DÜNYANIN TANIDIĞI TEMBEL: OBLOMOV

BGunes
Bi’ Dünya İçerik
2 min readDec 15, 2020

Ataleti Yenmek Serisi’nin 2.kısmında ataletin daha iyi anlaşılabilmesi için tüm dünyanın tanıdığı meşhur tembel; Oblomov’a yer verdim. Atalet ile yaşamında olağanüstü biçimde uyum sağlayan Oblomov, konu atalet olduğunda kişinin kendisine ayna tutmasını sağlar.

İvan Aleksandroviç Gonçarov’un güncelliğini yitirmemiş, orta doğulu bir çok insan karakterine yer verdiği eşsiz eseri; OBLOMOV.

KİM BU OBLOMOV?

Oblomov: Gonçarov’un eseri Oblomov kitabının baş kahramanıdır. Rus aristokrat sınıfı çocuklarından olan Oblomov, babasından kalan çiftliği ve araziyi kahyasına devrederek şehre göç eder. Değişimi öngörerek geldiği büyük şehirde devlet dairesinde çalışmaya başlamış ancak köy hayatına, çiftlik yönetimine alışkın olan Oblomov şehir hayatına uyum sağlayamamıştır.

Bir süre sonra istifasını vererek şehirde köyden gelen para ile geçinmeye başlamıştır. Zaman geçtikçe hazır para ile geçinmeye, çalışmamaya alışan Oblomov hiçbir şeyi yapmak istemez. Çiftliğin hesabı için, gelen paranın kontrolü için bile çiftliğe uğramaz. Kahya ne kadar gönderirse kabul eder. Böylece maddi bir çöküntü başlar.

Köyden gelen Oblomov, hiçbir şey yapmayıp divanında sürekli yatmakta, her şeyin sebebini bilmekte olup buna rağmen hiçbir şekilde harekete geçmemektedir. Hareket geçmemesi ise hayatını, ünvanını, yaşama dair umutlarını, aşkını elinden alır.

Oblomov, ataletin kişiyi ele geçirmesinin en güzel örneğidir diyebiliriz. Ataletine yenilen Oblomov’un özelliklerini incelersek;

!Hazırcı

!Her şeyi boş veren

!Bezgin

!Halsiz

!Tembel

!Uyuşuk

dahası da var ne yazık ki.

YA SİZ? BİR OBLOMOV OLABİLİR MİSİNİZ?

Romandan sonra dünya geneline bir “Oblomovluk” tabiri yayılmıştır. Oblamovluk bir nevi, var olana, sürene, devam edene tam bir itaat ve kabullenme iradesizliği durumudur. Tembel, işini düzenli yapmayan, hazırcı kişiyi görenler hemen oblomov sıfatı yakıştırmıştır.

Peki kendinizi bir düşünün. Siz de bir Oblomov olabilir misiniz?

  1. Dünyaya karşı bir umursamazlık içinde misiniz?
  2. Neyi yapıp neyi yapmayacağınızı algılayamıyor musunuz?
  3. Ben merkezci misiniz?
  4. Bir şeyler yapmak içinizden gelmiyor mu?
  5. Hep şikayet halinde misiniz?

Soruların çoğuna “EVET” cevabı verdiyseniz, üzgünüm; siz de bir Oblomov’sunuz.

Eğer Oblomov gibi mutsuz, tembel, miskin bir kişi olmak istemiyorsanız, sahip olduğunuz şeyleri kaybetmek istemiyorsanız bir an önce: HAREKETE GEÇİN. Yapın planlarınızı. Şikayet etmekten vazgeçin ve ben merkezciliği yerine bizi koyarak yaşayın hayatınızı. Atalete yenilmemek için başlayın…

@ Kaynak:https://www.insanokur.org/oblomovluk-nedir-emrah-motugan/

--

--