Liderlik Öğrenilebilir Mi?

Ayşe Kısmet
Bi’ Dünya İçerik
2 min readDec 18, 2020
https://pixabay.com/tr/

Bu sorunun cevabını merak edenleriniz vardır. Ben de merak ediyordum aslında. ‘Doğuştan Lider’ diye nitelendirilen insanların özelliklerine baktığımda, acaba bazı insanların hiç yapamayacağı bir şey mi bu diye düşünüyordum. ‘Kişisel Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi’ kitabında, bu sorunun cevabını alıyorsunuz:

https://www.idefix.com/

“Kişisel liderlik; sadece dünyanın son derece motive ve üstün yetenekli insanlarına özel, az bulunan bir yetenek değil. Kişisel liderlik; öğrenilebilir ve öğretilebilir bir düşünce yapısı ve beceri. “

-Ken Blanchard

Bize bu bilgiyi vererek başlıyor kitap. Son derece akıcı ve sade bir dille ilerliyor ve kişisel liderliğe giden yolda gerekli adımları içeriyor. Peki nedir bu adımlar?

1. Varsayılan Sınırlamaları Aşın.

Kendimize koyduğumuz bazı sınırlardan vazgeçmemiz gerekiyor. Herhangi bir durumda, daha şartların ya da yapabileceklerimizin ne olabileceğini düşünmeden, ‘Ben bunu yapamam.’ ya da ‘Bunun gerçekleşmesi imkansız.’ gibi olumsuz düşünce duvarlarını oluşturmamamız gerekiyor.

2. Güç Noktalarınızı Harekete Geçirin.

İyi bir kişisel lider olmak, güç noktalarını yani gücün 5 çeşidini anlamaktan geçiyor. Bilgi gücü, mevki gücü, görev gücü, ilişki gücü ve kişisel güç. Bu güç noktalarını iyi kullanmak, çıktığımız kişisel liderlik yolunda bize çok yol kat ettiriyor.

3. Proaktif Olun! Başarılı Olmak İçin İhtiyacınız Olanı Alın.

Herhangi bir başarısızlıkta, önce çevremizdeki insanları ve o an sahip olduğumuz koşulları yargılamak ya da suçlamak yerine, kendi yapabileceklerimize odaklanmalıyız. Eğer sorunu hep dışarıda ararsak, yeterli başarıyı da hep dışarıdan bekleriz. Bizim yapmamız gereken ise; proaktif olmak ve kendi yapmamız gerekenlere yoğunlaşmaktır. İhtiyacımız olanı alma yolunda, uygun direktif ve desteği alabileceğimiz insanları bulmak da önemli bir adımdır.

Bu değerli kaynağı okuduktan sonra, kendi hayatımızda ipleri ele almanın o kadar da zor olmadığını fark ettim. Bir çoğumuz, bunu başarmak yerine bir köşede bekleyip konfor alanında kalmayı tercih ediyor belki de. Sorumluluk almak istememe ya da yanlış yapma korkusu da olabilir bu. Ama bir başarı söz konusu olduğunda, onun da bu şekilde gelmeyeceği bir gerçek.

Kaynak: 1

--

--