GAMFED 21’DE GÖNÜLLÜLÜK SÜRECİM NASIL GEÇTİ ?

Betül Görünmez
Bi’ Dünya İçerik
3 min readDec 19, 2020

Oyunlaştırma ile akışta kaldığımız eğlenceli ve öğretilerle dolu bir hafta geçirdim Gamfed ekibiyle. Kendimi bolca geliştirdiğim pandemi döneminde Bi’ Dünya İçerik ekip arkadaşlarım ve mentorlerimizle beraber birbirinden motive edici oyunlaştırma modelleri ile hem eğleniyor hem öğreniyoruz. Mentorümüz Yasemin Karakaya’nın önerisi üzerine Gamfed’21’de ben de gönüllü olabilmek için heyecanla kaydımı yaptım ve beklemeye başladım. Gamfed gönüllü adaylar için bir Whatsapp grubu kurdu ve beni dahil ettiklerini fark ettiğimde çok mutlu oldum.

Böylelikle serüvenim başlamış oldu. Şimdi sizlere bir hafta süren serüvenimizden, hangi aşamalardan geçtiğimizden bahsetmek istiyorum. Bir hafta boyunca çeşitli görevler verildi. Gamfed kaptanlarımız oyunlaştırma üzerine göndermiş oldukları videoyu izleyip ilgimizi çeken noktalara dair gönderi yayınlamamızı istediler, Gamification Meet Up 2020 sunumlarından en çok ilgi duyduğumuz ve gizemli bulduğumuz yönü paylaşmak, Mihaly Csikszentmihalyi’nin “Akış Teorisi” üzerine yazılmış olan makaleyi okuyup akışla ilgili değerli bilgiler edinmek ve oyunumuzun içinde yaşamış olduğumuz akışı paylaşmak, Borsa Ligi uygulaması ile oyunlaştırmanın sihrine kapılmak ile birlikte beşinci -son gün- bir makale üzerine şifreyi çözüp Octalysis modelini keşfetmek ve bizlere değer katan oyunlaştırmanın özünü ve ruhunu yansıtan sunumuyla Ercan Altuğ Yılmaz ile harika bir süreç yaşadık.
Her daim akışta kaldık, heyecanlandık, meraklandık, araştırdık, okuduk, yorumladık, eğlendik, öğrendik, hepsini bir arada yaşarken zamanı akışta kaldık... Akışta olmak da buydu zevk aldığın işlerle uğraşırken sadece onu odaklanmak doyasıya hazzı hissetmek, tadını çıkarmak...

Sahip olduğumuz işin, çalışma şeklimizin, yaptığımız iş sonucu ödüllendirmelerimizin hayatı heyecan verici ve akışta yaşamımızla bağlantılı olduğundan bahseden psikolog Mihaly Csikszentmihalyi şu sorunun önemini vurgulamaktadır: “İnsanların iyiliğine katkım nedir?” bu soruya verecek cevabımızın olması akışta yaşayabilmemizin şartlarından en önemlisi. Mutlu olabilmemiz ve akışta kalabilmemiz için insanlığa faydamızı sorgulamakla kalmamamızla birlikte harekete geçmeliyiz, tıpkı Gamfed’21 gönüllüler sürecindeki gibi.

Eğitim sürecinde Ercan Altuğ Yılmaz bizlere Yu-kai Chou’nun yaratmış olduğu Octalysis modeli olan oyunlaştırmanın 8 temel duygusundan bahsetti, motivasyon faktörleri üzerinde insan davranışlarını odağına alan daha üretken olmamızı sağlayan, ailemize daha iyi ilişkiler kuracağımız, değer yaratan bir oyunlaştırma modeli olması için tasarlanmış. İnsanların önemli değerleri üzerine kurgulanmış olması oyunlaştırmanın akışla ilgili bağlantısını kanıtlıyor.

Maslow’un İhtiyaç Piramidi’nde olan kendini gerçekleştirme ihtiyacı, oyun için ödül sistemleri, akış teorisi, oyuncunun yolculuğu, içsel ve dışsal tetikleyiciler, oyuncu tipleri, oyunlaştırmayı öne çıkaran liderler, Foursquare, Duolingo, Waze, Kahve Dünyası, Eti Puf Müzik Akademisi, Borsa Ligi, Go, Efsanenin Yolculuğu gibi oyunlaştırma uygulamaları, oyunlaştırma tasarımı ve çok daha fazlası üzerine dolu dolu bir öğrenme sürecini deneyimledik.
Aynı zamanda projeler için oyunlaştırma tasarımlarını nasıl yapıldığı Gamfed ekibinin hikayesi ve başarılarını dinlemek bu yolculuğa başlamak için duyduğum heyecanımı artırdı.

Oyunlaştırmaya gönlümü vermeye hazırım! Çevik, meraklı, heyecanlı, enerjik , insana değer veren, akışta olmaktan keyif alan biriyim.
Bana aramıza hoş geldin demenizi büyük bir heyecanla bekliyorum, Gamfed Türkiye.😊

#bidünyaiçerik #gamfed #oyun #akış

--

--