İki Cümlelik Matematik Makalesi

Bu makaleyi bir dakikada okumaya hazır mısınız?

Serdar
Betamat - TR
2 min readMar 7, 2020

--

Bir bilimsel makale kaç sayfa olur? 2009 yılında yayınlanan bir makaleye göre tipik bir akademik makale 3000 ile 10000 kelime arası olur. Bu da onlarca sayfa demektir. “Benzer Kuvvetlerin Toplamına Dair Euler’ın Varsayımına Karşı Gelen Örnek” adlı matematik makalesi bu duruma bir istisna. Bu makale sadece 2 cümle! Makale L. J. Lander ve T.R. Parkin tarafından, 1966 yılında Amerikan Matematik Cemiyeti’nin 1 numaralı dergisi olan ve SCImago Journal Rank sitesi tarafından sadece matematik alanında yayın yapan dergiler arasında 1 numara olarak kabul edilen Bulletin of the American Mathematical Society (Amerikan Matematik Cemiyeti Bülteni) dergisinde yayınlandı.

Makalede, makalenin başlığından da anlaşılacağı üzere, Euler’ın bir varsayımına karşı gelen bir örnek verilmiştir. Euler’ın varsayımı şuydu: n, 2'den büyük olmak üzere bir tamsayının n. kuvveti en az n tane tamsayının n. kuvvetinin toplamına eşittir. Örnek olarak 3⁴=2⁴+2⁴+2⁴+2⁴+2⁴+1⁴ verilebilir. Bu toplamda bir tamsayının dördüncü kuvveti, 6 tane tamsayının dördüncü kuvvetinin toplamı olarak yazılabilmiştir ve 6, 4'ten büyüktür. Başka bir deyişle 3⁴ sayısı; 1, 2 veya 3 sayının 4. kuvvetlerinin toplamı olarak yazılamaz.

Sözü edilen makale ise şu şekildedir:

“ CDC 6600 üzerinde doğrudan yapılan bir araştırma, 27⁵ + 84⁵ + 110⁵ + 133⁵ = 144⁵ olduğunu, yani 5. kuvvetlerden 4 sayının toplamının bir diğer 5. kuvvetten sayıya eşit olabileceğini gösterdi. Bu, n>2 olmak üzere n. kuvvetten bir sayının, en az n adet n. kuvvetten sayının toplamına eşit olması gerektiğini ileri süren Euler’in varsayımına karşı bir örnektir. “

Gördüğünüz gibi cümleler uzun olsa da makale sadece 2 cümleden oluşuyor!

Kaynaklar:

--

--