Yeni Bir Alışkanlık Kazanmaya Ne Dersiniz?

Gizem Ersen
Bi’ Dünya İçerik
3 min readDec 13, 2020

Kaizen, Japoncadaki “kai” değişim ve “zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerden oluşup, sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir.

Kaizen felsefesini uygulamak ile yenilik yapmak arasında farklar vardır. Yenilik yaparken ani ve radikal kararlar alınır fakat kaizen uygularken bir konuda iyileştirmeye yöneltici küçük adımlar atılır. Örneğin hiç kitap okumayan bireyin günde 5 sayfa okuyarak okuma alışkanlığına başlaması ve bu sayıyı belli periyotlarda artırarak bir yıl sonra her gün 50 sayfa okumayı bir sürekliliğe çevirmesi kaizen örneğidir.

Bu felsefenin dayandığı bazı ana noktalar vardır:

1. Kaizen felsefesini benimsemek: Büyük hedefler beynimizde korku alanlarını tetikler ve bizi endişeye sokarak başarısızlık getirir. Oysa bu felsefenin dayandığı küçük hedefler beynimizdeki korku alanlarına uğramaz, bizi endişeye sürüklemez ve makul kararlar ile başarıyı getirir.

2. Küçük sorular sormak: Sorularınız ne kadar küçük olursa adımlarınız da ona uyar. Örneğin ‘Bu proje bu yılın sonunda nasıl bitecek?’ sorusu yerine ‘Hangi ayda bu projenin hangi adımları bitmeli?’ şeklinde projenizi önce alt başlıklara ayırıp bir zaman çizelgesini oluşturabilirsiniz. Böylece her seferinde projenin bütün halini görmek yerine ilgili ay için hedefinizi görüp ona uygun aksiyonlar üretebilirsiniz.

Sorularınız her zaman olumlu yönde olmalı. Asla ‘Neden bu kadar başarısızım?’ gibi sorular sormamalısınız. Başarı için denemediğiniz farklı yolları aramalısınız. İşte bu sorularla ilk adımı atabilirsiniz:

📌Eğer başarısız olmayacağım garanti olsaydı, şimdikinden farklı ne yapmak isterdim?

📌Hedefime ulaşmak için atabileceğim en küçük adım nedir?

📌Sağlığımı (ya da ilişkimi, kariyerimi vb.) daha iyi hale getirmek için hangi küçük adımı atabilirim?

3. Küçük eylemlerde bulunmak: Küçük eylemler kaizenin kalbidir. Yabancı dil öğrenmek istiyorsanız her gün sadece bir kelime öğrenseniz bir ay sonunda o dilde kurabileceğiniz en az 10 cümleniz olur. Bir de bunu yıl bazında bir düşünsenize!

Kilo vermek istiyorsunuz ama porsiyon küçültemiyor musunuz? O halde o sevimli tabağınızı bir küçük boyda seçmeyi denediniz mi? Ya da her öğün tabağınıza sadece bir kaşık eksik yemek almayı? Eminim işe yaracaktır. Denemekten ne çıkar ki?

Daha erken mi uyanmak istiyorsunuz? Alarmınızı her gün sadece 2 dakika daha erkene kurmanız ve bunu gerçekten istemeniz size inanılmaz dakikalar kazandıracaktır.

Egzersiz mi yapmak istiyorsunuz ama ertelemekten de kurtulamıyor musunuz? Her gün sadece 5 dakika yürüyün ve ardından vücudunuzun size ettiği teşekkürü dinleyin. Nasıl rahatladığına bakarsanız 5 dakikayı istemsizce 10 dakika yaptığınızı göreceksiniz.

Tüm örnekler küçük eylemlerle başlıyor. Çünkü küçük düşünceler korku duygumuzu uyandırmadan eylemlere dönüşüyor. Bu zamana kadar aşamadığınız o büyük hedefleriniz düşüncelerinizi büyük tutmanızdan kaynaklı olabilir mi? Bir de hedeflerinizi küçük tutarak korkusuzca o adımı atamaya ne dersiniz?

Kaizen uygularsam sonucu hep uzun vadede mi göreceğim, ben bunu bekleyemem diye düşünüyor olabilirsiniz. Üzgünüm fakat şu bir gerçek ki eğer uygulamazsanız uzun vadede zaten o büyük hedefinizi gerçekleştirmiş olamayacaksınız. Sebebi tahmin ettiğiniz üzere beynimizdeki korku mekanizması. Bu felsefede amaç önce beyindeki direnci kırmak ardından da yeni bir alışkanlık kazandığınızı bilerek küçük fakat güvenli adımlarla her gün daha iyiye gitmektir. Yavaş bir değişim kazanmak, beğenmediğiniz o özelliğinizle yaşamaktan daha güzel değil midir?

Şimdi bir defter alıp kazanmak istediğiniz alışkanlığınızı yazarak başlayabilirsiniz.

📌Neden bu alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz?

📌Size katkıları neler olacak?

📌Size hangi duyguları hissettirecek?

📌Bu alışkanlığı kazanmak için atacağınız en küçük adım nedir?

📌Belirlediğiniz sıklıkta (her gün, haftada bir gün veya ayda iki kere vb.) bu alışkanlık için yapacağınız küçük eyleminiz ne olacak?

İşte bu sorular ve sizin inancınız birleştiğinde kaizen felsefesinin gerçekleşmemesi için bir sebep kalmamış oluyor. Lütfen siz de defterinizi alın ve yeni bir alışkanlığa merhaba deyin.

Bin kilometrelik bir yolculuk ilk adımla başlar.

Lao Tzu

Kaynak: Kaizen Yolu , Yazar: Robert Maurer

--

--