Η Lightshot.gr σας δίνει τα φώτα της σχετικά με τον κατάλληλο φωτισμό των οχημάτων σας!

Ilias Giannaros
benellimotohellasclub
6 min readDec 19, 2019

Στο lightshot.gr χρόνια τώρα φωτίζουμε τον δρόμο σας βρίσκοντας την ιδανική λύση για το όχημα σας! Μετά από έρευνες και πολλαπλές εφαρμογές έχουμε πια, στην διάθεσή μας τις κατάλληλες λάμπες led για κάθε όχημα. Μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μπορούμε να αναβαθμίσουμε των φωτισμό σας κάνοντας τις νυκτερινές διαδρομές σας ξεκούραστες εντός και εκτός πόλης. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε concept φωτισμού έχετε φανταστεί για να καλύψετε τις ανάγκες σας!

Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο ‘’φώς ’’ στο θέμα !

Γιατί να βελτιώσω τον κύριο φωτισμό του οχήματος;
O οδοφωτισμός στην χώρα μας είναι επιεικώς ανεπαρκής και σε κάποιες των περιπτώσεων ανύπαρκτος.Η ανάγκη για αποτελεσματικό φωτισμό είναι δεδομένη.Ο στόλος των οχημάτων στην χώρα μας, στο μεγαλύτερο σύνολο του, χρησιμοποιεί για τον κύριο φωτισμό λάμπες αλογόνου σε πληθώρα τύπων και διαστάσεων.Το αποτέλεσμα του φωτισμού είναι απλά αποδεκτό και ελέγχεται μία φορά κάθε δύο χρόνια από το υπουργείο μεταφορών μέσω της γραμμής ελέγχου στα ΚΤΕΟ.

Σχεδόν ποτέ δεν έχει περάσει αυτοκίνητο από γραμμή ΚΤΕΟ που να έχει αποτύχει το τεστ φωτισμού.

Παρ’ όλ’ αυτά, πολλά από τα οχήματα, δεν διαθέτουν επαρκή φωτισμό έτσι ώστε να κινηθούν σε ένα σκοτεινό δρόμο. Πόσες είναι αυτές οι φορές που παρατηρούμε υπερβολές σε λύσεις φωτισμού πάνω σε οχήματα που οι κάτοχοι τους προσθέτουν φωτιστικά σώματα για να βελτιώσουν την οπτική τους ικανότητα στο δρόμο.

Πώς να επιλέξω την κατάλληλη λάμπα για το όχημα μου
Όταν κάποιος ξεκινήσει να κάνει μια απλή αναζήτηση για να βελτιώσει τον φωτισμό ενός οχήματος θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει:

• Τον εμπορικό τύπο του λαμπτήρα που είναι κατάλληλος για το όχημα του

• Εάν το όχημα του χρησιμοποιεί σύστημα can-bus για τον έλεγχο των φωτιστικών σωμάτων

• Εάν το φανάρι του οχήματος διαθέτει φακό εστιασμένης δέσμης με αποκοπή (προτζέκτορα)

• Εάν υπάρχει ειδικός αντάπτορας για την προσαρμογή των λαμπτήρων στο φανάρι του οχήματος.

• Εάν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν οι λαμπτήρες LED χωρίς μετατροπές στο φανάρι

Λύσεις φωτισμού στην αγορά
1) Λάμπες Halogen plus, extra, extreme… vision:

Στην πρώτη περίπτωση βελτιωτικές λάμπες αλογόνου επώνυμων οίκων υπόσχονται δυνατότερο φωτισμό εώς και 150% με μικρό κόστος απόκτησης.

Η απόδοση τους σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να φτάσει στον απόλυτο πολλαπλασιασμό του φωτισμού και ο μειωμένος χρόνος λειτουργίας (που αναγράφεται πάντα με μικρά γράμματα σε εκείνο το ξεχασμένο πίσω μέρος της συσκευασίας) τις κάνει στην πραγματικότητα ακριβές μιας και με κανονική χρήση δεν ξεπερνάνε τον ένα χρόνο ζωής. Στην πράξη βλέπουμε μια βελτίωση της τάξης του 30 με 50 %.

2) Λάμπες Xenon

Τα τελευταία χρόνια πλημμύρισε η ελληνική αγορά με λάμπες τύπου Xenon. Φανταχτερές και κάτασπρες κοσμούν τα φανάρια των αυτοκινήτων αλλά μέχρι εκεί. Καμία από αυτές δεν λειτουργούν σωστά στα φωτιστικά σώματα των αυτοκινήτων εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων οπου το φωτιστικό σώμα διαθετει προτζέκτορα. Αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα ειναι ότι, ενώ η λάμπα ειναι ικανή να παράγει αρκετό φωτισμό, δεν καταφέρνει να τον εστιάσει στον δρόμο.Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ενα εκτυφλωτικό φωτισμό που φέγγει τα δέντρα και τα κτίρια και ότι περισσέψει φωτίζει και τον δρόμο.

Ακόμα και στην γραμμή ΚΤΕΟ κάνουν διάφορα κόλπα ανασηκώνοντας το μηχάνημα μέτρησης για να περάσει το τεστ φωτισμού στο όχημα.

— Πλεονεκτήματα Xenon

· Ισχυρή απόδοση λαμπτήρα

· Λιγότερη κατανάλωση (σχεδόν πάντα ειναι 35 Watt)

· Λευκό φως

· Χαμηλό κόστος αγοράς

· Αντοχή στους κραδασμούς

— Μειονεκτήματα

· Ανεπαρκής εστίαση μέσα στο φανάρι

· Διάθλαση του φωτισμού

· Μετατροπή της καλωδίωσης του οχήματος

· Τοποθέτηση έξτρα μηχανισμών για την εύρυθμη λειτουργία (ballast, can-bus)

· Μεγάλο ρεύμα εκκίνησης

· Ασταθής λειτουργία με την διακύμανση της ηλεκτρικής τάσης

· Μικρό εύρος τάσης λειτουργίας

· Κακή στεγανοποίηση του φωτιστικού μετά την τοποθέτηση

· Μπορούν να επηρεάσουν ευαίσθητα εξαρτήματα του οχήματος λόγω της υψηλής τάσης που παράγουν τα ballast (23.000Volt) για την έναυση των λαμπτήρων

· Μεγάλη θερμοκρασία των μηχανισμών που προκαλούν βλάβες στο κάτοπτρο και στα πλαστικά μέρη όπου ακουμπούν.

3)LED… Η καινούρια τεχνολογία

Τα αρχικά L.E.D. προέρχονται από τις λέξεις Light Emitting Diode (Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή Φωτοδίοδος). Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην παραγωγή φωτός από μια επαφή P-N όταν αυτή διαρρέεται από ρεύμα. Τα LED διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Η κλασική εκδοχή είναι κυλινδρική και ημισφαιρική στο άκρο της. Ένα τυπικό LED αποτελείται από το τσιπ, τον ανακλαστήρα (θετική επαφή, ανόδιο), το επιχρυσωμένο νήμα (αρνητική επαφή, καθόδιο) και το πολυμερές σώμα που συνδυάζει και συγκρατεί τα παραπάνω στοιχεία.

LED και οχήματα
Η ιστορία ξεκινάει το 1995. To πρώτο LED με λευκό χρώμα με μετασχηματισμό της φωτοβολίας είναι πραγματικότητα.Το 2000 τοποθετούνται για πρώτη φορά LED σε όχημα παραγωγής στα πίσω φωτιστικά σε Cadillac DeVille. Το 2004 εμπρός προβολείς LED σε Audi A8 W12. Το 2006 τo Audi R8 και το Lexus LS 600h είναι από τα πρώτα μοντέλα παραγωγής με πλήρως φωτιστικά LED.

LED στην αγορά
Στην διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλές λάμπες LED οχημάτων. Η εξέλιξη και η ανάγκη της αγοράς έριξαν το κόστος του LED. H κατασκευή τους πραγματοποιείται εξολοκλήρου στην Κίνα και φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες και τιμές. Η διαφορά βρίσκεται πάντα στην απόδοση και στην αντοχή. Οι κακής ποιότητας λαμπτήρες LED παρουσιάζουν τα εξής μειονεκτήματα:

· Ανεπαρκής εστίαση μέσα στο φανάρι (όπως οι Xenon λάμπες)

· Ανεπαρκής ψύξη του κυκλώματος με αποτέλεσμα της καταστροφής της λάμπας.

· Τοποθέτηση μηχανισμών απαγωγής θερμοκρασίας με βεντιλατέρ που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου της λάμπας, κακή στεγανοποίηση, δεν χωράνε στο χώρο που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής στο φωτιστικό σώμα, παραγάγουν θόρυβο και ενοχλητικούς κραδασμούς από συντονισμό και τέλος υπάρχει το ρίσκο να σταματήσει να δουλεύει το μοτέρ από σκόνη και υγρασία με αποτέλεσμα να καεί η λάμπα.

· Η τεχνολογία τύπου cob βγάζει περίεργες κίτρινες λάμψεις. Σαν αποτέλεσμα αυτού να κιτρινίζει το φανάρι.

· Μειωμένη ένταση φωτισμού διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν LED μεγάλων εντάσεων λόγω αδυναμία ψύξης αυτών

· Σχεδόν ποτέ δεν καλύπτονται από ουσιαστική εγγύηση.

Ποια λύση φωτισμού να επιλέξω τελικά για να βελτιώσω τον φωτισμό του οχήματος μου
Εάν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική βελτίωση φωτισμού, μονόδρομος λύση είναι η χρήση λαμπτήρων LED. Αυτό που πρέπει ωστόσο να προσέξουμε είναι ότι όλα τα φανάρια που προορίζονται για χρήση λαμπτήρων αλογόνου έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά . Θα πρέπει να επιλέξουμε λάμπες που να αναπαράγουν παρόμοια φωτεινή δέσμη με τις κατάλληλες μοίρες φωτισμού προκειμένου να μην αλλοιωθεί το pattern (σχήμα) της δέσμης . Η λάμπα που θα ταιριάξει στο φανάρι πέρα από την λάμπα αλογόνου θα πρέπει να έχει την ίδια δομή, οι συστοιχίες LED θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση και να εναρμονίζονται με τα νήματα αλογόνου για να εστιάζουν το φως σε συγκεκριμένα σημεία στον ανακλαστήρα του φωτιστικού σώματος ! Μόλις βρούμε την κατάλληλη λάμπα τότε θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας .

Πλεονεκτήματα των LED σε σχέση με τις άλλες λάμπες

• Λευκός φωτισμός

• Αύξηση φωτισμού έως και 200%

• Σωστή δέσμη φωτισμού

• Ακαριαίος χρόνος αντίδρασης στην έναυση και στο σινιάλο της μεγάλης σκάλας

• Χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας με τεράστια οφέλη στην αλλοίωση και θάμπωμα των φαναριών

• Χαμηλή κατανάλωση που ωφελεί την μπαταρία του οχήματος και ξεκουράζει τον ανορθωτή και τα πηνία

• Ευελιξία στην τοποθέτηση έξτρα φωτιστικών σωμάτων όπως για παράδειγμα προβολείς, αξεσουάρ κλπ. χωρίς να επιφορτίσουμε το ηλεκτρικό κύκλωμα εφόσον έχουμε πλέον χαμηλότερη κατανάλωση.

Ενα άρθρο από τους ειδικούς του είδους — Lightshot.gr

--

--