Bigpaper #38 | Nedir bu brief?

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readApr 13, 2020
fotoğraf | unsplash

Eğer bir kurumsal şirkette çalışıyorsak yada reklam ajansı gibi markalarla çalışan yerlere en azından işimiz düştüyse mutlaka ‘’Brief’’ kelimesi duymuşuzdur. Kelime anlamı ‘’kısa, özet, kısa ve öz’’ olan bu kelime aslında bize yapacağımız işi çok pratik yada tam tersi çok uzun yoldan yapmak gibi iki yön sunuyor desek doğru olur. Brief kelimesinin tam olarak ne olduğunu, doğru uygulandığında nasıl kolaylıklar sağlayacağını bu yazımızda konuşacağız.

Bir marka veya şirketin çalışmak istediği kişi, kurum, ajans, influencer vb yerlere ürürünün/projenin niteliklerini, pazarda karşı karşıya kaldığı rakiplerini, fırsatları, sorunları, strateji ve zamanlama da ekleyerek sunduğu rapora brief diyebiliriz. Aynı zamanda bu rapor müşterinin beklentilerini, seslenmek istediği tüketici kitlesi de barındırmaktadır. Anlaşılması açısından yalın ve net bir dille yazılması daha doğru olacaktır. Bir marka yazdığı brief’de beklentilerini iyi anlatır, hassas noktalarını, ciddiye aldığı konuları, hedefini en doğru şekilde anlatırsa çalıştığı kişi veya kurumların da en doğru sonuca ulaşması kolaylaşır ve süreç kısalır böylelikle maddi açıdan da daha rahat bir çalışma sağlanır.

Aynı zamanda iyi brief temel tüketici iç görülerini, ne beklediğini kısa ve öz bir dille anlatırsa, bu birlikte çalışılan yaratıcı beyinleri tetikler, zaman ve paradan tasarruf ettirir. En önemli konu ne beklendiğini en doğru şekilde sınırlamaktır. Yol haritası çıkartmaya da son derece yardımcı olacaktır.

Marka yada şirket açısından değilde karşı taraftan yani ajans vb. tarafından konuya bakıldığında iyi brief okumak oldukça önemlidir. Ajansın görmek istediği markanın ne istediği, hitap etmek istediği kitlenin kim olduğu, kullanılacak bütçenin sınırları, şirketin vizyonu, misyonu, tüketiciye çizdiği profil gibi köşeleri keskin bir şekilde belirleyecek konulardır.

Ortak bir proje hazırlandığında aslında defalarca revizeye gidilebilir. Bunu önlemin başlıca yollarından biri brief’de isteğin oldukça net anlatılmasıdır.

Kurum içi teknik terimlerin de mutlaka açıklanması gerekmektedir. Ekibin kafasında ne kadar az soru işareti olursa sonuca o kadar çabuk ulaşılabilir.

Hedef kitlenin demografik özellikleri de (cinsiyet, yaş, gelir, meslek) rapor şeklinde sunulmalıdır ki hedef kitle en doğru şekilde belirlensin ve proje nokta atışı ile bu kitlenin dikkatini çekebilecek nitelikler taşıyabilsin.

Brief’in zamanında verilmemesi, geciktirilmesi, zamansız değiştirilmesi, bütçesiz brief verilmesi, şablon doldurarak verilmesi gibi hatalar da süreci gereksiz yere uzatacak ve başarısız sonuç alma riski taşıyacak eylemlerdir.

Tabi kim tarafından hazırlandığı da önem taşıyan konulardandır. Tecrübesiz yada en azından deneyimli kişilerden yardım alamamış kurum ve markaların hazırladığı brief de sıkıntı çıkartabilir. Aynı zamanda çalışılıcak markanın geçmişinin de araştırılmış olmasına dikkat edilmeli daha önce uyguladıkları stratejiler, pazarlama yöntemleri izlenmeli ve buna göre bir karşılık verilmelidir.

Kısaca özetlemek gerekirse, faydalı içeriğe, en iyi sonuca, proje veya kampanyaya, az maliyet düşük sayıda revize, zamandan tasarruf ve doğru hedef kitleye ulaşılcak işlere sahip olabilmek için iki taraflı olarak (şirket/marka — ajans/kişi) iyi yönlendirme yapılan kısa ve öz, doğru bilgileri içeren briefler hazırlamak bize oldukça kar olarak dönecektir.

Dijital tasarım, dijital pazarlama, reklam, marka işbirlikleri şu günlerde brief konusunun en çok kullanıldığı sektörlerdir.

--

--