BİNDÖRTYÜZKIRK DAKİKA

Sıla Savaş
Bi’ Dünya İçerik
4 min readNov 21, 2020

Merhabalar,

Her insana ortak verilmiş tek bir kaynak var, herkeste aynı miktarda olan; “ZAMAN”. Okumak istediğimiz kitaplar ya da makaleler, dinlemek istediğimiz podcastler, günlük rutinlerimiz ve yapmamız gereken sorumluluklarımız … Kısaca bu liste uzar gider, ama zamanımız bu yapmak istediklerimize yetmiyor veya şöyle söylemek daha doğru ‘zamanımızı yönetemiyoruz’.

Peki zamanı yönetmek için neler yapmalı ?

1. ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ (Mindset)

Beynimiz her gün gelişiyor ve yeniden programlanabilir. Beynimize nasıl telkinler verirsek ona göre kurgular bu sebeple olumsuz kurulan cümleleri olumluya dönüştürmemiz gerekir; “yapabilirim, başarabilirim, yönetebilirim, becerebilirim, kullanabilirim…”

Olumlu cümleler yaşam döngünde seninle birlikte olmalı yani alışkanlığın olmalı.

2. NE YAPACAĞINI BULMA ÇABASI

Beyin soruları sever ve zamanla sorulara cevap verir. Beyine sorular yönlendirebilir ve yapmak istediğin şeyler için cevap almaya çalışabilirsin. Olmak istediğin nedir? Hayatta ki amacın nedir? Sorularına cevap aldığın zaman olmak istediğin ve amaçların için evril, değiş.

3. HAYATININ DEĞERLERİ

Senin hayatın için değerlerin nedir? İlk başta içinden geldiği gibi değerlerini yazarak başlayabilirsin daha sonra yazdığın sayıdaki değerleri yarıya düşürmelisin. Çok sayıda ise bunu bir ya da iki kez tekrarlamalısın. Şimdi senin için en önemli 5 tane değerini yazmalısın ve iyice düşünerek en son adım olarak bunu 3 taneye düşürmelisin. Bu 3 değeri her gün göreceğin bir yere asabilir onları görünce kendini görmüş olacaksın.

Değerler bir insanın temel taşıdır ve yaptığı işte insanı değerli kılar.

4. ODAKLANMA

Senin, benim kısaca hepimizin etrafında bir sürü uyarıcılar var hem de tonlarca sayıda.

Uyarıcıların en büyük tehlikelisi ise duygular’ dır. Duyu seni etkilemez uyarıcı olarak ama duygular ise etki altına alır örneğin; Eski erkek arkadaşınızın kokusu aldınız ve bu koku sizi eski anılara götürür. Bir başka örnek ise; bir mekana gittiniz ve orada sizi hüzünlendirecek bir anı var ve hatırladınız bu sefer onun etkisi olacak.

Duygusal odaklanmaların önüne geçmelisin bunun için de; nefes egzersizi, yoga, doğada yürümek..

Zamanı yönetebilmek için önce duygularımızı yönetebilmemiz gerekir. Duyguları yönetmenin en güzel yöntemlerinden biri duyguları yazmak. Evet doğru söyledim, eğer duygularınızı yazarsanız, aktarırsanız kağıda, o zaman fark edeceksiniz.

5. STRES YÖNETİMİ

Yaptığımız ya da yaptığın işleri zorunluluk olarak görmemelisin. Anda kalamadığımız için strese giriyoruz. Gelecek kaygısı ya da geçmişte yaşanmış bir olay sebebi ile etkileniyor strese sürüklüyoruz kendimizi. Öncelikle şöyle düşünebiliriz; ‘Gerçekten bazı şeyler bizim kendi elimizde değil.’ daha sonra ise; Ben neler yapabilirim, elimde olanlar neler, elimde olmayanlar neler? tarzında sorular sorarak cevaplarını yazabilirsiniz.

Bakış açını değiştirmek için çabala ve kendine zaman ver. Ve unutmamalıyız anlık değil bu bir süreç.

Stresin en ama en güzel çaresi “Umut”. Umut ettikçe stres gün geçtikçe azalır. Aynı zamanda “İletişim” stresi azaltmak için çok önemlidir çünkü, iletişim kurmak anlaşmak ve anlaşılmaktır.

6. MALİ KONULAR

Streslerimizin aslında temel nedeni mali konulardır. Temel ihtiyaçlarını karşılamak hayatımızı devam ettirmek için önemli bir durumdur. Parayı yönetme becerisi kazanmalıyız. Alışkanlığımızı değiştirebiliriz. “İhtiyaç mı yoksa istek mi?” Zaman yönetimi için bütçe planlaması çok etkilidir.

7. ’ HAYIR ‘ DEMEK

Etrafımızdaki insanların bizden istekleri oluyor, evet biliyorum çünkü bende aynılarını yaşıyorum bu konuda yalnız değilsin.

Neden hayır demekte zorlanıyoruz? Yardım etmek için, uyumsuz olmamak için, merhamet duygusu, Kötü insan olarak adlandırılmamak için…

Hayır dediğimiz zamanda sabote edici cümleler duyarız ama bu cümlelere karşı da hayır dediğimiz durum için kararlı olmalıyız.

Hayır derken; kibar olmalıyız, net ve dürüst olmalıyız, detaylı açıklama, alternatif seçenekler üretmeliyiz vb. durumlara dikkat ederek hayır diyebiliriz.

Eğer önceliklerini belirlersen hayır demen kolaylaşır.

8. ERTELEMEK

Ertelemek aslında bir davranış değil duygudur. İnsanız ve hemen iyi hissetmek istiyoruz. İnsan beyni kolayı tercih eder ve konsantrasyonu zordur. Süreci bütün olarak görüp haz duygumuzu artırmalıyız çünkü, beyin haz duymak ister.

9. KAİZEN

Hayatında atabileceğin en küçük adım nedir? Mesela her gün bir sayfa kitap okusan ayda 30 sayfa yapacaktır ve zamanla bu miktarı insan kendi artırmak isteyecektir. Ufak adımlar birikir ve küçük adımlar alışkanlık kazandırır.

Kar tanesi birikir kar topu olur. Kar topu birikerek zamanla bilgi çığına dönüşür. ❤

10. EİSENHOWER MATRİSİ

Aktif ve pasif olarak iki zaman dilimimiz var. Pasif zaman dilimi örneğin yürüyüş yaparken podcast dinlemek gibi kısaca zamanı iki taraftan birleştirmek. Aktif zaman ise sadece o işe odaklandığımız zaman dilimidir. Bu aktif ve pasif zaman dilimlerine göre günümüzü planlamalıyız.

Bu matrisi kullanarak günlük planları oluşturabiliriz.

Zamanı yönetebilmek için kendine özgü pratik kararlar oluşturabilirsin. Bu kararlar zaman kazandırıcı aksiyonlar olmalı. Zamanı yönetebiliriz önemli olan isteyip hemen aksiyon almak. Haydi şimdi öğrendiklerin ile harekete geçebilirsin. 😊🙏

--

--