Designsystem for store og små

Andreas Normann
BeiningBogen
Published in
3 min readJan 22, 2024

Hva er et designsystem?

Et designsystem kan ta flere former og skaleres basert på behov, men målet i de fleste tilfeller er å etablere retningslinjer for en merkevare eller et brand, strømlinjeforme fremtidig designarbeid, og å gjøre prosessen fra design til ferdig produkt så smidig som mulig.

Et designsystem kan for eksempel inneholde en fargepalett, regler for typografi, ikoner og gjengående grafikkelementer. Innholdet oppdateres regelmessig, og et designsystem anses aldri som ferdig.

Aller helst eksisterer alt i systemet som funksjonelle stiler og komponenter som kan gjenbrukes av både designere og utviklere, i for eksempel designverktøyet Figma. Her er et utdrag fra en komponent i designsystemet vi har skapt for appen Fagforbundet Medlem:

Disse knappene går igjen flere steder i appen, og hver gang vi planlegger en skjerm hvor de skal med, henter vi de fra designsystemet. Det betyr at knappene alltid vil se ut som de skal, og at alle designskisser umiddelbart oppdateres dersom de justeres.

Vi passer også på at komponenter kommer i flere varianter, og at det er lett å bytte mellom dem. Enkeltelementer kan slås av og på via brytere i Figma, og for å bytte ikonet i knappen velger man rett og slett motivet fra en dynamisk liste, som igjen henter innholdet sitt fra en overordnet ikonsamling:

Hvorfor burde man ha et designsystem?

Det finnes mange gode grunner til å utvikle et designsystem. Blant annet sørger det for konsistens i hvordan produktet fremstår, og det gir en håndterbar oversikt over visuelle uttrykk.

Det vi imidlertid opplever at kundene setter mest pris på, er at det rett og slett sparer tid og penger. Effektivitet forsikres siden komponenter kan gjenbrukes hver gang det skal gjøres designjusteringer eller utvikles noe nytt. Det finnes også mindre rom for å “tenke nytt” hver gang det skal gjøres en oppdatering — I så fall må endringen skje på et mer grunnleggende nivå, nemlig i selve designsystemet. Tro oss, det er en fordel.

Designsystem kan spisses

Samtidig kan det å etablere et designsystem i seg selv fremstå som en omstendig prosess. Noe som naturligvis kan være tilfelle, dersom det skal etableres generelle retningslinjer på øverste nivå, som skal ligge til grunn for alt en organisasjon gjør.

Men designsystem kan skaleres, og kan for eksempel begrenses til å kun omfatte ett enkelt produkt. I Beining & Bogen har vi hatt positiv erfaring med å utvikle designsystem på appnivå.

Systemet handler da kun om hvordan appen skal oppføre seg, og passer både på at appen står i stil med avsenderen og at den hører hjemme på både Android og iOS. Dersom det finnes retningslinjer for typografi, farger eller annet fra før, henter vi naturligvis inn det til å begynne med.

Interessert i å snakke med oss om designsystem, eller bare apper generelt? Ta kontakt!

Les mer om Fagforbundet Medlem

--

--