2021 Razzie ve Oscar Ödülleri

Seda Nur Ataman
Bi’ Dünya İçerik
5 min readMar 21, 2021

Merhaba sinemasever okurlar. Sizlere her yıl tartışmalarıyla ünlü bir ödül töreninden bahsedeceğim bu yazımda. Neredeyse bir asırdır her sene olduğu gibi bu sene de küçük heykelcikler için büyük umutlarla bekleyen ekipleri bu ay sonu da izleyeceğiz.

Evet, evet! Oscar’dan bahsediyorum doğru bildiniz. Bir de ondan hemen önce yapılan adı pek de duyulmamış Altın Ahududu Ödülleri var. Bu ödül töreni ise işinde kötü olmayı başarmış yapımlara veya kişilere veriliyor.

Nasıl Ortaya Çıktılar?

Elbette ki Oscar daha önce verilmeye başlandı. İlk Oscar heykelciği günümüzden 93 yıl evvel Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Los Angeles, Kaliforniya’daki Roosevelt Otel’inin Çiçek Odası’nda düzenlenen yaklaşık 250 kişilik bir akşam yemeğinde verildi.

Razzie Ödülleri olarak da geçen Ahududu ödülleri ise bundan 41 yıl önce ortaya çıktı ve tıpkı Oscar gibi 5 aday arasından seçilerek veriliyor. Oscar’ın parodisi olarak bilinen bu ödül John J. B. Wilson tarafından arkadaşlarıyla sohbet ederken ortaya atılıyor ve böylece tarihe geçiyor.

Peki adının nereden geldiğini öğrenmek ister misiniz?

Burası epey komik. Amerikalıların “Blowing a raspberry” adlı deyiminden geliyor. Tıpkı aşağıdaki gifteki hareketi anlatan bu deyim aslında başka bir benzetmeden ortaya çıkmış.

Anglofon yani İngilizce konuşan ülkelerinin çoğunda kullanılan bu deyim, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1919'da “razz” olarak kısaltılan ahududu olarak bilinir. Hem ahududu anlamına hem de osuruk anlamına gelen Cockney (Londra’da bir bölge) kafiyeli argo “ahududulu tart” dan türemiştir.

Çevirmenleri uzunca açıklamaya ittiğinden zorlayan bu kafiyeli argo, özellikle İngiliz komedisinde kibar bir izleyici için kabul edilemez olan şeylere atıfta bulunmak için kullanılırmış. Wilson da alaycı kimliği ile bu ödüllere böyle bir isim vermiş. Başlangıçta 4 sene arkadaşları ile kendi aralarında yapıldıktan sonra basının ilgi odağı olan tören daha büyük çapta düzenlenmiş ve günümüze kadar gelmiş.

Ayrıca orijinal adı Golden Raspberry Awards olan ödül adını altın olmasından değil, altın rengi olmasından almaktadır ve güncel fiyatı 4,95$’dir.

Razzie Ödülleri Kimlere Verildi?

Kötü derken de en kötüleri düşünmeyin, Razzie Ödülleri düşük bütçeli filmleri hedef alan ödüllerden değil. Hollywood’un yüksek bütçeli, çok şey beklenen büyük prodüksiyonları bu ödülün hedeflerindendir.

Sylvester Stallone, Kevin Costner, Sharon Stone, Halle Berry gibi oyuncular bu ödülün sahibi olmuşlardır. Bu ödülü kazanıp da ödülünü almaya giden sadece Tom Green, Halle Berry ve Sandra Bullock vardır.

Catwoman’daki rolüyle En Kötü Kadın Oyuncu ödülünü alan Halle Berry, ödülünü alırken Monster’s Ball’daki performansıyla 2001 yılında aldığı En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını da alıp 25. Altın Ahududu Ödülleri’ne katılmıştı. Berry kendisine Oscar’ın uğursuz geldiğini söylemiş ve bu ödülün onu şaşırtmadığını açıklamıştı. Aşağıdaki videodan ödülü alış konuşmasını izleyebilirsiniz.

Eleştirilerden kaçmayıp bulunduğu durumla dalga geçebilen Berry, “Eleştiriyi kabul edemiyorsanız, övgüyü hak etmiyorsunuz.” sözünü doğrular nitelikte bir konuşma yapmış.

Alan Menken

Birkaç kişi bir konuda en kötüsü olarak Razzie adaylığı alırken aynı zamanda diğer kuruluşlardan da en iyisi olarak aday gösterildi. 1993'te Alan Menken, 1997'de Brian Helgeland ve 2010'da Sandra Bullock aynı hafta sonu hem Razzie hem de Oscar ödüllerini kazanan aktörlerdendir.

Brian Helgeland ve Sandra Bullock

2021'deki Adaylar Kimler?

Her sene en kötü filmleri aday ederek güldüren, ama kolaycılığa kaçmakta üstüne olmayan Razzie, bu sene de yeni hedefler seçmiş kendine. Ron Howard’ın tüm zamanların en kötülerine girmeye aday Hillbilly Elegy’si ve Wonder Woman 1984 denilen milyon dolarlık rezaleti listelerinde ağırlayıp Sia’nın Music’ini de es geçmeden bence epey keyifli adaylar çıkarmışlar bu sefer.

Hillbilly Elegy filmi soldaki Glenn Close, sağdaki Amy Adams.

Glenn Close’un “Hillbilly Elegy” filmindeki performansı ile listede olması pek şaşırtıcı bir durum değil. Razzie’nin adaylarında 3.2 IMDb puanına sahip olan “365 Days” ve Amerikan fantastik macera filmi “Dolittle”, En Kötü Film kategorisinde yer alıyor.

Peki Akademide Bu Sene Neler Oluyor?

Razzie ile parodi kısmını geçtikten sonra sıra Oscar’a geliyor. 2021 Oscar adayları arasında, En İyi Film, Başrolde Erkek Oyuncu ve Yönetmenlik kategorilerinde adaylıklar da dahil olmak üzere 10 adet ödül ile en çok aday olan Mank oldu. Teknik anlamda da başarılı bulunan bu film benim için de oldukça iyi bir filmdi.

Fight Club, Gone Girl, Seven, Zodiac gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan David Fincher, Mank filmiyle de beğenileri topladı. Gone Girl sonrası 6 yıllık bir ara veren yönetmeni özleyen bir izleyici olarak filmi gayet doyurucu buldum.

Netflix yapımları fazla eleştirilmeye açık olsa da bana göre Fincher, buna pek de izin veren bir yönetmen değil. Netflix’le birlikte yaptığı sürükleyici polisiye dizisi Mindhunter sonrası Mank ile kalbimizi fethetti diyebilirim. Zaten Netflix’in Mindhunter dizisinde birlikte çalıştığı yönetmene bundan sonra ne yapmak istediğini sorması, filmin yıllar sonra hayata geçirilmesinin önünü açmış oldu.

Mank dışında birden fazla aday olan 2021 diğer Oscar adayları arasında Anthony Hopkins’in başrolde olduğu The Father,

Sir Philip Anthony Hopkins, Galli aktör, yönetmen, yapımcı, besteci ve ressam. Ayrıca kendisi Britanya İmparatorluk Nişanı sahibidir.

Çarpıcı, biyografik drama filmi olan Judas and the Black Messiah,

Black lives matter hareketi üzerine çekilmiş film olan Judas and the Black Messiah izlenmesi gereken yapımlardan.

Lee Isaac Chung tarafından yazılıp yönetilen Minari,

Minari filminin adı kendiliğinden doğada yetişen ebegümeci, ısırgan, telce gibi şifalı bir bitkiden geliyor.

Deneyselliği ile göz dolduran Nomadland,

Nomadland filminden kareler.

Sacha Baron Cohen ve şahane saçları ile The Trial of the Chicago 7

Sacha Baron Cohen

ve son olarak Riz Ahmed’e hayran olunası Sound of Metal yer alıyor.

Tüm adayların listesine göz atmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler. Olumlu veya olumsuz görüşlerinizi bana aktarmak isterseniz sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5

--

--