Dijital Dönüşüm

Sema Doğan
Bi’ Dünya İçerik
3 min readMar 19, 2021

Sevgili Alper Gerçek Hocamın Dijital Kültür ve Dijital Dönüşüm adlı eğitimini büyük bir keyifle ve bilgilenerek dinledim. Anlattığı bilgilerden edindiğim öğrendiğim noktaları bu yazımda derledim. Fayda sağlaması dileğiyle.

Dijital Günah Çıkarma!

Dijital Dönüşüm kavramıyla ilk defa pandemi döneminde tanıştım. Sonrasında katıldığım eğitim ve seçtiğim derslerle bu kavram daha da şekillendi.

Bu kavramı ilk duyduğum zamanlar dijitalde olan, dönüştüren birtakım faaliyetler olarak düşünüyordum. Sanki iş yapış şekillerinin dijital ortamda yapılması mümkün olunca bu dönüşümün gerçekleştiği ve bunun tamamlandığı fikri aklımda oluşuyordu. Okuyup öğrendikçe Dijital Dönüşümün bir başlangıcının olduğunu fakat bir sonunun olmadığını öğrendim. Peki tüm bu sanrıların aksine nedir Dijital Dönüşüm?

— Dijital Dönüşüm —

Dijital teknolojilerin gelişip ucuzlaması bu teknolojilere kolayca erişmemizi ve kullanmamızı sağladı. Böylelikle dijital teknolojiler hemen hemen her sektörde ve alanda kullanılıp kendinden söz ettirmeye başladı ve tüm Dünya’nın tek bir noktada hem fikir olduğu Dijital Dönüşüm kavramı ortaya çıkmış oldu.

Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre Dijital aşağıdaki anlamlara sahiptir.

1. sıfat → Sayısal: Dijital telefon santrali.

2. sıfat → Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren.

3. isim, fizik → Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi.

Yani verilerinizi fiziksel ortam yerine elektronik ortamda işlem görüyorsanız dijitaldesiniz demektir.

Yine TDK’ye göre Dönüşüm aşağıdaki anlamlara sahiptir.

1. isim → Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma, şekil değiştirme, tahavvül, inkılap, transformasyon:
Alfabe dönüşümü halkın okumayı kolay sökmesi içindi.” — Necati Cumalı

2. isim, biyoloji → Görevinin değişikliğe uğraması yüzünden bir organda ortaya çıkan değişme.

3. isim, ruh bilimi → Bilinçaltına itilmiş bir duygu veya isteğin, karşıtı görünümünde veya başka bir biçimde bilince yükselmesi, transformasyon.

Tanımlardan da anlaşılacağı üzere kişisel yorumuma göre dönüşüme uğramak ya da dönüşüm geçirmek, belirli süreçlerden sonra devrim niteliğinde değişimin meydana gelmesi demektir. Yani aslında bir kültür inşa etmektir.

Herhangi bir alanda daha verimli, daha çevik, daha maliyet etkin olabilmek için dijital teknolojilerin getirdiği faydaları kullanmak üzere süreç, ürün ve hizmetlerde yaşanan dijital tabanlı bütünleşik bir değişimdir. — Gerçek Consulting & Coaching

Dijital Dönüşüm konusunda başarısızlıkların bazı sebepleri mevcut. Bunlardan en önemlisi dijital teknolojileri satın alıp kullanmaya başladıktan sonra verimliliğin, maliyetin, performans değerlerinin hızlı bir şekilde değişmesini beklemektir. Bu durum yurtdışına çıkar çıkmaz yabancı dili sular seller gibi konuşabileceğinin yanılgısına benzer bir durum. Ne yurtdışına çıkınca birden şakımaya başlıyorsunuz ne bu teknolojilere sahip olunca Dijital Dönüşüm gerçekleşmiş oluyor. Buradaki önemli nokta Dijital Kültürü inşa etmeden Dijital Dönüşümün gerçekleşmesini, bundan fayda sağlanmasını beklemektir.

Dijital Dönüşüm Kültürü Nedir?

Dijital Dönüşüm Kültürünü inşa etmek için aşağıdaki 7 temel noktaya önem verilmesi oldukça önemlidir.

  1. Müşteri Deneyimi Tabanlı İş Modeli: Şirket merkezli iş modellerinin aksine şimdilerde müşteri deneyiminin merkezde konumlandığı, bu temelden yola çıkarak stratejilerin oluşturulduğu iş modelleri ortaya çıkmıştır.
  2. Çalışan İş Birliği: İç müşteri olarak bilinen çalışanların duygu, düşünce ve taleplerini dikkate alarak aksiyom almak, çalışanların desteğini almak ve birlikte yol arkadaşlığı yapmak için önemli bir faktör.
  3. Rekabet Yaklaşımı: Dijital Dönüşüm gibi rekabet kavramının da yıkıcı bir devrim yaşadığı bu kültürde bakış açınız şirketinizin kaderini belirleyebilir.
  4. Veri Odaklı Organizasyonlar: Dijital Dönüşümün temelinde veri yatmaktadır. Toplayıp analiz ettikten sonra doğru ve hızlı karar vermenizi sağlayan veri sayesinde müşterilerinize rakiplerinizden farklı benzersiz bir müşteri deneyimi yaşatabilirsiniz.
  5. Yalın ve Bütünleşik Süreçler: Verimli ve dijitalleşmiş süreçler sayesinde hızlı raporlar alıp hızlı kararlar, hızlı tepkiler verebilirsiniz. İç süreçleriniz rakiplerinizin ulaşamadığı kapalı alanınızdır. Buradaki gücünüz ile rekabet edilebilirliğinizi sürdürebilirsiniz.
  6. İnovasyon: İnovasyona, inovatif düşüncenin gücüne yatırım yaparak Dijital Dönüşüm Kültürünü kalıcı kılabilirsiniz.
  7. Teknoloji Okuryazarlığı: Teknoloji okuryazarlığını öğrenerek her yeni teknolojiyi bir tehdit unsuru olarak görmek yerine yaptığınız işe nasıl bir değer katacağını bilirseniz teknolojiden korkmanıza gerek kalmayacaktır.

Kaynak:

--

--