Bigpaper #15 | Fenomenler ve Influencerlar nasıl para kazanıyor?

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readSep 8, 2019
Fotoğraf | Unsplash

Hepimizin çok iyi bildiği gibi son zamanlarda gündemi en fazla işgal eden konulardan biri internet fenomenleri! Youtuberlar, influencerlar, sosyal medyada fenomen olanlar derken halktan bir çok kişi sıyrılarak neredeyse celebrity haline geldi ve aniden ülkemizde ‘’İnternet yüzleri’’ türemeye başladı. Gerek eğitici videolar çeken youtuberlar gerek eğlence kanalı sahipleri, gerek ilham veren paylaşımları ile influencerlar gerekse ‘’eski tabirle 140 karakterde’’ güldüren, ağlatan, düşündüren twitter fenomenleri.. Ve daha bir çok internet platformunun bize tanıttığı yüzler, yetenekler..

Ülkemizde aniden patlayışa geçen bu meslek dalı da diyebileceğimiz sıfata sahip kişilerin yine aniden çok para kazanmaya başladığı ve fiyatları ile TV’deki celebritylerle yarıştıkları kulaktan kulağa yayılmaya başladı bile. Spotify’da şarkı çıkarandan tutun da oyunculuğa geçiş yapana kadar bir çok kazancını arttıran fenomen örneği de karşımıza çıkıyor. Peki gelelim bu internetten tanındıktan sonra adlarına fan klüpler kurulan hayran buluşmaları ile ortalığı yıkacak kadar ünlenen fenomenlerin nasıl bu kadar iyi para kazanabildiğine..

Öncelikle doğru bilinen yanlışları bir anlatalım.. Öncelikle fenomenler ile ilgi en çok konuşulanlardan biri çalışmadan para kazandıkları yönünde. Ancak bu pek de gerçekçi sayılmaz. Her ne kadar dışarıdan görünen bu olsa da en başta içerik üretmek aslında başlı başına bir iş dalı. Diğer bir konu da Youtuber’ların tüm parayı Youtube’dan kazandığı, ancak bu da yanlış bir bilgi. Özellikle ülkemizde Youtube’un reklam gelirleri oldukça düşük. Kısaca özetlemek gerekirse Amerika’daki bir YouTuber ile Tükiye’deki bir Youtuber’ın izlenme ve abone sayıları aynı olsa bile ülkemizde ödemeler çok daha minimum düzeyde kalıyor.

Peki Youtube’dan çok büyük bütçeler elde edilemiyorsa bu musluğun suyu nereden geliyor? Cevabımız tek bir kelime: Etkileşim! A fenomeni sosyal medya üzerine herhangi bir platformda bir ay boyunca aldığı etkileşimi, istatistikleri ile birlikte markalarla paylaşıyor. En çok erişim alan (tıklanma, izleme sayısı, profil görüntüleme vs.) fenomenler, influencerlar vb. markaların da en çok çalışmak istedikleri yüzler oluyor.

Eğer bir markanın hedef kitlesi 12–17 yaş aralığındaki genç nüfus ise bu yaş grubun en çok izlediği, takip ettiği fenomenler marka tarafından bulunuyor ve tanıtım için anlaşmalar başlıyor. Ayrıca lansmanlar, ürün tanıtımları, partiler, galalar da artık çok fazla fenomeni ağırlıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de yine tanıtılan ürünü, filmi, mekanı hatrı sayılır kitleye sahip fenomenler ile hedef kitleye tanıtmak. Ayrıca çoğu fenomen attıkları bir post, hikaye veya tanıtım içerikli bir tweet başına da hatrı sayılır ücretler alabiliyor.

Son zamanlarda epey revaçta olan bu konu aslında başlı başına bir meslek dalı haline evrilmiş durumda ve arka planda büyük mesailer yapılıyor. İçerik üretimi, toplantılar, fikirler, ajans çalışmaları vs. ile iş yapılıyor. Bu da durumu epey ciddi hale getiriyor.

Kısaca popüler konular da olsa backstage’i araştırılmadan çok fazla yorumlanmamalı diye düşünüyoruz. Bu yazımızda Influencerlığın ve sosyal medya fenomenliğinin iç yüzünden bahsettik.. Siz de tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--