Örnek Bir Analiz Dokümanı

Emre Öztürk
Bentego Teknoloji
Published in
2 min readMar 28, 2024

Artık insanlar olarak çok hızlı tüketiyor, hareket ediyor, kısacası hayatı çok hızlı yaşıyoruz. Bu sadece gündelik hayatımızda değil iş hayatımızda da böyle. Çalışma arkadaşlarımız sürekli değişiyor. Bu değişim bazen bizden kaynaklı, bazen çalıştığımız proje değişikliğinden kaynaklı, bazen de bir çalışma arkadaşımızın iş değiştirmesinden kaynaklı olabiliyor.

Muhtemelen hepimiz sonradan dahil olduğu bir projenin dokümante edilme(me)sinden dolayı hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Ya da bir tür araştırma yaparken bir projeye denk geliyor ancak proje dokümanlarından hiçbir şey anlamıyor. Bazen de bu dokümanı düzgün hazırlamayan biz oluyoruz. Bu yazımızda örnek bir analiz dokümanı nasıl yazılır onun üstünden geçeceğiz. Bu yazıdaki her şey kesin kural değildir ve sadece yol göstermek amacıyla yazılmıştır. Buradaki yapı çalıştığınız sektöre, proje tipine göre değişiklik gösterebilir.

Proje Tanımı

Bu kapsamda varsa talebin numarası yazılır. Sonrasında projenin veya isterin açıklaması yazılır. Proje adı, proje numarası, iş gereksinimi belgesi(BRD) , proje yöneticisi ve iş tasarımını yapan kişiler yazılır.

Örneğin;
…, eski … sisteminin … sistemlerine hizmet verecek şekilde … uyumlu mimarisiyle modernizasyonunu hedefleyen bir … programıdır.

Analiz Referans Dokümanı

Analiz için hangi dokumanların referans alındığı yazılır.

Yüksek Seviye Diyagramı — High Level Diagram

Çalışan sistemin ve proje ile beraber oluşacak yeni sistemin high-level diyagramı çizilir. Mümkün olduğunca ayrıntıya girmeden diagramı gören kişinin anlayacağı bir şekilde çizilmelidir.

Örnek bir HLD Diyagramı

Etki Analizi Çıkarılması ve Düşük Seviye Diyagramı — Low Level Diagram

Belirtilen sistemden proje kapsamında kullanılan bileşenler ve projenin hangi kısmından etkilendiği analiz edilmelidir.

Örneğin;

… işi … kapmasından etkileniyor.

İşler parça parça ayrılmalı ve düşük seviye diyagram oluşturulmalıdır.

Örnek bir LLD Diyagramı

Etkilenen Domainlerin Analizinin Çıkarılması

Hangi işlerin hangi ürünler, sistemlere ve iş birimlerine etkisinin olduğu belirtilmelidir.

Örneğin;

… işi … iş birimini etkiliyor.

Kaynak Planlaması

Analiz sonucunda son adım olarak gereksinimler çıkarılmalıdır. Buradaki kaynak donanım, yazılım ve işgücü olarak dikkate alınmalıdır.

İşte temelde bir analiz dokümanı böyle oluşturulabilir. Bu standartlara dikkat etmeye çalışırsak dokümanımız daha okunabilir ve anlaşılır olacaktır. Umarım bu yazım sizin için faydalı olmuştur.

Sağlıcakla kalın

--

--