Bigpaper #23 | Bilinçli tüketici olmamak için ne yapmalıyız?

Gülenay Süer
Big Cat Research
Published in
2 min readOct 6, 2019

Günümüzde bilinçli tüketici olmanın önemine daha önceki yazılarımızda da değinmiştik. Üretim ve tüketimin hızla birbirini takip ettiği, bir ürünü satan onlarca hatta yüzlerce farklı marka olduğu, rekabetin giderek arttığı ve seçeneklerin çoğaldığı dünyamızda doğru ürünü tercih etmek ve akıllı seçimler yapmak elbetteki gittikçe zorlaştı. Peki bu yüzlerce markanın oluşturduğu sayısız pazarın bize sunduğu tüketim dünyasında, yanlış harcamalar yapmak ve bilinçsiz alışverişlere sebep olmak için neler yapmamız gerekiyor, gelin hep birlikte göz atalım!

1 | İhtiyacınız olmayan şeyleri alın!

Alışveriş yaparken seçtiğiniz ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorgulamayın.

2 | Son kullanma tarihlerini gözden kaçırın.

Aldığınız herhangi bir gıda veya kozmetik ürününün son kullanma tarihlerine dikkat etmeyin. Böylelikle eve gelip son tüketim tarihine baktığınızda kullanamayacağınız ürünler aldığınızı fark edebilirsiniz.

3 | Alışveriş yaptığınız marka, mağaza veya platformun satış sözleşmelerini okumayın.

Böylece bir tüketici olarak haklarınızdan bir haber olacaksınız. Bu da iade, değişim, hasarlı ürün gibi başınıza gelebilecek herhangi bir durumda ne yapacağınızı bilmemenize sebep olacaktır.

4 | Bütçe planlaması yapmayın!

Eğer alışveriş sürecinde harcadığınız miktarın bütçenize uygunluk durumu hakkında bir planlamaya gitmezseniz, istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

5 | Kıyaslama ve araştırma yolunu seçmeyin.

Almayı planladığınız bir ürün bir kaç marka tarafından satılıyor veya alternatifleri farklı mağazalarda bulunuyorsa daha cazip olanı aramayın. İlk bulduğunuz platformdan satın alın. Bu sayede ürünü aldıktan sonra hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.

6 | Tüketici yorumlarına takılmayın.

Örneğin bir teknoloji alışverişi yapmak istiyorsunuz ancak elbetteki bu ürünü sizden önce kullanmış yüzlerce kişi olacak. Bu kişilerin konuyla ilgili yorum ve tecrübelerini paylaştığı forum ve platformlardan uzak durun. Bu size denemeden ürün almak gibi bir tecrübe yaşatacaktır.

7 | Fiyat – performans ölçümü yapmayın.

Böylelikle aldığınız herhangi bir ürürün bu fiyatı gerçekten hak edip etmediğini bilmeniz de mümkün olmayacak, verdiğiniz paraya gerçekten değip değmediğini asla bilemeyeceksiniz.

8 | Ürünün çevreye karşı duyarlılığını görmezden gelin!

Bir markadan alışveriş yaparken tercih ettiğiniz ürünün geri dönüştürülebilirliğini, doğaya zarar verme ihtimali gibi konuları gözden kaçırın. Bu sizi daha duyarsız bir tüketici yapacaktır.

9 | Pazarlama taktiklerine kanmaktan çekinmeyin.

Reklam dünyasını giderek büyüdüğü dünyada bir çok pazarlama politikası geliştiriliyor. Mantık aramayın ve bu taktiklere kanın. Böylelikle hiç de hak etmeyen bir ürüne 199 TL 99 Kuruş ödeyebilirsiniz. Neyseki 200 lira değil!

10 | Deneme imkanınız olan ürünleri denemekle vakit kaybetmeyin.

Sonuç olarak ten renginize hiç uymayan bir fondöteni yada aslında size hiç de yakışmayacak bir gömleği eve getirebilirsiniz ve sonsuza kadar kullanılmayacak eşyalar kutusunu boylarlar!

. Elbetteki günümüzde inanılmaz bir üretim – tüketim döngüsü var ve istesek de istemesek de hepimiz bu döngünün bir parçasıyız. Bu yolda bilinçli tüketici olmayı seçmek ve yukarıdaki hayal kırıklıklarını yaşamamak yada bütçenizi sarsmamak için, dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik. Bu kadar çok markanın, mağazanın, ürünün olduğu bir dünyada tabiki her zaman en doğruyu seçmek mümkün olmayabilir ancak dikkat, araştırma ve planlama size çok fazla artı kazandıracaktır!

İyi alışverişler dileriz !

--

--