruke Diagram/Magician til å lage innhold, ikoner eller bilder. Nå blir det kun for å leke seg rundt, tipper det blir mer kraftfullt i fremtiden.
  • Visualeye, som er en slags AI-versjon av Hotjar. Nå synes jeg verktøyet kun peker på ting man kan tenke seg til selv, og jeg vil anbefale å heller bruke tiden på å teste med en respondent.
  • Builder.io for å sette opp skjermbilder i Figma basert på tekst. Funksjonen som importerer nettsider fungerer derimot veldig godt, men her er det ikke AI-teknologi som spiller inn.

Miro
Miro tilbyr også AI nå, og du kan få oppsummert sticky-notes, gjøre grupperinger etc. Jeg har kun testet på ting skrevet på norsk, og da er AI-tjenesten for fersk til å gi noe verdi. Miro AI tolker både feil, eller klarer ikke lage noe annet enn én stor gruppe.

Avsluttende tanker

Det er spennende utvikling på gang, og mye tyder på at AI snart vil hjelpe oss med småjusteringer, slik at vi kan jobbe mer overordnet. Det vil nok også bli gradvis viktigere å tenke på at det man lager kan plukkes opp og kanskje primært vil vises i andre tjenester.

Innen interaksjonsdesign kan du med fordel bruke AI til å hjelpe deg med oppsummeringer og tekst, både for utkast, og å forbedre teksten du allerede har skrevet. Jobber du i grenseland mot kreativt design, er bildegenereringstjenester nyttige i idéfasen og for å få visuelle elementer i skisser.

Det blir spennende å se hva som skjer om noen dager, uker, eller måneder. Akkurat nå vil “WOW-faktoren” i noen tilfeller overskygge den faktiske effekten. AI-verktøy er enn så lenge nettopp det, et verktøy.

--

--