RENKLERİN İSİMLERİ

BGunes
Bi’ Dünya İçerik
3 min readFeb 22, 2021

Ruh halimiz başta olmak üzere birçok şeye etki edebilen renklerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz?

Gözlerinizi kapatın ve hayal edin; hiçbir renk yok! Siyah- beyaz filmler gibi de olmayacak bu hayal. Siyah ve beyaz ayrı renk. Ne siyah ne beyaz… Ne de arasındaki binlerce tondan birisi. Hiçbir renk yok. Sonsuz bir renksizlik…

Siyahtan beyaza, binlerce ton içeren renkler, dünyamıza anlam katıyor. Başımızı her nereye çevirirsek farklı bir renk ile karşılaşıyoruz. Matematiksel olarak yaklaşık “10 milyon farklı renk” oluşturabilmemiz mümkün.

Güzellik renklerde değil, renklerin ahengindedir. -Proust-

Renk isimleri, beynimizin algılama biçimi ile alakalıdır. Aslında renkler, beynimizin bizler için birer yorumudur. Bize gelen pigmentler değerlendirilip süzülüp beynimize iletilir ve beyin, rengin ismini tanımlar.

Beynimizin algıladığı renklerin isim kökeni neresi? Hiç düşündünüz mü? Renklerin genelinde benzedikleri bir söze ya da imgeye benzetilerek isim verilmiştir. Her bir rengin ayrı ismi varken, isimlendirilemeyen renklere de açık veya koyu kelimeleri ekleyerek isimlendirilmiş.

Renk isimlerinin nereden geldiğine bakarsak;

1-MAVİ

Mavi kelimesi; Arapça’dan dilimize geliyor. Suya ait olan, sudan gelen şey anlamına gelen “Ma’i” kelimesinin Türkçe’ye “Mavi” olarak geçmesiyle isimlendirilmiştir.

2-YEŞİL

Yeşil rengin ismi; Eski Türkçede “taze” anlamına gelen “Yaş” kelimesinin “Yaşıl” kelimesine sonrasında ise “Yeşil” kelimesine dönüşümü ile isimlendirilmiştir.

3-SARI

Sarı kelimesi; kadim anıtımız olan Orhun Yazıtları’nda karşımıza çıkmakta. Altını nitelemek amacıyla sıfat olarak kullanılan “Sarığ” kelimesinden türetilmiştir.

4-KIRMIZI

Kırmızı kelimesi de dilimize Arapça’dan geçen kelimeler arasında. Geçmiş zamanda “Kırmız” olarak adlandırılan bir böcekten elde edilen kırmızı renge hitaben türetilmiştir. Eş anlamı “al” kelimesi ise Öz Türkçe bir kelimedir.

5-BEYAZ

Arapça “byd” kökünden türeyen ve beyaz, renksiz olma anlamına gelen “bayad” kelimesi zamanla dilimize “Beyaz” olarak geçmiştir. Eş anlamlısı olan “ak” ise Öz Türkçe bir kelime olup; adalet, doğruluk anlamına gelmektedir.

6-PEMBE

Pamuk çiçeklerinin başlangıçta açık kızıla benzeyen renklerinden ismini alan pembe, Farsça pamuk çiçeği anlamına gelen; “Penbe” kelimesinden türetilmiştir.

7-KAHVERENGİ

Kahverengi ise; kahvenin sahip olduğu renkten alıyor ismini. Farsça’dan dilimize geçen öbek; “Gahvai Reng” kelimesinin değişimiyle oluşmuştur.

8-MOR

Mor kelimesinin kökenine yönelik 2 farklı teori mevcuttur;

  • İlk teoriye göre; Farsça’da “demir pası” anlamındaki “Mur” kelimesinden dilimize geçmiştir.
  • İkinci teoriye göre; Ermenice’de böğürtlen ve karadut gibi meyveleri tanımlamak için kullanılan “Morm” kelimesi dilimize geçmiştir.

9-GRİ

Gri renk ise; Fransızca’dan dilimize; açık kül rengini anlatmak için kullanılan “gris” kelimesinin değişimiyle geçmiştir.

10-SİYAH

Siyah kelimesi de 2 farklı köken teorisine sahiptir.

  • İlk teoriye göre; Farsça’da siyah rengi anlatan “siya” kelimesinden dilimize geçmiştir.
  • İkinci teoriye göre ise; Sanskritçe’de siyah rengini anlatan “Syama” kelimesinden geçmiştir.

Kaynak:

**https://www.webtekno.com/renklerin-isimleri-nereden-geliyor-h106508.html

--

--