Karar Vericinin Dijital Dönüşüm Yolculuğu

Sema Doğan
Bi’ Dünya İçerik
4 min readMar 26, 2021

Bu hafta da sevgili Alper Gerçek Hocamın “Şirket İçi Dijital Dönüşüm Uygulamaları” adlı eğitimine katıldım. Yine ufuk açıcı ve yol gösterici bir eğitimden aldığım notları kendim de harmanlayarak bu yazıda topladım. Fayda sağlaması dileğiyle.

Şimdi kendimizi hayal edelim, bir şirket sahibisiniz ya da bir şirkette ana karar vericisiniz. Ve şirketinizde dijital dönüşüm projeleri gerçekleştirmek bu kültürü şirketinize kurmak istiyorsunuz. Ne yaparsınız? İlk adımınız ne olur? Yoksa hadi dijital dönüşüme uğrayalım diyip bir hışımla danışmanlık almaya ya da şirket içinde çalışanlarınızı görevlendirerek bunun olmasını mı beklersiniz? Umarım bunu yapmazsınız aksi halde yaptığınız yatırım, harcadığınız zaman boşa gidecektir. Gelin şimdi bir karar vericinin dijital dönüşüm yolculuğuna eşlik edelim.

1. Adım: Şirket olarak nasıl bir dijital dönüşüme uğrayabilirsiniz? Bu sorunun cevabını arayın.

  • İş yapış şekillerinizde dijital dönüşüme uğrayabilirsiniz: Yani iç işleyişlerinizi dijital dönüşümle yoğurabilirsiniz.
  • Mevcut ürünlerinizde dijital dönüşüme uğrayabilirsiniz: Mevcut ürünlerinizi akıllı ürünlere dönüştürerek ürünlerinizden veri toplayıp gerçek verilerle gelecek ürünleriniz için temel oluşturabilirsiniz.
  • Ürün portföyünde dijital dönüşüm için ürün geliştirebilirsiniz: Bu dönüşüme hizmet edecek ürünler geliştirebilirsiniz.

2. Adım: Dijital dönüşümü öğrenin.

Dijital dönüşüm için yapılacakların belli olması bu dönüşümün kolayca gerçekleşeceği anlamına gelmez. Ayrıca dijital dönüşüm için sadece danışmanlık alarak veya şirket içinde çalışanlarınızı görevlendirerek bunu başaramazsınız. Bu süreçte bir karar verici olarak sizin yol gösterici olmanızı gerektiren önemli bir göreviniz var. Dijital dönüşümü bizzat;

  • Kendiniz öğrenin.
  • Doğru kaynaklardan faydalanın.
  • Çeşitli yönlerden dijital dönüşümü değerlendirin.
  • Eğitimler alın.
  • Dijital dönüşüm gerçekleştirmiş firmalara ziyaretlerde bulunun. Bizzat gözlemleyin.
  • Öğrendiklerinizi analiz edin, çıkarımlarda bulunun. Kendi dijital dönüşüm tanımınızı oluşturun.
  • İş yaptığınız sektörde ve rakiplerinizi gözlemleyin. Gelişmelerden haberdar olun.
  • Yapılan dijital dönüşüm örnekleri size ilham verebilir fakat her firmanın dijital dönüşüm hikayesi kendine özgüdür, bunu unutmayın.
  • Mevcut sorunlarınızı belirleyin ve bunları çözebilecek dijital dönüşüm projeleri geliştirin.
  • Şirketinizdeki her bölüm ile dijital dönüşüm projeleri gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan nasıl katkı sağlayacağını bilerek uygulamaya dökmektir.

3. Adım: Dijital dönüşüm stratejinizi kağıda dökün.

Neler yapacağınızı, nasıl yapacağınızı, vizyon ve misyonunuzu içeren dijital dönüşüm stratejisi belgesi hazırlayın. Sonra da çalışanlarınızla paylaşın ki onlar da yolculuklarını, bakış açınızı, hedeflerinizi bilsinler. Şirket içindeki birlik ve beraberlik ortak aklın oluşmasına hizmet edecektir.

4. Adım: Her bölümün karar vericileriyle irtibatta olun.

Bölümlerdeki karar vericilerinizle temaslarda bulunun, onlardan geri bildirimler alın ki böylelikle birlikte yol alırken sağlıklı bir süreçte ilerleyebilesiniz.

5. Adım: Eski köye yeni adet getirin.

Benim şu kadar yıllık tecrübem var, ben müşterimi tanırım gibi geleneksel iş yapış şekillerinizi değiştirin. Günceli takip edin, mevcut durumunuzun bir üst versiyonu için çabalayın. Ana karar verici olarak bu fikri kararlılıkla uygularsanız sürecin devamlılığı açısından çalışanlarınızın da bunu benimsemesi kolaylaşacaktır.

6. Adım: Melek gibi bir yatırımcı olun.

Üst yönetimde bir karar verici olarak dijital dönüşümü başlatan, destekleyen ve savunan aynı zamanda çalışanlarına destek olacak maddi manevi yanlarında hissettirecek bir sponsor, yatırımcı olun.

7. Adım: Dönüşümü kolaylaştıracak bir ekip oluşturun.

Çalışmaların düzgün şekilde yürütülmesini sağlayacak kolaylaştırıcı ve gerektiğinde size raporlama yapabilecek bir ekibiniz olsun ve tabi ki bu ekibe liderlik eden bir yöneticiniz.

8. Adım: Ürün yaşam döngülerinizi kontrol edin.

Ürettiğiniz ürünün hali hazırda bir ürün yaşam döngüsü mevcuttur. Ürününüzün pazarda ne kadar ömrü kaldığını, daha ne kadar istenilen talebi görebileceğini ön görebilirsiniz. Ürününüzün ürün yaşam döngüsüne bakarak dijital dönüşüm yatırımlarınızı akıllıca yapabilirsiniz. Aksi halde boş yere yatırım yapmış olur, yaptığınız yatırımın karşılığınızı alamayabilirsiniz.

9. Adım: Süreçlerinizi yeniden gözden geçirin.

Eğer süreçleriniz verimli değilse dijital dönüşüme uğradığında da aynı verimsiz süreçler devam edecektir. Bill Gates’in şu sözünü hatırlamak gerek:

“İş için kullanılan teknolojinin ilk kuralı, verimli bir işleme uygulanan otomasyon verimliliği artıracaktır. İkincisi ise verimsiz bir işe uygulanan otomasyonun verimsizliği artıracağıdır.”

10. Adım: Çalışanlarınızla buluştuğunuz seminerler, çalıştaylar düzenleyin.

Karar verici olarak çalışanlarınızla buluşmalar gerçekleştirin. Seminerler ve bilgilendirme toplantıları yapın. Onları da dönüşümün bir parçası haline getirin. Onların fikirlerini dinleyin ve takdir edin.

11. Adım: İnovatif düşünceye yatırım yapın.

Şirket içinde fikir kaynakları üretebilecek ortamlar, buluşmalar gerçekleştirin. Sürdürülebilir bir ekosistem inşa etmek için doğru bulduğunuz fikirlere ödül verin. Böylece fikirlerin önemsendiği ve uygulamaya alındığı teşvik edici bir ortam oluşturmuş olursunuz.

12. Adım: Mevcut durumunuzu inceleyin ve değerlendirin.

Dijital teknolojileri ne kadar kullanıyorsunuz, insan kaynağınız nasıl gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz mevcut durumunuzu, ortaya koyun. Karar verici olarak çıkan sonuçları analiz edip yorumlayın. Neyi iyi yaparken neyi kötü yaptığınızı bilin. Yani şirketinizi tanıyın.

13. Adım: Dönüşüm yolculuğunuzun haritasını hazırlatın.

Ana karar verici olarak önderlik ettiğiniz dijital dönüşüm yolculuğunuzun haritalarını değerlendirin. Sorularınızı eksik etmeyin, öncelikleri siz belirleyin ve gerekirse değiştirirn. İkna olmadığınız ve doğru bulmadığınız noktalara müdahale edin.

14. Adım: Vira Bismillah, Pilot projeler ile başlayın!

Yapacağınız pilot projeyle yakından ilgilenmelisiniz çünkü ilk proje altyapıyı oluşturmak için büyük önem taşımaktadır. Alacağınız sonuçları değerlendirerek yol haritanızı tekrar şekillendirebilirsiniz.

Bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaşan Alper Hocama sonsuz teşekkür ve sevgilerimle.

Kaynak:

--

--