Bigpaper #31 | Şirketinizin vizyonunu oluşturma

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readNov 24, 2019
fotoğraf | unsplash

HBR’s 10 Must Reads serisinde sizin için derlenmiş makaleleri özetlediğimiz yazı dizimiz ile karşınızdayız. Sizinle paylaşacağımız ikinci makale araştırmacı yazar James C. Collins ve teorisyen Jerry I. Porras tarafından kaleme alınmış ‘’Şirketinizin Vizyonunu Oluşturma’.

Makalenin bu iki yazarına göre değişen dünyaya uyum sağlamak ve değişmeyen değerlerimize sahip çıkmak bir şirket vizyonu için oldukça önemli. İlerlemeyi hızlandırırken şirketlerin temellerini koruma dinamiği de gözden kaçmaması gereken konulardan biri. Çözülmemiş sorunlara kalıcı çözümler bulmak gibi amaçlar içerisinde olarak belirli değerler çerçevesinde firmayı/şirketi kurmak yüceltmek ve korumak da başta geliyor.

Gerçekten kutsal olan değerler ve değiştirilebilir olanları ayırt etmek ve buna göre davranmak gerekiyor. Hangi gelişmenin ilerlemeyi hızlandıracağı da tabi ki tespit edilmeli.

Collins ve Porras için iyi kavranmış bir vizyon iki temel bileşenden oluşuyor. Ve bu iki temel bileşen birbirini Ying-Yang gibi tamamlıyor. İlk bileşen ‘’Çekirdek İdeoloji’’ Bu ideolojiyi kurmak için belirli sorular önümüze çıkıyor.

A | Neyi savunuyoruz?

B | Neden varoluyoruz?

C | Ürünümüzün piyasadaki ömrü ne?

D | Bireye duyulan saygı hangi düzeyde?

E | Toplumsal sorumluluklarımız ne?

F | Eğilimlerimiz ne derece tutarlı?

İkinci bileşen ise ‘’ Tasarlanan Gelecek’’.Burada karşımıza çıkan sorulardan bazırfları da şu şekilde;

A | Olmayı başarmak istediğimiz şey ne?

B | Yaratmayı arzuladığımız şey ne?

Her şirket bir temel değer benimsemek zorunda değildir. Ancak sağlam bir temel üzerine oturmamış şirketler zaman içerisinde çatırdayacak ve elbetteki belirli sorunlar ile baş etmek zorunda kalacaktır. En önemli sorunlardan biri ise itibar sarsılması olabilir. Büyük şirketler maksimum beş temel değere sahiptir. Bu sayının beşten fazla olmamasının sebebi onlara çok küçük sınırlar veya değişemeyecek değer yargılarının fazlalığında boğulur kısıtlanmamaktır. Erdem, takım çalışması, öncü buluşçuluk, saygı, bireye güven, toplumsal sorumluluk gibi faktörler bu temel değerlere örnek verilebilir.

Bir şirket temel değerlerini piyasanın değişimine göre yeniden şekillendirmemeli gerekirse piyasalarını değiştirmelidir!

Ödüllendirilmesiniz de koruyacağınız temel değerler seçmeli ve sadece şirketinizi değil hayatınızı da bu değerler üzerine kurmalısınız.

Yazımızı iki büyük şirketin temel değerleri ile bitiriyoruz.

Sony firmasının her zaman koruduğu temel değerlere bir göz atalım. Japon kültürünü ve ulusal statüsünü geliştirme, öncü olma, diğerlerini izlememe, olanaksızı gerçekleştirme, bireysel yeteceği ve yaratıcılığı destekleme.

Bir diğer ele alacağımız şirket ise Walt Disney! Bu ismin baz aldığı temel değerler de şu şekilde; İçten pazarlılık yok. yararlı ABD değerlerini desteklemek ve yaymak önemli, yaratıcılık ve hayal gücü her zaman ön planda, tutarlılık ve ayrıntı dikkatlerden kaçmamalı ve son olarak Disney’in büyüsü asla bozulmamalı!

Tüketicinizi daha yakından tanımak ve araştırmalarımızdan faydalanmak için tıklayın.

www.bigcatresearch.com

--

--