Amazon EKS Distro ile On-Premises Kubernetes Oyunu Değişiyor

Berkay Özuygur
bestcloudforme
Published in
3 min readDec 5, 2020

Read this post in English here

Yaklaşık 4–4.5 yıldır aktif olarak Kubernetes projeleri ile yoğun bir şekilde ilgileniyorum. Bu projelerin hemen hemen yarısı on-premises ortamlarda yarısı ise AWS ortamında. Sizlerin de bildiği üzere Kubernetes artık bir sektör standardı haline geldi. İstatistiklere baktığımız zaman kullanımı on-premises ortamlarda da azımsanmayacak kadar fazla. Eğer iş yükünüzü AWS üzerinde çalıştırma fırsatınız varsa uygulamalarınızın modernizasyon ve containerize sürecinde Amazon EKS servisi gerçekten mükemmel bir çözüm. Amazon EKS servisi ile elinizde stabil, esnek, ölçeklenebilir, cost efective ve en önemlisi yönetim derdi olmayan bir K8s cluster’ı olmuş oluyor. Fakat on-premises tarafa geçtiğinizde işler bir hayli zorlaşıyor. Bu yazımda sizlere AWS’in Re:Invent etkinliğinde tanıtmış olduğu ve open source ettiği EKS Distro projesinden bahsedeceğim.

Amazon ECS

AWS Container Cluster Geçmişi

Konuya girmeden önce sizlere biraz AWS tarafında container cluster tarihinden bahsetmek istiyorum. AWS container cluster servisini bizlere ilk olarak ECS(Elastic Container Service) adı ile 2014 senesinde tanıttı. ECS kullandığınızda klasik bir AWS stilini deneyimliyor olacaksınız. 2017 senesinde ise bizlere serverless bir hizmet olarak Fargate servisini tanıttı. Fargate ECS ve EKS ile birlikte çalışan serverless bir container servisi. 2017 senesinde aynı zamanda bizlere preview olarak Elastic Kubernetes Servisini tanıttılar fakat 2018 senesinde tam anlamıyla kullanılabilirliğini duyurdular.

Amazon EKS Distro

EKS Distro

Şimdi gelelim asıl konumuza. Kubernetes çok hızlı gelişiyor ve bir takım stabilizasyon ve güvenlik problemlerini de beraberinde getiriyor. AWS’in stabil Kubernetes distrosunu on-premise ortamlarımızda kullanmak bizlere ciddi anlamda stabilizasyon sağlıyor olacak. İlk olarak Rancher ve Tanzu gibi enterprise providerlar desteklerini açıkladılar. Bu tarz platformları kullanıyorsanız kurulumlarda EKS-D seçeneğini kullanabiliyor olacaksınız. Aynı şekilde kubeadm ilede EKS distrosunu kullanabilirsiniz.

Amazon EKS Kullanım Modelleri

Avantajları

EKS-D enterprise Kubernetes platformlarına karşı çıkan ciddi bir open source alternatif olarak hayatımıza girdi. Kısacası AWS’in yüksek güvenlik standartları ve geniş CVE denetlemeleri ile oluşturulmuş reliable bir K8s sürümünü(bana kalırsa enterprise alternatiflerinde çok daha iyi)kullanıyor olacağız.

  • Amazon EKS’yi hybrid veya multi-cloud kullanıyor olabileceğiz.
  • Örneğin datanızı AWS üzerinde barındıramıyorsunuz. Amazon EKS’te bir uygulamanızı test edip EKS-D ile kendi ortamınızda canlıya alabilirsiniz. Bu size ciddi manada kolaylık, stabilizasyon ve hız sağlayacaktır.
Amazon EKS Anywhere

Kısacası AWS, EKS-D ve çok yakında duyuracağı EKS Anywhere ile on-premises oyunu değiştiriyor. Eğer Kubernetes’i on-prem olarak kullanıyorsanız mutlaka EKS Distrosunu deneyin.

--

--