Mekanda Adalet Derneği

İstanbul ve ötesinde; daha adil, demokratik, ekolojik kent ve kırsal mekanlarda yaşama hedefiyle; disiplinler-arası çalışmalar yapmak; yenilikçi, nitelikli ve kamusal bilgi üretmek, biriktirmek ve paylaşmak için Mekanda Adalet Derneği’ni (MAD) kurduk.

beyond.istanbul
beyond.istanbul

--

Ne Yapıyoruz?

Araştırma — Kentsel praksisimizin merkezinde araştırma yer alır. MAD, engin İstanbul bilgisi ve disiplinler-arası uzmanlığını temel alarak, benzersiz araştırma projeleri geliştirir, özgün içerik üretir & paylaşır, veri derler & görselleştirir, toplumsal/mekansal ilişkileri haritalar, sergiler düzenler.

Katılımcı uygulamalar — MAD, kent ve kırsal mekanın yeniden üretimine o mekanlarda yaşayanların doğrudan katılımını bir hak olarak savunur. Katılımcı planlama ve tasarım uygulamalarının hem yurttaş girişimleri içinde hem de yerel yönetimler nezdinde yaygınlaşması için çalışmalar yapar. Mekan çalışmaları kapsamında katılım meselesini, teorik ve pratik boyutlarıyla gündeme getirmek için projeler geliştirir. Yerel mekansal ihtiyaçlar ve disiplinler-arası uzmanlık arasında bir arayüz olma amacıyla hareket eder. “Savunucu planlama”, “eylem araştırması”, “tasarla ve yap” projelerini uygular.

Yürümek — Kentsel ortamda yürümek, şehrin görünen yüzünün ötesinde onu anlamak için gereken temel bir araçtır. Bizim “Yürüyüş” konseptimiz, yaya olarak ve toplu taşıma araçlarını kullanarak, rehberli /yorumlu/reflektif şehir turlarını öğrenme deneyiminin entegre bir parçası ve önemli bir metodolojik aracı olarak kabul eder. Yürüyüşlerimiz, yarım günlük tematik kentsel keşiflerden, 3 hafta boyunca devam eden yaz okullarına; yerel topluluklarla katılımcı planlama süreçlerinin parçası olarak veya kentsel savunucu faaliyetler kapsamında çeşitlilik gösterir.

Eğitim — MAD ekibi, insan etkileşimini kentsel demokrasinin başlıca taşıyıcısı olarak kabul eder. Bu bağlamda farklı disiplinlerden gelen uzmanlarımız, İstanbul ve ötesinin mekanda adalet meseleleri üzerine konuşmalar, yuvarlak masa toplantıları, konferanslar düzenlerler. Yerel hak temelli mücadelelerin güçlenmesi için gerekli kapasite arttırıcı eğitim programları organize eder.

MAD Mekan — Fikir üretim ve uygulama mekanımız Beyond Ofis, ekibimizi ve dayanışma içinde bulunduğumuz farklı toplumsal grupları bir araya getirir. Özellikle mimar, plancı, tasarımcı, araştırmacı, gazeteci, sosyal bilimci, ve sanatçılar için ideal bir mekandır. İstanbul’a saha çalışması için gelen okullar kullanabilir, kısa süreli atölye çalışmaları düzenlenebilir. Büyüyen “Mekan Çalışmaları Kütüphanesi” araştırmacılar için önemli bir bilgi merkezi olmak hedefiyle kurulmuştur.

Tüzüğümüze bu bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz.

Projeler

MAD Ajans — Özgün mekanda adalet içerikleri geliştirmek, İstanbul ve ötesinde kent ve kırda verilen hak temelli mücadeleler ile doğrudan ilişkilenerek bu mücadeleleri görünür kılmak için MAD Ajans’ı hayata geçirdik. Planlama, mimari, sosyoloji gibi arkaplana sahip içerik editörleri ile farklı sosyal medya araçları üzerinden farklı kent ve ekoloji hareketleri arasında bilgi akışını açık ve yatay kılmak için katkıda bulunuyoruz.

Beyond.istanbul — Mekanda Adalet Derneği’nin, mekanda adalet ve umut mekanları ile alakalı içerikleri üretip paylaştığı yayın platformudur. Online yayıncılık faaliyeti beyond.istanbul adresinden ve ilgili sosyal medya hesaplarından sürdürülür. Aynı isimli basılı yayın 3 ayda bir, “Mekanda Adalet ve…” başlıklı dosya konuları ile hazırlanır.

Bizim Mahalle — MAD, mahalleyi kentlerin yaşayan bellekleri olarak kabul eder. Hukuki güvence için veya kentsel dönüşüm projeleri karşısında Adalet Arayan Mahalleler ile dayanışma içinde, onlar için gerekli bilgiyi mahallelilerle birlikte biriktirir, üretir, paylaşır.

Mahalle Sözlüğü — Yıllardır hukuki güvence peşinde ve kentsel dönüşüm projelerine karşı mücadele eden mahalleler kendilerini ilgilendiren çok zengin bir kelime dağarcığına sahipler. Hukuk, mimari, planlama, siyaset bilimi, felsefe gibi farklı disiplinlere aşina olmayı gerektiren, ve mahallelerin tarihi, gerçeklikleri ve deneyimleri ile yeniden anlamlandırmaya ihtiyaç duyulan bu kavramlar dizisi, İstanbul’u, İstanbul’un dönüşüm sürecini, bu sürecin odağındaki mahalleleri ve mahallelerin verdiği mücadeleleri anlamak için bir kılavuz niteliğinde.

Düzce Umut Evleri — Düzce Umut Atölyesi’nin bir bileşeni olarak MAD, Düzce Umut Evleri’nin başarısı için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin ilk kiracılar hareketinin 1999 Depremi’nden bu yana sürdürdükleri ısrarlı hak arama sürecinin başarılı bir sonucu olan Düzce Umut Evleri Projesi’nin inşaatları, Düzce‘nin Beyköy ilçesinde devam ediyor. Mimarlık, şehir planlama, inşaat mühendisliği, sosyal bilimler gibi farklı disiplinlerden gönüllü akademisyen ve öğrencilerin oluşturduğu Düzce Umut Atölyesi, Düzceli Kiracı Evsiz Depremzedeler Konut Kooperatifi’nin dar gelirli üyelerinin katılımı ile mimari tasarımı tamamladı. 234 konut ve sosyal alanların inşaatları gönüllü emeği ve dayanışma ile sürüyor.

Gecekondu Gazetesi — 1932–2016 yılları arasında, konut ve gecekondu üzerine gazetelerde yer almış haberleri derleyen Gecekondu Arşivi çalışmansında 1500 civarında gazete kupürü bulunuyor. Gecekondu Arşivi’ne ek olarak hazırlanan Gecekondu Sohbetleri isimli yayında ise, arşivlemek, bellek, imge, mekan ve mimari konuları özelinde kent araştırmacıları, fotoğraf sanatçıları, mimarlar ve mahalle mücadelesinin içinden gelen kişilerle yapılmış söyleşiler yer alıyor. Beyond Istanbul sosyal medya hesaplarında hergün tarihte o gün çıkmış bir #GecekonduGazetesi haberi paylaşılıyor.

MAD Kütüphane —MAD, Karaköy’deki merkezinde bir Mekan Çalışmaları Kütüphanesi kuruyor. MAD Kütüphane için öncelikle mekan üzerine üreten araştırmacı, akademisyen, pratisyen, yazar, sanatçı ve aktivistlerin önerileri doğrultusunda özenle seçilmiş kaynaklar tedarik ediliyor. Kütüphanenin tasarımı ve mobilyalarının üretimi için Bilgi Üniversitesi Mobilya Tasarımı ve Modüler Sistemler dersi ile ortak bir proje yürütüldü. Yayın bağışlarınız için iletişim bilgilerimiz aşağıda yer almaktadır.

Umut Arşivi — kentsel ve kırsal mekanda verilen adalet mücadelelerinin katılımcı ve müşterek bir görsel hafıza platformudur. Herkesin videolarını harita tabanlı yükleyebileceği, paylaşabileceği bir veritabanı olarak tasarlanmıştır.

İnşaat Suçları — İnşaat Suçları, kentte yaşayan, ve inşaat kaynaklı gündelik sorunları artarak tecrübe eden, hayatın her kesiminden ve her görüşten insana, #inşaatdeyipgeçme “bir şeyleri değiştirebilirsin” mesajı veren, bu yönde bilgilendiren ve hareket alanı açan bir platformdur. Sosyal medya üzerinden yurttaşların inşaat suçlarını takip edip, paylaşması ile büyür.

İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji — Derneğin İstanbul’daki merkezinde ve kentin sokaklarında gerçekleşen yaz okulu, kentsel politik ekoloji ile ilgili öğrencilere ve tüm meraklılara açık. Kent ve ekoloji meselelerini bir arada düşünmeyi hedefleyen bu yaz okulu kapsamında bir yandan kentsel politik ekoloji külliyatının ana metinlerini gözden geçirirken bir diğer yandan da bu heyecan verici araştırma alanı üzerinden İstanbul’u nasıl yeniden keşfedip çalışabileceğimizi tartışıyoruz.

95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları — Ödüllü projemiz, İstanbul gibi hızla dönüşen mega kentlerde büyüyen çocukların iyiliğini savunmak için, belgesel film de dahil olmak üzere, görsel malzemeler toplar, üretir ve yaygınlaştırır.

İletişim

E-mail gönder

Sitemizi ziyaret et

Bizi ziyaret et — Mekanda Adalet Derneği, Beyond Ofis
Kemankeş Karamustafapaşa Mah. Halil Paşa Sok. Ömer Abed Han 2 / 416
34425 Beyoğlu, İstanbul

Tel: +90 545 358 9581

--

--

beyond.istanbul
beyond.istanbul

by Mekanda Adalet Derneği | Center for Spatial Justice