RAM Nedir?

Seda Nur Ataman
Bi’ Dünya İçerik
4 min readJan 17, 2021

Gerektiğinde kullanılmak üzere, bir şeyin biriktirildiği yer ya da nesneye depo denir.

Peki bilgisayarların deposu neresidir?

İngilizce olarak “Random Access Memory” denilen RAM bellek, Türkçe olarak “Rastgele Erişilebilir Bellek” diye tanımlanıyor.

RAM sisteminizin kısa süreli belleği demektir. Yeni şeyleri öğrenmekte çok hızlıdır.

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash

Eğer RAM bellekler yerine bu bilgileri uzun süreli depolama sağlayan hard disklerden istiyor olsaydık, istediğimiz her bilgiyi her seferinde yeniden açmamız gerekebilirdi. RAM sürekli olarak tek bir konuya odaklanmak üzerine tasarlanmamıştır ve bir anda yeni bir göreve başlayabilir.

Tabii RAM belleğe bu bilgileri depoluyor diyoruz ama bu bilgileri sürekli olarak barındırmıyor. Yani enerjisi kesilince tüm bu bilgileri unutuyor diyebiliriz.

Bilgisayarın en kritik parçalarından biri olan RAM, dosyaların hızla yazılıp okunmasına izin veren bir depolama birimidir. Sabit diskler ve diğer diskler, RAM’in yanında çok yavaş kaldıklarından, onun yerini alamazlar.

Örneğin düzenlemekte olduğunuz bir Word belgesi, bilgisayarınızın RAM’inde depolanır — RAM’in yüksek hızı, yaptığınız düzenlemeleri anında görmenizi sağlar. Tabii ki RAM’deki veriler, sabit disk gibi depolama birimlerinde olduğu gibi kalıcı değildir. Gerektiği zaman gerekli olan verilen RAM üzerine yazılır ve gerektiğinde de silinir. Bunu sistem kendisi yapar.

RAM bellekte birtakım kutucuklar yer alır. Bu kutucukların her biri sıra ve sütun halinde bulunurlar. Set halinde yer alan RAM kutularındaki her bir kutuya da hücre denir. İşte, RAM bellek gerekli bütün bilgileri bu kutucuklarda saklar ve istenildiği anda da hızlıca iletir. İşlemci de yapılmak gerekli işlem için RAM’le iletişime geçerek istenilen işlemi gerçekleştirir. Yapılan bütün işlemlerle ilgili bilgiler RAM’de depolanır.

İhtiyaç duyulduğu zaman da cihaz işlemcisi bilgilere kolay erişir ve işlem yerine getirilir. RAM’in kapasitesinin yüksek olması bir bilgisayarın veya farklı cihazın aynı anda birden fazla işlem için veri depolayabileceğini gösterir. RAM’in yetersiz olduğu durumlarda ise istenilen işlem ya çok yavaş olur ya da hiç yerine getirilemez. İhtiyaç duyulan bütün bilgileri geçici olarak saklayan RAM bellekte, bilgisayar veya diğer cihazlar kapatıldığında lazım olan enerji kesildiği için bütün bilgiler kaybolur.

RAM, verileri, programı ve program sonucunu depolamak için CPU’nun dahili belleğidir. Makine çalışana kadar verileri saklayan bir okuma / yazma hafızasıdır. Makine kapatılır kapatılmaz veriler silinir.

RAM’deki erişim süresi adresten bağımsızdır, yani bellek içindeki her bir depolama konumuna diğer konumlar kadar ulaşmak kolaydır ve aynı süreyi alır. RAM’deki verilere rasgele erişilebilir ancak çok pahalıdır.

RAM uçucudur, yani içinde depolanan veriler bilgisayarı kapattığımızda veya bir elektrik kesintisi olduğunda kaybolur. Bu nedenle, yedek bir Kesintisiz Güç Sistemi (UPS) genellikle bilgisayarlarda kullanılır. RAM, hem fiziksel boyutu hem de tutabileceği veri miktarı açısından küçüktür.

Ram Kaç Türdür?

RAM iki türdür:

  • Statik RAM (SRAM)
  • Dinamik RAM (DRAM)

Statik RAM (SRAM)

Statik sözcüğü , güç sağlandığı sürece belleğin içeriğini koruduğunu gösterir. Ancak, değişken doğası nedeniyle güç düştüğünde veriler kaybolur. SRAM çipleri 6 transistörlü bir matris kullanır ve kapasitör içermez. Transistörler, sızıntıyı önlemek için güce ihtiyaç duymaz, bu nedenle SRAM’ın düzenli olarak yenilenmesi gerekmez.

Matriste fazladan boşluk vardır, bu nedenle SRAM aynı miktarda depolama alanı için DRAM’den daha fazla yonga kullanır ve bu da üretim maliyetlerini yükseltir. SRAM bu nedenle önbellek olarak kullanılır ve çok hızlı erişime sahiptir.

Statik RAM’in Karakteristiği

  • Uzun yaşam
  • Yenilemeye gerek yok
  • Daha hızlı
  • Önbellek olarak kullanılır
  • Büyük boy
  • Pahalı
  • Yüksek güç tüketimi

Dinamik RAM (DRAM)

SRAM’den farklı olarak , verileri korumak için DRAM sürekli olarak yenilenmelidir . Bu, belleği saniyede birkaç yüz kez yeniden yazan bir yenileme devresine yerleştirerek yapılır. DRAM, ucuz ve küçük olduğu için çoğu sistem belleği için kullanılır. Tüm DRAM’ler, bir kapasitör ve bir transistörden oluşan bellek hücrelerinden oluşur.

Dinamik RAM’in Özellikleri

  • Kısa veri ömrü
  • Sürekli yenilenmesi gerekiyor
  • SRAM ile karşılaştırıldığında daha yavaş
  • RAM olarak kullanılır
  • Boyut olarak daha küçük
  • Daha az pahalı
  • Daha az güç tüketimi
Photo by Tyler Daviaux on Unsplash

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Olumlu veya olumsuz görüşlerinizi bana aktarmak isterseniz sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

--

--