Bigpaper #8 | Yazılı basın ölüyor mu?

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readAug 14, 2019
Fotoğaf | Unsplash

Eski alışkanlıklarımızı hızla terk ettiğimiz günümüzde, kahvaltı sofralarında uzun uzun okuduğumuz gazetelerin, heyecanla yeni sayısını beklediğimiz dergilerin de sonunun yaklaştığını söyleyebiliriz. İnternetin ortaya çıktığı ilk günden bu yana hayatımızdaki çoğu rutinin değiştiği ve temponun çoğu açıdan hızlandığı aşikar. Gazete, dergi gibi yazılı basına ait bir çok kaynak son zamanlarda talebin azalması ile çöküşe geçti. Hatta kapanan gazete ve dergi sayısı da epey fazlalaştı.

Bunun en büyük sebeplerinden biri olan zamanın internette artık neredeyse tüm gazetelere ve dergilere ulaşmak, bunun yanında haberleri izleyerek son dakikaya kadar tüm gelişmelere hakim olma lüksünü gösterebileceğimizi düşünüyoruz. Tabi bu konu kağıt israfı açısından iyi bir gelişme olsa da sektördeki çoğu ajansın zarar etmesi ve çoğu medya grubunun kapanma kararı da göz ardı edilemeyecek gerçeklerden olsa gerek.

Tıpkı TV dizilerinin hatta filmlerin artık internetteki ilgili platformlarda yayınlanmaya başlaması, dizilerin TV de gerçek zamanlı izlenmek yerine daha çok internetten tekrar bölümlerinin izlenmesi ve hatta sadece internete ait dizilerin çekimin başlanması ve TV’de reytinglerin hızla düşüşe geçmesi de yazılı basının yok olduğu gibi TV sektörünün de yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş olduğunu bize gösteriyor. Tabi ki gelcek zamanda ne olacağı bilinmez fakat bizim görüşümüze göre TV ve yazılı basının kaybolmamak için önümüzdeki max. 5 yıl içerisinde büyük bir atak gerçekleştirmesi belki de internet ile ortak çalışma yürütmeleri gerekiyor. Ve ya tamamen teslim olup artık yayınlarını sadece internet platformları üzerinden yaparak daha çok kitleye ulaşma şansı yakalayacaklar gibi gözüküyor..

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ilişkin yazılı medya araştırmasını açıkladığında ortaya çıkan sonuç da düşüncemizi ispatlar nitelikte..

Buna göre, 2018'de yayımlanan gazete ve dergilerin sayısı 2017'ye göre yüzde 2,6 azalarak 5 bin 962 oldu. Bu yayınların yüzde 58,7'sini dergiler oluşturdu.

Dergi ve gazetelerin tirajı, geçen yıl 2017'ye göre yüzde 17,6 azaldı. Türkiye’de geçen yıl yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 1 milyar 368 milyon 287 bin 463 olurken, bunun yüzde 94,2'sinin gazetelerden oluştuğu kayıtlara geçti.

Tüm bunlar göz önüne alındığında yazılı basının hızla değer kaybettiğini görmekteyiz. Yazının başında da bahsettiğimiz gibi bizce çare internet ile işbirliği yapmak ve çağa ayak uydurmak olacaktır..

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--